Copilul tău se trezește prea devreme? Iată ce trebuie să faci

Copilul tău se trezește prea devreme? Iată ce trebuie să faci

O chestie comună pentru mulți dintre copii este faptul că se trezesc prea devreme, fapt ce îngrijorează (deranjează) părinții. Majoritatea copiilor se trezesc prea devreme din motive ce nu depind de ei, iar pentru a evita această problemă ar fi bine ca părinții să fie mult mai atenți la rutina zilnică a odraslelor.

Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, încearcă să ții cont de următoarele reguli!

Încearcă să identifici problema: de ce copilul se trezește prea devreme

Cum trebuie să faci asta? Ar fi bine să identifici ce îl deranjează pe copilul tău, dacă este vreo problemă din exterior. Este posibil ca copilul să audă zgomote de afară și să se trezească, ca de exemplu: ciripit de păsărele, circulația mașinilor etc. Un alt motiv ar putea fi faptul că încăperea unde doarme copilul este prea luminoasă. Pentru a identifica toate aceste probleme, încearcă să îți setezi alarma cu 30 min înainte de ora obișnuită de trezirea a copilului.

Culcă-ți micuțul cu o oră mai devreme decât de obicei

Paradoxal dar adevărat, cu cât copilul merge la culcare mai târziu, cu atât crește riscul să se trezească mai devreme. Dacă copilul este supraobosit și extenuat, atunci acesta poate adormi mai greu și acest fapt mai și afectează calitatea somnului. Încearcă să îți culci copilul cu o oră mai devreme, și vezi dacă somnul acestuia se îmbunătățește, atunci fă-ți din asta o obișnuință.

Aerisește camera unde doarme copilul

Calitatea aerului din cameră are un impact deosebit asupra calității somnului la copii. Dacă ții ușa și geamurile închise, aerul devine prea uscat pe parcursul nopții, fapt ce îl poate determina pe copil să se trezească prea devreme.

Evită mesele copioase și dulciurile înainte de somn

Important nu este numai ora de culcare, dar și ce faceți înainte de asta. Mesele copioase înainte de somn pot deregla procesul de somn al copilului. De asemenea și dulciurile ar fi bine să le excludeți în a doua jumătate a zilei, deoarece acestea îi vor da prea multă energie copilului și plus la toate - nu sunt sănătoase. Un somn sănătos vine din interior, și este numai atunci când copilul are și un regim alimentar echilibrat, regulat și sănătos.

Asigură-te că micuțul tău a mâncat suficient seara

Copiii se pot trezi prea devreme din simplu motiv că sunt flămânzi. Fă un regim alimentar pentru a fi sigură că odrasla a luat cina și nu se culcă flămând. Dar amintim, evită mesele copioase și optează pentru o cină lejeră. 

Nu uita de somnul de după-amiază

Mulți părinți cred că dacă taie somnul de după-amiază, atunci copilul va dormi mai bine noaptea. Însă nu este adevărat, copiii care nu dorm ziua au tendința să aibă probleme peste noapte, deoarece sunt supraobosiți. Faptul că micuțul nu doarme ziua îi poate agita somnul și micuțul are tendința de a se trezi prea devreme.

Nu îți lăsa copilul să doarmă prea mult ziua

Dacă micuțul doarme prea mult în timpul zilei, somnul de noaptea este redus și eventual trezirea dimineața poate fi mult mai devreme.

Încearcă să ții un jurnal al somnului copilului tău

În fiecare zi, timp de o săptămână, notează orele de culcare și de trezire ale copilului tău. Include în acel grafic toate intervalele de somn de peste zi. La sfârșit de săptămână fă totalurile și analizează modul în care este distribuit timpul de somn al copilului tău și încearcă să intervii cu schimbări în program.

Consultă graficul de mai jos pentru a vedea cum ar trebui să fie programul de somn al copilului tău în dependență de vârsta pe care o are.

Foto: primeless.com; mybebe.md

Adaugă comentariu