Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Grădinițele din Moldova în comparație cu cele din alte state

Grădinițele din Moldova în comparație cu cele din alte state

Produse alimentare alterate, vacanțe vara mai mult de o lună și violență fizică asupra copiilor – astfel de cazuri au fost și mai sunt semnalate la grădinițele din Moldova. Însă, după discuția cu mai multe conaționale de-ale noastre, stabilite peste hotare, am înțeles că în alte state situația cu grădinițele de departe nu este mai bună decât la noi, iar în unele aspecte chiar mai rea.

Am decis să facem o comparație între condițiile, programele, dar și alte aspecte din grădinițele noastre și cele de peste hotare. În continuare vedeți pe puncte ce am depistat:

1. Vârsta de la care copilul poate fi dat la grădiniță.

În Moldova practic lipsesc creșele, iar multe mame sunt nevoite să stea acasă cu copilul 3 ani până când acesta este luat la grădiniță. Există însă instituții private unde copilul poate fi dat la un an și câteva luni, dar nu toți își permit.

La acest capitol peste hotare este mai bine. Spre exemplu, în Australia copilul este dat la creșă practic de la naștere. În Franța, de la 3 ani deja este considerată școală, deci copilul umblă la grădiniță până la această vârstă. În SUA părinții nu au dreptul la concediu de îngrijire a copilului, respective sunt nevoiți să recurgă la dădace chiar din primele săptămâni după naștere. Companiile mari însă își susțin angajații prin achitarea costurilor pentru grădiniță.

2. Vacanțele din grădiniță.

Decizia autorităților de a institui vacanță la grădinițe pentru o perioadă de 42 de zile a indignat mai mulți părinți din Moldova. Aceștia nu-și permit o dădacă pe această perioadă și cer ca vacanța să fie de o săptămână pentru lucrările curente de reparație.

Am constatat că peste hotare este vacanță pe timp de vară, iar în unele țări aceasta e chiar de două luni. Astfel, în Franța vacanța la instituțiile la care merg copiii de la 3 ani este vacanță ca la școală – toată luna iulie și septembrie. Svetlana Manole, moldoveanca stabilită în Franța, ne-a comunicat că la creșă copiii tot au vacanță toată luna august. În schimb, părinții ce lucrează își pot lasă copiii în centre de distracții ce se ocupă de ei. În Italia toate grădinițele se închid la finele lunii iulie și se redeschid la jumătate de septembrie. În Germania la fel sunt vacanțe, dar acolo directorii de grădinițe stabilesc singuri programele de activitate. În Australia nu sunt vacanțe la grădinițe. Dar vara, când pleacă mai mulți în vacanță, proprietarii grădinițelor înțeleg situația și îți permit să achiți în zilele de lipsă numai 50% din cost. Iar în zilele de sărbătoare publică, dacă copilul nu a frecventat, atunci ai dreptul să-ți alegi altă zi în săptămână ca să meargă.

3. Programul.

În Moldova copilul stă la grădiniță în medie de la 8 dimineața până la 18 seara.

Peste hotare programul este mult prea diferit de la țară la țară, iar unul atât de lung ca la noi, de circa 10 ore, nu am întâlnit la respondentele noastre. Doina Calcea din SUA ne-a spus că copiii stau câteva ore. Cei din familiile social-vulnerabile merg la grădinițe gratuite unde stau de la ora 9 până la 12, adică doar 3 ore pe zi. Svetlana Manole din Franța a menționat că orarul la școală, care începe de la 3 ani, este foarte incomod pentru părinții ce lucrează: de la 8.30 până la 16.30, iar miercuri până la 11.20 în școlile de stat și zi liberă în școlile private. În Italia, orarul la grădiniță este de la 7.30 până la 16.00. După ora 16.00 totul e închis, iar dacă vrei să lași copilul suplimentar, atunci trebuie să plătești. În Australia la grădinițele de stat copiii stau doar câteva ore pe zi, iar la cele private mai mult, dar e costisitor.

4. Alimentație și alte condiții.

Da, scandalurile cu alimente alterate la grădinițe ne-au zguduit pe toți. Părinții probabil încă mult timp vor avea coșmaruri imaginându-și ce au consumat cei mici și credem că greu le este să aibă încredere că acum totul este bine.

