Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Explicațiile medicului de ce se îngraşă copiii

Explicațiile medicului de ce se îngraşă copiii

Nu trebuie să ai studii în domeniul medicinii sau al nutriţiei ca să observi că tot mai mulţi copii au probleme de greutate încă de la vârste mici. Care sunt cauzele? Cu eplicații vine Sorin Velici, medic primar chirurgie generală/chirurgie bariatrică.

Mecanismele dezvoltării obezităţii nu au fost în totalitate elucidate, dar unii factori au fost identificaţi şi studiaţi bine şi definiţi ca factori predispozanţi: factori de mediu, stilul de viaţă al părinţilor şi copiilor, mediul socio-cultural, factori genetici, factori familiali, factori psihologici etc. Toţi aceşti factori sunt predispozanţi. Cauzele directe sunt însă clar legate de dezechilibrarea balanţei dintre ce şi cât mâncăm vs ce consumăm. O dietă cu aport crescut de calorii şi grăsimi, consumul de sucuri (conţin mult zahăr), porţii mai mari de mâncare, la care se adaugă un declin progresiv al implicării în activităţi fizice, reprezintă cauza reală a obezităţii.

Dar de ce nu se îngrăşau aşa de mult în trecut? Medicul menționează că era alt stil de viaţă. Se mânca mai sănătos (nu atât de gras, nu atât de dulce, nu atât de mult). Copiii aveau activităţi fizice mai intense, nu existau televizorul şi jocurile video care fac acum copiii să devină foarte sedentari.

Gene sau stil de viaţă - până la urmă care este adevărul? Clar, stilul de viaţă este răspunsul corect. Factorii genetici joacă într-adevăr un rol important în dezvoltarea obezităţii la copii, adolescenţi şi adulţii tineri. Unele studii arată ca BMI (indicele de masă corporală) este moştenit în 25 până la 40% din cazuri. Totuşi, această predispoziţie genetică afectează greutatea doar dacă este cuplată cu factori de mediu şi comportamentali. Există şi obezitate determinată de sindroame genetice (cauzate de schimbarea unei singure gene sau a unei întregi regiuni cromozomiale). Sunt descrise cca 100 de astfel de sindroame, cele mai frecvente fiind Bardet Biedl şi Prader Willi. Aceste sindroame asociază malformaţii diverse şi o gamă variată de probleme de sănătate, ele fiind considerate, însă, cauze rare de obezitate, nereprezentând mai mult de 5%.

Porţii normale de mâncare, mai puţine dulciuri şi multă mişcare - soluţia pentru păstrarea limitelor de masă corporală la copii. O alimentaţie sănătoasă şi alegerea activităţilor fizice în detrimentul celor sedentare. De asemenea, trebuie subliniată puterea exemplului şi faptul că obiceiurile părinţilor sunt transmise copiilor.

Ce alimentaţie trebuie să aibă copiii pentru a nu se îngrăşa? O alimentaţie sănătoasă, care să cuprindă toate principiile nutritive, mai puţin bogată în grăsimi şi zaharuri, mai multe fructe şi legume, limitarea consumului de sucuri şi nu în ultimul rând, fără a exagera cu porţiile de mâncare.

 

Sursa: csid.ro; medikforum.ru

Share:

Articole recomandate