Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Ce strică smalțul dinților la copii și cum poate fi întărit

Ce strică smalțul dinților la copii și cum poate fi întărit

Este posibilă întărirea smalțului dentar? Da, spun stomatologii, cu o igienă dentară corectă din prima zi de viață, o alimentație care asigură vitaminele și mineralele necesare și cu câteva reguli ce țin de un stil de viață sănătos.

Când pH-ul din gură scade sub 5,6, dinții intră într-un proces de demineralizare care slăbește prima barieră a dinților în fața bacteriilor ceea ce poate duce la apariția cariilor. Cum evităm acest proces care strică smalțul dinților și ce ne ajută să-l întărim?

Cu cât pH-ul gurii rămâne sub 5,6 mai mult timp, cu atât mai rău va fi pentru dinți. Dar procesul de demineralizare a dinților poate fi inversat. Creșterea pH-ului din cavitatea bucală va determina remineralizarea, un proces care reconstruiește smalțul dinților. Stomatologii recomandă îmbunătățirea obiceiurilor de igienă orală, adoptarea unei diete prietenoase cu dinții și utilizarea anumitor produse – toate aceste pot ajuta. Cu atât mai mult cu cât învățăm să le includem într-un stil de viață al întregii familii. Chiar și pentru bebelușii fără dinți, încă din prima zi de viață.

De ce trebuie să ai grijă de gurița bebelușului din prima zi de viață

Pentru că bacteriile care cauzează carii pot cauza o mulțime de probleme chiar și în gurițele lipsite de dințișori. În lipsa curățării gingiilor, chiar și bebelușii pot dezvolta boli gingivale. Simptomele sunt aceleași la orice vârstă: gingii umflate, înroșite sau sângerânde și dureroase. Cum previi? Iată câteva recomandări:

– Curăță gingiile după fiecare hrănire

În această perioadă, nu este nevoie de periaj și pastă de dinți. Este suficient să-i cureți gingiile bebelușului cu un tifon umezit după fiecare masă, chiar dacă este alăptat.

– Nu-i lăsa biberonul cu lapte la discreție

Mai ales seara, la culcare, nu-l lăsa să bea lapte până adoarme. Studiile arată clar că laptele care rămâne în guriță peste noapte, chiar și dacă nu are dinți, poate duce la apariția problemelor gingivale de care vorbeam mai sus. Cât despre laptele matern, studiile arată că alăptarea scade riscul de a dezvolta carii. Nu același lucru se întâmplă în cazul formulelor de lapte, considerate vinovate de acele carii numite „de biberon”, care apar din cauza utilizării greșite a biberonului cu lapte.

Periaj, pastă de dinți cu fluor și ață dentară

Odată cu apariția dinților, încă de la primul dințișor, bebe are nevoie de periuță de dinți și pastă de dinți. Prima periuță este, practic, un degetar moale de silicon cu care tu îi vei freca dințișorii. Nu pune prea multă presiune, smalțul dinților de lapte este mai subțire decât cel al dinților definitivi. Cât despre pasta de dinți potrivită, stomatologii recomandă pasta de dinți cu fluor, însă adecvată vârstei copilului. Cel mai bine este să te sfătuiești cu pediatrul pe care să o alegi.

Ața dentară trebuie să apară în igiena dentară de îndată ce poate fi folosită, adică cel mic se mândrește deja cu doi dinți apropiați. De regulă, copiii dezvoltă carii între dinți, de aceea rolul aței dentare este atât de important în prevenirea apariției acestora. Învață-l să o folosească și introduceți-o în rutina zilnică.

Avem dinți! Cum le întărim smalțul?

Întărirea smalțului dinților se face prin câteva obiceiuri utile de igienă orală ușor de adoptat, pe care copiii le pot învăța de la părinți. De asemenea, părinții trebuie să le ofere copiilor o dietă sănătoasă, care să le ofere vitaminele și mineralele necesare menținerii unei dentiții sănătoase. Și să-i țină departe de alimentele care provoacă daune dinților. În plus, există niște produse care pot ajuta în acest proces de întărire a smalțului.

Întărirea smalțului dinților printr-o igienă bună

O bună igienă orală presupune un periaj corect efectuat și folosirea aței dentare.

periajul dinților de două ori pe zi timp de două minute de fiecare dată. Acest lucru împiedică multiplicarea bacteriilor și menține un pH optim;

folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi, mai ales atunci când nu avem posibilitatea să periem dinții. Acest lucru ajută la curățarea spațiilor dintre dinți, unde periuța de dinți ajunge mai greu;

dacă periajul nu este posibil, clătiți gura după masă cu apă. Asta ajuta ca pH-ul gurii să revină la normal.

Nu periați dinții imediat după ce ați terminat de mâncat. Așteaptă cel puțin 10 minute după fiecare masă ori gustare. Smalțul dinților suferă o ușoară demineralizare de fiecare dată când mâncăm, mai ales când mâncăm sau bem ceva acid.

Întărirea smalțului dinților printr-o alimentație sănătoasă

Alimentația sănătoasă a fost dintotdeauna apanajul unei sănătăți viguroase, pe termen lung. Ce e bine să mâncăm pentru a consolida smalțul dinților și ce anume ar trebui să excludem din dietă?

INCLUDEM: fructele și legumele proaspete bogate în vitamine și minerale; brânza și alte produse lactate care conțin calciu, un mineral indispensabil dinților, dar și fosfor, un fel de mortar pentru smalțul dinților;

EXCLUDEM (sau consumăm cu moderație și spălăm dinții apoi): băuturile acidulate, fructele care conțin acid citric și malic, sucul de fructe, produsele fermentate care conțin acid lactic, dulciurile și mai ales bomboanele care se lipesc de dinți, dar și prăjiturile care au mult zahăr, chipsurile, dar și siropurile și gemurile. Sigur că nu e sănătos să excludem fructele sau brânza fermentată, nici chiar dulcețurile, mai ales dacă sunt preparate în casă, dar trebuie să le consumăm doar în timpul meselor, nu toată ziua.

Sursa: totuldespremame.ro 

Share:

Articole recomandate