Peste hotare nu am auzit de la mame să se fi înregistrat cazuri de livrare a alimentelor alterate la grădinițe. Dar în mare parte în grădinițele din alte țări fie copiii nu sunt hrăniți căci se află acolo câteva ore, fie acestora li se dau pachete cu mâncare de acasă. Astfel, în Franța, o dată la 2 luni părintele primește un buletin cu ce va mânca cel mic la școală, la care amintim că merg micuții de la 3 ani. O masă costa 2,50 euro pe zi. Pe lună ajunge la 45-50 de euro. Dar nu toți copiii pot mânca la cantină, doar cei la care ambii părinți lucrează. Dacă nu, atunci părinții sunt nevoiți să ia copilul la ora 11.20 și să-l aducă la 13. Iar la 15.45 trebuie sa îl ia deja acasă că se încheie programul. „În orice caz, la 3 ani copiii sunt lăsați să se descurce singuri - încălțat, îmbrăcat, la mâncare. Îți vin acasă zburliți, îmbrăcați pe dos, mucoși. Și la privat tot plătești mâncarea și gustarea. Și încă ceva - nu poți întârzia. Ai întârziat 5 minute nu mai poți da copilul. Nu sunt matinee. Copiilor li se organizează spectacol gratuit de Crăciun unde li se oferă cadouri (o pungă de bomboane și jocuri pentru grădiniță pe care nu le iau acasă); Carnaval în februarie și Chasse aux oeufs de Paște (caută oua de ciocolată)”, ne-a relatat Svetlana Manole din Franța.

O mămică din Italia ne-a spus că în grădinițele de acolo copiii nu au mic dejun, doar suc sau un fruct la ora 11, apoi doar prânz, iar copilul ei vine acasă mereu flămând ca un lup, chiar dacă merge la o grădiniță privată destul de costisitoare. Plus că practic în fiecare zi copiilor li se dau la prânz paste făinoase.

Oxana Țurcan din Australia a menționat că ceea ce ține de alimentație e foarte diferit de Moldova. Spre exemplu la grădinițele de stat copilul nu stă toată ziua, adică doar câteva ore pe zi și în mare parte nu mănâncă acolo. În Australia sunt mai mult grădinițe private unde copilul îl iau de la naștere, iar acolo poți duce mâncare de acasă și se reduce din taxa achitată lunar. Copilul poate fi hrănit și la grădiniță, iar dacă are ceva restricții sau este vegetarian, îi anunți și îi fac meniu aparte.

5. Costuri și atitudine.

În Moldova costurile pentru grădiniță variază. La cele de stat se achită taxa pentru alimentație de circa 150 de lei pe lună plus fundația care variază între 150-400 de lei pe lună. Media ar fi de circa 350 de lei pe lună cheltuieli pe grădiniță (în jur de 15 euro). La cele private taxa începe de la 3 mii de lei pe lună (circa 150 de euro). Aceste costuri acoperă alimentația de trei ori pe zi plus una sau două gustări.

Peste hotare la acest capitol este mult prea diferit de la noi. Costurile sunt foarte mari. Doina Calcea ne-a spus că în SUA, ca un copil să meargă la grădinița de zi doar câteva ore, costă în jur de 1200 de dolari. Acolo părinții nu beneficiază deloc de concediu de maternitate și doar dacă angajatorii îi apreciază le oferă un an de concediu plătit sau le achită costurile pentru bonă dacă au nevoie de angajat mai devreme.

Svetlana Manole din Franța a menționat că deși fetița ei merge acum la școala de stat care e gratuită - plătește totuși 60-65 de euro lunar pentru patru zile pe săptămâna. La privat costurile ajung cam la 200-300 de euro, în dependență de școală. În ceea ce ține de atitudine, la creșă educatorii comunică cu părinții, le spun ce fac copiii, ce au mâncat, iar deja la instituția școlară nu se mai comunică nimic.

Mama din Italia ne spune că angajații de la grădinițele din Moldova sunt cu mult mai sufletiști. Educatoarea fetiței ei nu vorbește cu părinții despre ce a făcut sau nu a făcut copila azi. Le scrie o țidulă pe dulap cu o mutrișoară și 2 cuvinte.  Grădinița este privată, se achită 250 de euro pe lună. Grădinița de stat în Italia la fel e cu bani, dar nu e o taxă fixă, se calculează în funcție de venitul familiei pe anul precedent. Pe lângă taxă, părinții cumpără și rechizite, dar și alte obiecte pentru copii.

Oxana Țurcan din Australia ne-a spus că acolo grădinițele sunt foarte scumpe - 130 de dolari australieni pe zi (circa 90 de euro). Iar de obicei mamele au grijă de copii până la 3 ani după care îi pot da la instituția de stat pe câteva ore în ce zile dorește.  Mama spune că e foarte mare diferența față de Moldova, unde copiii foarte mult învață. În Australia totul e prin joacă și cel mai interesant e că cel mic are foarte multe drepturi, adică după vârsta de 3 ani el singur hotărăște dacă dorește sau nu să doarmă la amiază și nimeni nu-l obligă.

 

Foto: dailysignal.com; commons.wikimedia.org; 

novakdjokovicfoundation.org; 

designboom.com; superior.esu9.org

Share:

Articole recomandate