Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce probleme dentare pot avea copiii hrăniți cu biberonul sau care primesc des suzeta

Ce probleme dentare pot avea copiii hrăniți cu biberonul sau care primesc des suzeta

Biberonul și suzeta pot afecta dantura copiilor mici. Mulți copii se liniștesc atunci când folosesc suzeta, iar alții sunt hrăniți cu biberonul încă din primele zile după naștere, scrie csid.ro

Afectează aceste obiceiuri, folosite pe termen lung, dantura copiilor? Sunt daunele reversibile sau nu?

În primii ani de viață ai copilului, fiecare etapă aduce noi provocări pentru părinți, mai ales în cazul celor aflați la prima experiență. Un ajutor de nădejde pentru calmarea bebelușilor poate fi suzeta. De asemenea, de multe ori, din varii motive, mulți bebeluși sunt hrăniți cu biberonul.

Deși se dovedesc a fi utile pe moment, trebuie avut în vedere și impactul acestora asupra dezvoltării dinților și maxilarelor atunci când sunt folosite pe o perioadă mai îndelungată, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Copiii hrăniți cu biberonul pot dezvolta dinți nealiniați și probleme de mușcătură

Multe studii arată că bebelușii hrăniți cu biberonul și care primesc suzetă prezintă un risc dublu să aibă dinții nealiniați și probleme de mușcătură  față de cei care sunt alăptați.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii italieni, s-a constatat că o treime din copiii care folosesc biberonul ori suzeta prezintă astfel de probleme, dintre care 13% dezvoltă ocluzie deschisă și 7% ocluzie inversă în zona posterioară.

„Suzeta și suptul degetului predispun de patru ori mai mult copiii la ocluzie deschisă. Modul de hrănire din primele luni nu impactează ocluzia deschisă, însă poate influența ocluzia inversă posterioară. În același timp, alăptarea pare să protejeze împotriva ocluziei inverse posterioare, chiar dacă cel mic utilizează suzeta sau suge degetul”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Care este explicația?

Mecanismele prin care se desfășoară hrănirea la biberon față de cea la sân sunt diferite. Ele influențează dezvoltarea mușchilor de la nivelul palatului, al feței și al gurii.

„Ocluzia inversă presupune dificultate în deschiderea normală a gurii, din pricina faptului că este afectată evoluția corectă a oaselor.

Masticația, în ambele cazuri, este îngreunată, astfel că, în timp, pot apărea alte probleme, inclusiv digestive ori la nivelul gingiilor, de ei lovindu-se dinții strâmbi și generând astfel apariția inflamațiilor. În plus, pentru că se vor lovi între ei, dinții se vor distruge în timp și îi vom pierde”, explică medicul.

La ocluzia deschisă, avem de-a face cu un spațiu liber între dinții de pe arcada superioară și cei de pe cea interioară când cel mic închide gura.

Problemele dispar de la sine sau necesită tratament?

De obicei, odată ce s-a renunțat la obiceiul de a suge degetul sau suzeta, ocluzia deschisă poate dispărea, însă nu și ocluzia inversă posterioară.

Sursă foto:copilul.ro

Share:

Articole recomandate