3 boli periculoase ale copilului care pot fi provocate de ger
- 2019-01-10
- 3697
Zilele geroase de iarnă pot provoca îmbolnăvirea micuților, aceasta fiind o consecință directă a temperaturilor scăzute. Iată care sunt unele dintre cele mai des întâlnite boli în perioada rece a anului, care, netratate corespunzător, pot avea consecințe deosebit de serioase.
Pneumonia
Specialiștii au constatat că frecvența cazurilor de pneumonie la copii este mai mare în sezonul rece, când crește semnificativ îmbolnăvirea cu bacterii precum Streptococcus pneumoniae sau cu virusuri cum ar fi cel sincitial sau cel al gripei de tip A sau B. Riscul de a suferi din cauza acestei boli este mai mare dacă copiii sunt expuși temperaturilor scăzute din zilele geroase și nu întotdeauna respiră aer ușor încălzit înainte ca acesta să pătrundă în plămâni (din cauza faptului că nu au gura și nasul ușor acoperite într-un fular călduros).
Prevenția pneumoniei
Prima măsură pe care trebuie să o iei pentru ca micuțul să nu contacteze pneumonia în sezonul rece este să-l îmbraci așa cum trebuie pe-afară, să ai grijă să nu respire direct aerul rece (de pildă, îi vei pune un fular la gură și în partea inferioară a nasului. Acesta va trebui să fie curat și să nu fie prea gros, permițându-i copilului să respire). În plus, ține cont de următoarele sfaturi:
• Nu mergeți în locuri prea aglomerate, unde riscul de contactare a unei infecții respiratorii este mai mare
• Tratează-i cu atenție răcelile, virozele, astfel încât acestea să nu ducă la complicații precum este și pneumonia
• Nu-l expune fumului de țigară sau altor factori poluanți
• Ai grijă să fie mereu spălat pe mâini, evitând astfel ca bacteriile ce pot provoca pneumoniile să-l îmbolnăvească
Otita acută
Întrucât iarna este sezonul în care incidența infecțiilor de tract respirator este mai mare, se întâmplă adesea ca, din cauza acestora, să crească riscul ca bacteriile responsabile de apariția lor să afecteze și urechea internă. Din această cauză copiii sunt mai expuși la o infecție bacteriană instalată la acest nivel. Mai exact, medicii specialiști ORL spun că este vorba despre crearea unor probleme ce țin de efectuarea drenajului corect la nivelul urechii medii, astfel încât acumularea excesivă de fluid la nivelul acesteia va predispune la infecții. Otita medie acută este boala care poate apărea cu ușurință în asemenea condiții, cu atât mai mult cu cât copilul a fost expus și temperaturilor scăzute în zile mai geroase.
Prevenția otitei
Ca să eviți, pe cât posibil, îmbolnăvirea de otită a copilului, ia următoarele măsuri:
• Nu-l expune temperaturilor scăzute - frigul și umezeala pot să crească semnificativ riscul otitei. În special dacă ai un copil mai mic (sub vârsta de 4-5 ani) nu-l scoate afară când este prea frig.
• Nu mergeți în locuri prea aglomerate - întrucât iarna, și în special în zilele cu ger, avem tendința să frecventăm spații interioare aglomerate, pericolul să contactăm tot felul de infecții respiratorii crește.
• Nu în ultimul rând, o igienă corectă a urechilor copilului va fi o cale numai bună de a mai reduce din pericolul apariției unei otite. De pildă, urechile curate, fără exces de cerumen, vor fi mai ferite de așa ceva.
Gripa
Specialiștii în domeniu consideră că nu frigul în sine este responsabil de creșterea numărului cazurilor de gripă iarna, ci alți factori înlesnesc transferul de virusuri de la un copil la altul. De pildă, aerul uscat din interior va favoriza circulația virusurilor, iar creșterea contactului cu un număr mai mare de persoane și aerul prea cald poate să faciliteze îmbolnăvirea. Virusul gripal se răspândește foarte ușor pe calea aerului și vor trece aproximativ 5-7 zile până când un copil îi poate molipsi pe cei din preajmă.
Prevenția gripei
Printre cele mai eficiente și mai cunoscute măsuri de protejare a copiilor contra gripei se numără:
• Ajută-l să aibă un sistem imunitar puternic - de la alăptarea din primele luni de viață, până la alimentația sănătoasă, aceste măsuri vor consolida imunitatea și îl vor ajuta pe copil să nu mai fie atât de vulnerabil în fața gripei
• Ferește-l de fumul de țigară - medicii pediatri spun că micuții expuși la fumul de țigară sunt mai predispuși contactării de infecții respiratorii
• Învață-l să se spele pe mâini de mai multe ori pe zi - important este să se spele timp de cel puțin 20 de secunde, inclusiv pe încheietura mâinilor și pe toate degetele
• Dezinfectează-ți periodic suprafețele și obiectele din casă, mai ales pe cele pe care le împart mai mulți membri ai familiei cum ar fi telecomanda, tableta etc.- insistă să faci acest demers dacă este deja cineva care suferă de gripă!
Sursa: qbebe.ro