Când se administrează copiilor vaccinul gripal și cum îi protejează

Când se administrează copiilor vaccinul gripal și cum îi protejează

Vaccinul gripal la copii are rolul de a-i proteja de gripă în sezonul rece, fie asigurând protecția totală împotriva virusurilor conținute de vaccin, fie ajutându-i pe copii să facă o formă ușoară a bolii. Gripa este considerată o afecțiune gravă, cu simptome puternice, care poate necesita spitalizarea copilului. Fiecare sezon de gripă are propriile particularități, iar boala poate afecta diferit atât adulții, cât și copiii. Vaccinul gripal reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale, alături de igiena corectă și de evitarea locurilor aglomerate și a celor cu oameni bolnavi.

Vaccinul gripal la copii face parte din schema opțională de vaccinare și se poate face începând cu vârsta de 6 luni. Copiii au o protecție parțială la 7 zile de la vaccinare, una considerată eficientă la 14 zile de la vaccinare și maximă la 21 de zile. De aceea, vaccinarea ar trebui să înceapă la începutul lunii octombrie. În cazul copiilor mai mici de 9 ani care nu au mai făcut până acum niciodată vaccin antigripal, vaccinarea se face în două etape, cu două doze, la distanță de patru săptămâni, iar în cazul celor care au fost vaccinați într-un sezon anterior este suficientă o singură doză.

Vaccinul împotriva gripei protejează împotriva virusurilor pe care le conține și care au fost estimate de specialiști pentru sezonul care urmează. Există două tipuri de vaccinuri: cele trivalente (care oferă protecție împotriva a trei virusuri gripale) și tetravalente (care oferă protecție împotriva a patru virusuri)..

Dr. Viorel Alexandrescu, șeful Centrului Național de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino din România spune că efectele secundare în urma vaccinării sunt foarte rare și precizează care sunt copiii care ar trebui vaccinați cu precădere. „Pentru că sunt expuși riscului de a face infecţii gripale cu evoluţii severe, ar trebui vaccinaţi în primul rând copiii care au boli precum cele cardiovasculare, bronhopulmoare, diabet, cei cu deficit imunitar, infecții cu HIV, astm bronșic, afecţiuni renale sau cei cu boli de sânge grave. De asemenea, vaccinarea antigripală este recomandată și la copiii care fac tratamente cu cortizon sau aspirină pe termen lung”, precizează dr. Alexandrescu.

Vaccinul gripal, fiind produs prin cultivare pe ouă de găină embrionate, a fost mult timp cu contraindicație relativă și avea indicația unor teste prealabile la cei alergici la ou. Dr alergolog Loredana Vasile precizează că s-au făcut studii ample privind această problemă și s-a dovedit că vaccinurile antigripale sunt sigure și pentru alergicii la ou. Majoritatea acestor studii au inclus persoane cu reacții anafilactice severe la ou, iar administrarea vaccinului antigripal nu a declanșat reacție alergică la urmele de proteine de ou din vaccin.

 

Sursa: totuldespremame.ro; deti.mail.ru

Adaugă comentariu