9 reguli importante cum să îmbraci corect copilul iarna
- 2017-12-11
- 17546
Odată cu venirea iernii, părinții tot mai des au temerea că nu și-au îmbrăcat copilul suficient de bine sau au exagerat, acțiune ce va pune în pericol sănătatea copilului. Pentru a trece peste îndoiala că nu ați procedat corect, aveți grijă să însușiți regulile de bază despre copil-frig-vestimentație.
Aerul curat este foarte important și pentru bebeluși, chiar și când este frig. Un copil născut la termen, care are cel puțin 3 săptămâni, o greutate de 5,5 kg, poate ieși la o plimbare de 15-30 de minute la temperaturi de -3,8 grade. În cazul în care bebelușul este născut prematur sau suferă de o boală, cere sfatul medicului înainte de a-l scoate afară.
# 1: Un strat în plus
Academia Americană de Pediatrie oferă această regulă de bază pentru îmbrăcămintea de iarnă: îmbrăcați copilul cu un strat mai mult decât ar purta în aceleași condiții un adult. Asta pentru că spațiul de aer între straturile de îmbrăcăminte, de fapt ajută la captarea căldurii. Stratul permite de asemenea copiilor să înlăture o jachetă sau un pulover, în loc să înghețe.
# 2: Dar nu prea multe straturi
Prea multe straturi de îmbrăcăminte nu fac nimic altceva decât să-i facă copilului mai rău. Straturile excesive pot face ca copilul să transpire, ceea ce umezește hainele, iar vântul și frigul va ajunge cu mai mare ușurință la piele micuțului.
# 4: Nu bumbacului
Știi că blugi și pantaloni de bumbac absorb umezeala, iar chiar și în condiții reci și uscate, bumbacul absoarbe transpirația. Deci, bumbac umed + vreme rece = copii răciți. Dacă este frig, este mai bine să evitați bumbacul sau să-l utilizați cu grijă.
# 5: Mare atenție la cap, față, mâini și picioare
Potrivit site-ului kidshealth.org, capul, fața, urechile, mâinile și picioarele copilului sunt predispuse la expunerea la frig și la degerături, deci acordați o mai mare atenție acestor părți ale corpului. Șosete din bumbac, cizme impermeabile, mănuși impermeabile, o eșarfă și o căciulă sunt toate cheia pentru a menține căldura în zilele reci. Nu uita de crema de protecție solară. Zăpada reflectă razele soarelui.
# 6: Asigurați-vă că hainele (încă) se potrivesc mărimii copilului
Poate fi tentant să îți încalți copilul în bocancii de anul trecut, însă verifică neapărat dacă se potrivesc noilor dimensiuni. Pantofii și jachetele care sunt prea strânse pot limita circulația, contribuind la pătrunderea frigului.
# 7: Luați cu voi hăinuțe suplimentare
În timpul iernii, hainele suplimentare sunt esențiale. După o joacă cu bulgării de omăt sau un mini-accident se poate solda un caz de îngheț. Din acest motiv trebuie să fiți pregătiți pentru orice eventualitate. Împachetați un set de haine de urgență cu mănuși suplimentare, șosete, pantaloni și cămașă.
# 8: Urmăriți semnele copilului
Îți dai seama că copilul a stat suficient de mult timp în frig dacă lăcrimează sau este agitat, în cazul bebelușului. Urmărește, de asemenea, semnele de hipotermie: buze vineții, frisoane, paloare la nas sau la urechi. Mergi imediat la căldură dacă observi aceste semne la copil.
# 9: Îmbracă-l corespunzător și odată ajunși în casă
Poate fi tentat să încotoșmănezi copilul în casă, doar pentru că afară este frig. Temperatura în cameră în care stă un copil ar trebui să fie între 20-22 de grade Celsius. Se aplică și aici regula de a adăuga un strat de haine în plus față de cum ești tu îmbrăcat. Verifică burtica și spatele copilului. Dacă sunt calde, înseamnă că este în regulă. Atenție, copiii n-ar trebui să fie transpirați. Supraîncălzirea poate contribui la apariția sindromului morții subite
Sursa: kindercare.com, sfatulparintilor.ro