Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Plimbările în parc cu copiii - cum evităm pericolele?

Plimbările în parc cu copiii - cum evităm pericolele?

Odată ce vremea se încălzește, energia copiilor nu mai poate fi ținută în casă, parcurile fiind una dintre cele mai optime soluții. O simplă plimbare cu bicicleta, trotineta ori terenurile de joacă amplasate special pentru ei îi poate bucura nespus. Aici își pot face și noi prieteni cu care vor desfășura diferite activități pe placul lor. Însă indiferent de vârsta pe care o au, aceștia trebuie supravegheați pentru a evita eventualele accidente care pot apărea la tot pasul în timpul jocului din parc.

Așadar părinții trebuie să urmărească cu atenție următoarele puncte:

  • Grupul de aceeaşi vârstă

În parc se află copii de toate vârstele şi vei vedea că micuţul tău preferă compania unor anumiţi prieteni de aceeaşi vârstă sau de vârstă apropiată cu el. Avantajul unui astfel de grup este că majoritatea membrilor lui sunt în aceeaşi etapă de dezvoltare şi de aceea au preocupări pentru jocuri similare. Chiar şi aşa, întotdeauna într-un grup se poate remarca „liderul” care, chiar şi la vârste mici, poate veni cu idei de jocuri dintre cele mai neaşteptate şi periculoase. Este bine să îl înveţi pe micuţul tău să îţi spună ce ar vrea să facă înainte de a face dacă jocul propus de un alt copil i se pare necunoscut sau periculos.

  • Jocurile sigure

Parcurile sunt dotate cu jocuri dintre cele mai diverse, tocmai pentru a acoperi nevoile de explorare pentru un teren cât mai mare de vârste a copiilor care vin aici. Pentru a evita accidentările, stabileşte de la bun început cu cel mic locurile în care are voie să se joace singur şi pe acelea în care trebuie să te cheme alături de el. Cu toate acestea, copilăria este, în special pentru băieţei, un şir de julituri şi vânătăi. În astfel de situaţii, îi alinăm pe cei mici cu multe îmbrăţişări, însă luxaţiile şi întinderile musculare vor necesita mai multă îngrijire. Primul pas este să îl ajuţi să se liniştească, să încerce să evite mişcările bruşte, iar în funcţie de afecţiune, îi putem aplica un bandaj, eventual şi o compresă cu gheaţă.

  • Programul de joacă

Odată cu încălzirea vremii, tentaţia de a petrece cât mai mult timp în aer liber alături de prieteni este foarte mare. În perioada de tranziţie dintre anotimpuri, circulă virusuri care îi pot pune în pericol sănătatea. Evită să îl laşi să se joace în preajma copiilor care sunt răciţi, deoarece virusurile se transmit foarte repede de la un copil la altul, mai ales acum, când organismul încearcă să se acomodeze cu noul anotimp.

  • Îmbrăcămintea

Îmbracă-l pe copil adecvat. Ce-nseamnă asta? Fără șireturi la pantofi (optează pentru cei cu arici), fără glugă la hăinuță, cordoane, bretele sau funde, adică fără toate acele lucruri care se pot agață în echipamentele de joacă și-l pot strangula. În parc se merge doar cu pantofi sport, deoarece orice alt tip de încălțăminte se poate înțepeni sau îl poate face să cadă.

  • Alegerea terenului de joacă potrivit

Mergeți doar la locurile de joacă în jurul cărora s-a presărat nisip, traverse de lemn, material spumos sau cauciuc și niciodată acolo unde pe jos este doar ciment sau beton. Altfel, orice căzătură îi poate fi fatală năzdravănului. De asemenea, când ajungeți într-un loc de joacă, inspectați bine fiecare echipament pentru a depista dacă există vreun ax ruginit sau desfăcut, vreo muchie ascuțită sau vreun lanț care atârnă. Dacă observați una din situațiile descrise mai sus, înștiințați autoritățile care se ocupă de paza și protecția parcului.

  • În geanta ta mereu să fie:

Un pansament steril impregnat cu o soluție dezinfectantă pentru a-l putea eventual pansa pe micuț în caz că se alege cu vreo julitură. E indicat să aveți la voi și șervețele umede. Astfel îl veți putea șterge ușor pe mâini și față după ce va părăsi locul de joacă. Mai pune în bagaj și o sticluță cu apă (la temperatura camerei) și un fruct sau altceva de ronțăit. După atâta zbânțuială, cel mic se va întoarce însetat și înfometat, iar prețurile la gheretele din parcuri sunt cu 20-30% mai ridicate ca la supermarket.

  • Fii cu ochii pe copil

Supraveghează necontenit copilul. O clipă de neatenție și acesta poate dispărea din raza voastră vizuală. Se poate rătăci sau ajunge în stradă. Spuneți-i pe ce bancă va aflați, pentru a va găsi și el cu ușurință.

 

În video de mai jos, prezentatoarea Cristina Moldovanu la fel vorbește despre siguranța la terenurile de joacă:

 

Sursa: mamica.ro, perfecte.ro

Foto: andraonline.ro

Share:

Articole recomandate