Doina Adasan, premianta concursului “Pedagogul Anului”, și-a deschis propriul centru de dezvoltare
- 2017-08-15
- 12481
După ce a trecut prin toate etapele de la simplu educator, metodist, învățător de clasele primare și director adjunct, a fost psiholog - logoped la două instituții private și logoped la o instituție de stat, a participat la concursul municipal „Pedagoul Anului” și a venit cu locul II, Doina Adasan a simțit că e timpul să își realizeze cel mai mare vis al ei – de a-și deschide propriul centru de dezvoltare timpurie pentru copii. A simțit că vrea și poate să ofere mai mult. Cum a decurs totul ne-a povestit chiar ea.
Visul meu a prins în sfârșit contur în luna decembrie 2016, când după câțiva ani de multă muncă am reușit să deschidă larg ușile pentru primii copii ai centrului Scăpărici. Cel mai ușor mi-a fost să-i dau o denumire. Scăpărici vine de la licurici, or eu îi vedeam pe copii ca pe niște purtători de lumină pentru noi, cei adulți.
Centrul este adaptat pentru copilași cu vârsta cuprinsă între doi și șase ani, care sunt împărțiți în grupe a câte opt, maximum zece copii (unii copilași frecventeză centrul doar în anumite zile și la anumite ore). După o pregătire și o selecție minuțioasă a tuturor activităților, am stabilit un program destul de variat. Dimineața începe cu primirea copiilor, urmează gimnastica, activitățile instructiv-educative, după care fix la ora 11.00 copiii primesc fructe de sezon în fiecare zi altele. Copiii care stau doar jumătate de zi, la ora 13.00 pleacă acasă. Ceilalți cu un program complex, în cea de-a doua parte a zilei au activități ce consolidează cunoștințele învățate de dimineață.
Curricula națională este punctul de reper, dar ne mai axăm și pe curricula altor țări, precum și pe principiile de educație gen Montessori, Macarenco etc. Fiecare zi de miercuri este ziua experimentelor. Până în prezent au fost dintre cele mai diverse experimente desfășurate la noi. Copiii au pus singuri la murat castraveți, și apoi i-au gustat, au desenat cu gheață colorată etc. De două ori în săptămână organizăm Atelierul Copiilor Creativi, dar și Bunele Maniere în timpul servirii mesei, în transport, în ospeție etc. Copiii mai au parte de Jocuri Interactive Muzicale, precum și de Ore de Dicție și Dramatizare, organizăm și excursii tematice. Toate aceste activități le-am structurat pe module, care sunt bazate pe interesele copilului, prin intermediul cărora punem accent pe comunicare și dezvoltarea limbajului.
Educatorii de la Scăpărici nu pur și simplu predau tema, ci descoperă subiectul și îl analizează împreună cu cei mici. Recent, copilașii mai mari au avut o călătorie imaginară în diferite țări ale lumii. Astfel, educatorii le-au adus câte o caracteristică despre fiecare din țările discutate. Despre Franța au aflat că e țara aromelor și a parfumurilor. Și tot atunci au pregătit un parfum din levănțică. Au călătorit virtual prin India și au aflat că este țara tradițiilor, astfel copii au văzut cum se fac tatuaje cu henna. Țara vecină, Ucraina, li s-a memorizat drept țara clătitelor.
La Scăpărici copiii nu învață ce să gândească, ci cum să gândească. Psihologii mai numesc acest termen „gândirea critică”. Știu că mulți părinți pun mare accent pe educația timpurie a copilului, care presupune o doză mare de informație. Scăpărici însă pune la fel de mult accent inclusiv pe inteligența emoțională. Din proprie experiență știu că copiii echilibrați din punct de vedere emoțional atrag simpatie și succes, pot interacționa armonios cu semenii lor, pot evita conflictele sau le pot dezarma pe cele deja declanșate. Sunt ferm convinsă că anume astfel de copii își doresc părinții. Scăpărici îi ajută să devină astfel.”
Centrul Educațional Scăpărici se află în sectorul Râșcani al capitalei, str. Studenților 3/10. Mai multe detalii puteți afla la numărul de telefon 069670107 sau pe pagina de Facebook.