Cariile dentare de la biberon: cauze, tratament și prevenire
- 2023-08-21
- 1040
Hrănirea bebelușului cu biberon înainte de culcare ar putea favoriza apariția cariilor dentare. Pentru a îngriji dinții de lapte ai bebelușului și pentru a preveni cariile, există câteva măsuri pe care trebuie să le iei.
Dinții de lapte ai copilului sunt la fel de importanți ca dinții permanenți, deoarece dinții de lapte ajută la mestecarea mâncării și la dezvoltarea vorbirii în primii ani de viață ai copilului. Lipsa igienei dentare împreună cu cariile dentare de la biberon pot afecta, pe termen lung, sănătatea orală a micuțului.
Cariile dentare de la biberon. Cauzele apariției cariilor de biberon
Cariile de biberon sunt cauzate de expunerea frecventă și pe termen lung a dinților copilului la lichide îndulcite, cum ar fi laptele formulă, sucul de fructe și siropurile cu zahăr sau miere. Zaharurile din aceste fluide rămân pe dinții copilului și produc acizi care atacă dinții.
Cariile dentare de la biberon. Simptomele apariției cariilor de biberon
Cariile de biberon pot afecta oricare dintre dinții copilului, însă acestea apar mai ales la dinții frontali superiori și inferiori.
Simptomele comune ale cariilor dentare includ:
- Pete albe pe suprafața dinților
- Cavități dentare sau găuri ale dinților
- Durere de dinţi
- Gingii umflate sau sângerânde
- Febră cauzată de infecția gingiilor sau a dintelui.
Cariile dentare de la biberon. Tratamentul pentru cariile de biberon
Cariile dentare la sugari și copii mici pot deveni o problemă gravă, dacă acestea nu sunt tratate. Copilul poate avea dureri și infecții grave care îi afectează gingia sau fața.
Iată câteva metode de tratament pentru cariile de biberon:
Discută cu medicul dentist despre cea mai bună opțiune de tratament pentru copilul tău.
Dacă petele sau liniile albe sunt detectate devreme, medicul dentist poate aplica fluor pe dinții copilului și poate sugera modificări ale dietei sale pentru a remineraliza dinții.
Cariile dentare de la biberon. Prevenirea cariilor de biberon
Din fericire, există o mulțime de moduri prin care poți preveni apariția cariilor la bebelușul tău.
Înainte ca bebelușului să-i apară primii dințișori, șterge-i gingiile cu o cârpă umedă sau cu un tifon după fiecare hrănire cu biberonul, pentru a îndepărta orice placă dentară sau exceul de zahăr care s-ar putea acumula.
Începe perierea dinților bebelușului în jurul vârstei de 6 luni, ca parte a rutinei de îngrijire dentară a bebelușului.
Mergi cu copilul la medicul dentist încă de la o vârstă fragedă.
Periază-i dinții bebelușului de două ori pe zi. O dată dimineața și o dată seara, după ultima hrănire cu lapte/alimente, înainte de culcare.