Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Obiceiuri sănătoase pe care maturii trebuie să le deprindă atunci când au copii

Obiceiuri sănătoase pe care maturii trebuie să le deprindă atunci când au copii

Părintele îl ghidează pe copil în drumul lui permanent. De la tipul de alimentaţie, la mers, comportament, igienă, curăţenie, joacă, independenţă, vorbire, comportament, educaţie, socializare, relaţii, apetit pentru muncă, abilităţi pentru treburi gospodăreşti, hobby-uri, carieră, curiozitate etc. Însă în natură există mereu un echilibru. Nu poţi să dai fără să şi primeşti. Având copii, părinţii devin mai responsabili, sunt mai atenţi la sănătatea lor şi reduc pe cât posibil numărul situaţiilor riscante la care se supun. Iată însă şi câteva obiceiuri de viaţă sănătoasă pe care părinţii le învaţă de la copii.

Mai puţină sare în alimentaţie

Mâncarea copiilor este mai sănătoasă decât mâncarea noastră. Fără sare sau foarte-foarte puţină, fără prăjeli, multe legume, fructe, carne, lactate, ouă din surse cât mai ecologice. Noi adulţii, ne-am obişnuit cu acţiuni şi gusturi intense. Punem sare, piper, zahăr şi multe alte condimente în mâncarea şi băuturile de zi cu zi, camuflând de fapt gustul real, autentic. Să ne inspirăm de la cei mici! O mâncare gătită pentru copil nu are sare sau maximum un vârf de cuţit de sare.

Fără ţigări şi fără alcool 

Cel puţin în prezenţa copiilor aceste obiceiuri trebuie anihilate. Fumul de ţigară afectează sănătatea nou-născutului şi a copilului mic. La fel şi alcoolul. Cei mici învaţă totul prin imitare. Dacă adultul bea ceva, el vrea să facă la fel. Nu îl vei convinge uşor că paharul cu alcool nu este pentru el. Curiozitatea va creşte. La fel şi în cazul ţigărilor. Şi iată un motiv extrem de puternic pentru a renunţa la alcool şi ţigări sau măcar pentru a reduce cantităţile. În plus, copiii oferă motivaţia unei vieţi îndelungate şi a unei sănătăţi stabile.

Mai multă mişcare în aer liber

Vrei nu vrei, copilul trebuie plimbat zi de zi. Vremea rea nu e o scuză dacă are haine şi echipamente potrivite. Este o bună şansă şi pentru adulţi să se oprească din alergatul cotidian şi să se bucure de o frunză căzută, o pisică de pe stradă şi o baltă în care copilul se distrează. Mersul pe jos este obligatoriu pentru a menţine sănătatea la cote maxime.

Fără băi de soare la ore nepotrivite

Dacă atunci când vine vorba despre propria persoană adulţii mai sar calul şi stau la plajă şi între orele 11.00 şi 17.00 în toiul verii când indicele UV este foarte ridicat, cei care au copiii chiar nu îşi permit asemenea risc. Medicii dermatologi recomandă ca până la 2 ani copiii să nu stea deloc dezbrăcaţi la plajă, în orele permise până în ora 10.00 şi după ora 18.00 să poarte cremă de protecţie solară cu factor UVA UBV maxim şi haine lejere din bumbac, in, cânepă ori special anti-UV şi pălărie.

 

Sursa: csid.ro; gp.by

Share:

Articole recomandate