Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Crezi că cel mic este prea gras sau slab? Iată cum afli greutatea lui ideală

Crezi că cel mic este prea gras sau slab? Iată cum afli greutatea lui ideală

Greutatea ideală a unui copil se poate calcula foarte ușor după următoarea formula matematică: 2 x câți ani are copilul + 8. De exemplu: 2 x 4 (ani) + 8 = 16. În așa fel, la vârsta de 4 ani greutatea standard ar trebui să fie de 16 kg. Însă nu este bătut în cuie că anume așa trebuie să fie, și nicidecum altfel. Aceasta este masa corporală ideală din punct de vedere teoretic. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă rezultatul obținut nu coincide cu realitatea, deoarece sunt permise și mici devieri de la aceste cifre fie mai mult sau mai puțin. Nu uitați nici de faptul că greutatea fiecărui copil este strict individuală și depinde de o serie de factori, cum ar fi: cei genetici, hormonali, de sex sau chiar greutatea de la naștere. Este absolut normal ca un copil născut de 4 kg, până la un moment dat să fie mai greu decât cel care s-a născut de 2,5 kg.

Greutatea ideală a unui nou născut se află în intervalul de 2,6 kg și 4,3 kg cu o medie de 3,2 kg. Aceste cifre sunt orientative și deviază de la un copil la altul. În primele 3 luni de la naștere bebelușul crește în medie cu 25-30 de grame pe zi, adică 800 g - 1 kg în medie pe lună, după care ascensiunea în greutate începe să scadă semnificativ. Astfel, bebelușul între 3 și 6 luni trebuie să ia cam 20 – 25 de grame pe zi, în total circa 600 – 750 de grame pe lună, între 6 și 9 luni câte 30 de grame pe zi, adică 450 – 900 grame pe lună, iar între 9 și 12 luni câte 10-16 grame pe zi, respectiv 300 – 480 de grame pe lună. De regulă, până la 5 luni greutatea bebelușului se dublează comparativ cu cea de la naștere, la un an se triplează și la 2 ani se cvadruplează. După 3 ani deja încep să se observe diferențele impuse de natura sexului copilului.

Astfel, la 3 ani fetiţele ar trebui să aibă între 13,7 – 14,1 kg, iar băieţeii între 14,3 – 14,7 kg.

La 4 ani, fetele: 14,8 – 15,7 kg, iar băieţii: 15,7 – 16,1 kg.

La 5 ani, fetele: 16,1 – 17,7 kg, iar băieţii: 18 – 18,2 kg.

La 6 ani, fetele: 18,2 – 20 kg, iar băieţii: 19 – 20 kg etc.

Copilul prea slab

Un copil slab se consideră atunci când are o greutate cu 10-15% mai mică decât valoarea medie calculate pentru vârsta și înălțimea sa.

Cauzele care duc la scăderea în greutate ar putea fi următoarele: nerespectarea orarului meselor, fie cel mic mănâncă dulciuri înainte de masa, nu acceptă să mănânce tot ceea ce îi oferă mama, existența unor afecțiuni organice (răceală, gripă, paraziți etc.), neglijarea programului de odihnă și multe-multe altele.

Copilul supraponderal

Un copil se consider supraponderal atunci când depășește cu 15 – 20 % valoarea medie calculate pentru vârsta și înălțimea sa.

Cauzele care duc la creșterea în greutate pot fi: alimentația necorespunzătoare, consumul de fast-food, dulciurile, grăsimile, băuturile carbogazoase, lipsa de activitate fizică, iar uneori poate fi din cauza tulburării sistemului nervos sau endocrin.

Foto: doc-baby.ru; Informații: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate