Enterovirusurile la bebeluși: tot ce trebuie să știi despre ele
- 2023-08-30
- 1136
Enterovirusurile sunt un grup de virusuri întâlnit, de obicei, vara sau toamna. Aceste virusuri afectează, în special, bebelușii și copiii mici, care sunt mai susceptibili la complicații din cauza sistemului lor imunitar încă slab dezvoltat.
Dr. Nipunie Rajapakse, medic pediatru de boli infecțioase la Centrul pentru copii Mayo Clinic, spune că există îngrijorări la nou-născuți când vine vorba de enterovirusuri.
„Enterovirusurile sunt răspândite prin picăturile de salivă sau pe cale fecal-orală”, spune dr. Rajapakse.
Preocuparea medicului cu privire la enterovirusuri se află în special asupra nou-născuților, mai ales dacă mama este infectată cu puțin timp înainte de naștere.
„Uneori vedem nou-născuți care dezvoltă sepsis viral foarte sever, unde virusul poate afecta mai multe părți ale corpului copilului, inclusiv inima și ficatul”, spune medicul.
Fără vaccin sau medicamente antivirale disponibile, prevenirea enterovirusurilor este esențială.
„Încurajăm cu adevărat femeile însărcinate să aibă grijă de expunerea la infecții în timpul sarcinii și la enterovirusuri, în special spre sfârșitul sarcinii”, spune dr. Rajapakse.
O bună igiena a mâinilor și evitarea persoanelor care sunt bolnave sunt modalități bune de a preveni transmiterea și îmbolnăvirea.
Simptome și tipuri de enterovirusuri
Enterovirusurile sunt des răspândite și cuprind peste 100 de variante, inclusiv cea responsabilă de poliomielita. Cu toate acestea, simptomele sunt ușoare sau inexistente pentru majoritatea persoanelor infectate cu enterovirusuri non-polio.
Simptomele unei infecții ușoare cu enterovirus non-polio:
- Febră
- Nas curgător, strănut, tuse
- Erupții cutanate
- Vezicule bucale
- Dureri corporale și musculare
Bolile cauzate de enterovirusurile non-polio includ:
- Mielita acută
- Encefalită
- Miocardită
- Boala mână-picior-gură
- Pericardită.