Reguli de siguranță pentru când copilul rămâne singur acasă. Obligații pe care părinții le au și lista pe care ar trebui să o bifeze
- 2024-07-23
- 431
Pentru părinți, momentul în care sunt nevoiți să lase copilul singur acasă, este unul dificil. Adesea el nu poate fi nici amânat și nici evitat. Copilul va fi probabil entuziasmat de idee, dar va trebui să știe că are de respectat câteva reguli pentru a fi în siguranță în perioada în care părinții lipsesc de acasă.
Legislația din România – și din aproape toate țările europene – nu stabilește o vârstă de la care copiii pot fi lăsați singuri acasă. Această decizie este lăsată la latitudinea părinților. Însă, în cazul în care copilul provoacă un accident sau este implicat în unul pe perioada în care a fost nesupravegheat, răspunderea revine în totalitate părintelui. Acesta va răspunde, de altfel, în fața legii. Neglijența parentală se stabilește în funcție de mai multe aspecte. De vârsta copilului, de capacitatea sa de a sta singur acasă, de a fi responsabil și a-și purta de grijă, de mediul în care trăiește, de pericolele pe care le reprezintă obiectele din preajmă etc.
Lucrurile stau diferit în Statele Unite. Acolo, părinții nu își pot lăsa copilul să rămână singur acasă dacă nu are cel puțin 6, 8, 10 sau chiar 14 ani (vârsta diferă de la stat la stat).
Evaluați cu obiectivitate abilitățile copilului
Fiecare copil este diferit și trebuie evaluat în funcție de maturitatea, abilitățile și nivelul de confort pentru a putea fi lăsat singur acasă. Astfel, ar trebui să aveți răspunsuri pozitive la o serie de întrebări. Este suficient de mare pentru a fi lăsat singur? Poate să vorbească, să dea un telefon, să încuie ușile și să strige după ajutor? Va putea să se ajute singur dacă este rănit? Înainte de a decide că poate fi lăsat singur acasă, toate aceste lucruri trebuie evaluate și în mod practic, prin simulări ale unor astfel de situații.
Stabiliți reguli clare pentru când copilul rămâne singur acasă
Regulile care trebuie respectate atunci când copilul rămâne singur acasă sunt clare dacă sunt stabilite împreună, părinți și copil. Discutați-le mai întâi. Explicați copilului ce pericole pot exista. Prezentați-i posibile scenarii și subliniați modul în care respectarea regulilor îl va menține în siguranță.
Întocmiți împreună o listă a lucrurilor pe care nu are voie să le facă pe perioada în care nu este prezent în casă un adult. De exemplu, că nu are voie să umble cu aparatură electrocasnică. Sau să folosească aragazul. Sau să umble la instalația de gaze. Ori să invite prieteni.
Numere de telefon și memorate, și afișate
Două lucruri foarte importante, de bază: copilul să memoreze numerele de telefon ale părinților și adresa exactă, și să știe că în situațiile în care ar fi în pericol poate apela numărul unic de urgențe 112. Chiar dacă le memorează, este bine să aibă, la vedere, o listă cu numerele de telefon la care poate suna în caz de nevoie. Ca să poată apela, copilului i se va pune la dispoziție un telefon funcțional. Este util să aveți și o „parolă de familie” care poate fi folosită în situația în care copilul este nevoit să sune pentru a cere ajutor.
Cheie de rezervă la un vecin de încredere
Important este și ca minorul să știe cum funcționează încuietorile și elementele de siguranță de la ușă și ferestre. Ideal este să existe o cheie de rezervă la un vecin de încredere. Acesta e bine să vină și să verifice copilul la un moment dat. Numărul lui de telefon trebuie să se afle și el pe acea listă pentru situații deosebite. Chiar dacă i s-a explicat copilului că nu are voie să deschidă ușa și să permită accesul vreunei persoane străine în casă, cel mai sigur este să fie încuiat pe dinafară.
Lucruri doar aparent mărunte
Alte măsuri de siguranță care trebuie luate când copilul rămâne singur acasă:
- Asigurați-vă că detectorul de fum/gaze funcționează;
- Depozitați în spații la care nu are acces (chiar dulapuri încuiate) medicamete, produse de curățenie și, în general, substanțe periculoase;
- Asigurați-vă că nu are acces la obiecte ascuțite sau tăioase ori la surse de foc, cum ar fi brichete sau aprinzătoare pentru aragaz;
- Faceți imposibil accesul la balcon/terasă;
- Lăsați-i o gustare rece pentru a nu fi nevoie să umble la aragaz ca să-și încălzească mâncare; dacă, totuși, îi permiteți să-și încălzească mâncarea la cuptorul cu microunde sau la plita cu inducție, asigurați-vă că știe să le folosească în siguranță;
- Pentru a evita riscul să se plictisească sau să se simtă singur, este util să îl țineți ocupat lăsându-i niște sarcini de îndeplinit. De exemplu, să-și facă temele, să citească, să își facă ordine în dulap etc.
Pregătit și pentru situații speciale
Se spune că paza bună trece primejdia rea. Și chiar dacă au fost luate toate măsurile de siguranță posibile, să vă gândiți și la eventualitatea în care, totuși, are loc un eveniment neplăcut. În acest sens, este util să aveți în casă o trusă de prim ajutor. Copilul e bine să știe să o folosească în cazul unor accidentări care pot avea loc, cum ar fi o tăietură sau arsură.