Vezi aici care sunt cele mai solicitate medicamente compensate pentru copii
- 2017-03-24
- 44861
Părinții de la noi din țară sunt în drept să ceară medicului de familie să le prescrie medicamente compensate, atât pentru ei, cât și pentru copiii lor. În cele ce urmează îți prezentăm informațiile pe care trebuie să le cunoști pentru a putea beneficia de medicamente gratuite pentru tratamentul copilului.
Copiii de până la 18 ani pot obține medicamentele compensate, care sunt achitate integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), pe când adulții pot beneficia medicamentele compensate parțial sau integral.
Reţeta pentru medicamentele compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog. Vedeţi aici modelul de reţetă.
IMPORTANT: Pentru a putea beneficia de medicamente compensate trebuie să fiți înregistrați la un medic de familie la una dintre instituțiile medico-sanitare de stat sau private care are contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), lista o puteți găsi aici.
Medicul scrie pe reţetă denumirea comună internaţională, adică substanţa activă – principalul component al medicamentului care tratează boala. Medicamentele din farmacie au denumire comercială, care poate fi aceeaşi cu denumirea comună internaţională a preparatului sau poate avea altă denumire, inventată de producător. Solicită farmacistului să prezinte toată gama de medicamente cu aceeaşi substanţă activă, pentru a putea alege medicamentul la preţ convenabil.
Revista Odoraș a contactat o asistenta medicală, pentru a afla care dintre medicamentele compensate sunt cel mai des solicitate și prescrise copiilor:
- Paracetamol;
- Viferon (împotriva virușilor);
- Nazoferon (împotriva virușilor);
- Augumentin (antibiotic);
- Amoxicilin;
- Ambroxol;
- Cefuroxim;
- Flavamed;
- Sekrol;
- Fluconazol (antimicotic);
- Pancreatin;
- Biseptol;
- No-spa;
- Ambroflu;
- Azatril;
- Biseptol;
- Bronolac.
Medicamentele compensate sunt prescrise pentru:
- trei luni, în tratamentul de durată în condiţii de ambulator;
- cel mult o lună, în tratamentul acordat în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu.
Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate:
- Să fii înscris/ă la un medic de familie.
- Să fii asigurat/ă medical.
- Pe o reţetă este scrisă denumirea comună internaţională a unui singur medicament.
- Prezintă în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.
- La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, ai posibilitatea să alegi medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.
- Farmacistul îţi va restitui un exemplar de reţetă. Alt exemplar este transmis de farmacist către CNAM, iar cel de-al treilea rămâne la medicul care prescrie reţeta.
- Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.
Lista medicamentelor compensate a fost extinsă începând cu 1 octombrie 2016 până la 134 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită:
- la medicul de familie;
- în farmacii;
- pe site-ul cnam.md. Vedeţi aici lista medicamentelor compensate, iar aici puteți vedea lista denumirilor comerciale a medicamentelor comapensate.
Foto: radiotimisoara.ro