Medic pediatru: Este absolut imoral să duci un copil gripat la grădiniță
- 2020-01-15
- 2959
Medicul pediatru Mihai Craiu din România vorbește despre semnele care arată că un copil are gripă. În primul rând, debutul foarte rapid, în al doilea rând este vorba despre ascensiunea febrilă relativ rapidă și mare, iar în al treilea rând este starea generală - copilul se simte foarte rău.
Pediatrul mai precizează și care este tratamentul adecvat gripei. El spune că un copil nu ar trebui să primească antibiotice dacă este diagnosticat cu gripă. „Două lucruri sunt importante pentru părintele care are un copil cu o boală ce seamănă cu gripa. Primul și cel mai important lucru este să nu-l ducă în colectivitate. Din păcate, sunt părinți care au profesii ce îi plasează în dificultatea de a sta acasă cu copilul, dar este absolut imoral să duci un copil gripat la grădiniță”.
Al doilea lucru, dacă a început cu febră mare, durere de cap, diaree, vomitat, trebuie mers la un spital de urgență pentru copii sau la medicul de familie. „Există teste specifice care se fac, ca un exudat nazal, și se dă rezultatul pe loc. Gripa se tratează cu antivirale și nu cu antibiotice”, a precizat Mihai Craiu.
Medicul a explicat și de ce trebuie evitată administrarea antibioticului persoanelor cu gripă. „Trebuie spus că gripa ne face rău nu numai pentru că produce febră mare, pe care o suportăm cu dificultate, ci pentru ca are efect energizant, ceea ce înseamnă că scade performanța sistemului imun și îl face mai prost decât era înainte de episodul gripal și apărarea strict locală a căii aeriene este mult mai modestă. În momentul în care administrăm în loc de un antiviral, care ar bloca replicarea virusului gripal și în felul asta ar îmbunătăți indirect performanțele sistemului imun, un antibiotic, acesta, pentru că nu are pe cine să omoare în corpul nostru, are drept țintă numai barierele noastre naturale, așa numitul microbiom – suma microbilor care ne apără ca niște grăniceri. Cu alte cuvinte, în urma administrării antibioticului la infecții cu germeni, devenim multirezistenți. De aceea, numai cu prescripție medicală, numai după consult și investigații, numai după reevaluare trebuie administrat antibioticul. Și, din punctul meu de vedere, pacienții cu gripă care au nevoie de antibiotic ar trebui să fie la spital, și nu acasă”, a precizat medicul Mihai Craiu.
Sursa: copilul.ro; sunhome.ru