Sfaturi de îngrijire a sânilor după alăptare
- 2017-11-10
- 11175
Una din principalele îngrijorări ale mamelor este cum vor arăta sânii după alăptare. Se știe că în timpul sarcinii, aceștia suportă multiple modificări: se măresc cu una sau două măsuri, își schimbă forma și aspectul, având în vedere că organismul gravidei se pregătește să hrănească viitorul copil. Dar așa cum majoritatea femeilor își doresc să își alăpteze bebelușul, tot atât de multe speră că sânii mari, frumoși și fermi vor rămâne a fi astfel și după alăptare. Iar pentru ca dorințele să devină realitate, mămicile nu au nevoie decât de răbdare și mai multă îngrijire a sânilor.
Înainte de sarcină, alăptarea și după alăptare, toate sunt perioade foarte importante, dar dacă mama se va informa, va duce un mod sănătos de viață și va mai și urma câțiva pași esențiali de îngrijire cele mai mari temeri în legătură cu sânii de după alăptare vor dispărea. Ca urmare, aspectul de sân „gol” și „lăsat”, vergeturile, deformarea și inegalitatea lor se vor dovedi a fi doar niște mituri. Este posibil, atâta timp cât experții ne asigură că soluțiile pentru ameliorarea sânilor de după perioada de alăptare nu sunt deloc complicate, ba chiar foarte simple, dar punerea lor în practică depinde doar de voința și perseverența noastră.
Medicii, printre care și Kelly Levasseur, director medical în cadrul unei clinici din SUA, ne propun mai multe sfaturi de îngrijire a sânilor:
1. Este extrem de important să avem un stil de viață sănătos.
Dacă mămica este fumătoare este mai mult decât necesar să renunțe la fumat în perioada sarcinii și când alăptează, întrucât numai așa pielea și ligamentele din zona sânilor își vor putea menține elasticitatea la un nivel optim, facilitând ulterior revenirea acestora la aspectul anterior/la un aspect cât mai apropiat de acela. De asemenea, este foarte bine să nu se încerce slăbirea bruscă, căci ulterior și țesuturile din jurul sânilor își vor pierde rapid din resursele de grăsime, sânii se vor micșora și se vor lăsa. Consumul unor alimente cu grăsimi „bune”, precum ouă, soia, diverse semințe, avocado, nuci, pește etc.,vor asigura pielii afectate acele substanțe nutritive care o vor ajuta să se „repare”, să-și redobândească elasticitatea și tonusul. Nu în ultimul rând, hidratarea este un factor foarte important. Consumul minim de 2 l de apă va contribui la menținerea elasticității pielii din regiunea sânilor.
2. Cât mai multe exerciții fizice pentru regiunea bustului.
Indiferent de forma de mișcare pe care o vei alege, este esențial să le asiguri sânilor susținerea potrivită. Așa că nu uita nicicând de o bustieră de calitate. Poți să începi cu niște exerciții tip yoga sau Pillates într-un cadru organizat sau poți face exerciții chiar acasă. Iată câteva exemple:
• Pur și simplu ridică niște greutăți. Fie că stai în picioare, fie că stai jos, mușchii din regiunea pectorală vor fi antrenați, iar sânii își vor recăpăta fermitatea.
• Așează-te și cum te-ai pregăti să faci flotări. Împinge-te, cât poți, în brațe. Repetă de mai multe ori.
• Așează-te cu fața la un perete. Stai la o anumită distanță de acesta și pune mâinile pe el. Împinge-te apoi în brațe.
Astfel de exerciții nu numai că vă vor întări mușchii și ligamentele din zona sânilor, dar vă vor fi utile și pentru antrenarea mușchilor brațelor, spatelui și pentru îmbunătățirea posturii.
3. Masează-ți sânii.
După alăptare, sânii tăi vor avea nevoie de o îngrijire mai specială ca înainte. De aceea, masează-ți sânii cu creme, cu unt hidratant (de exemplu untul de corp pe bază de unt de cacao), dar și cu uleiuri (ideale sunt cele de cocos, de ricin sau de măsline).
Apelează la masajul sânilor cam de 3 ori pe săptămână, întrucât te va ajuta la îmbunătățirea tonusului pielii (ceea ce va diminua aspectul de sâni lăsați), dar va crește și microcirculația sanguină de la nivelul pielii, ceea ce va ajuta în repararea eventualelor vergeturi apărute.
4. Sutienul de calitate nu e un moft, ci o necesitate.
Este foarte important să le oferi sânilor tăi, care și-au modificat dimensiunea după alăptare, o susținere eficientă. Din acest motiv, modelul de sutien trebuie ales cu mare atenție. De altfel, de alegerea unui sutien potrivit va depinde, într-o anumită măsură, și recăpătarea tonusului sânilor. Desigur, poți să apelezi și la o bustieră. Important este să te simți confortabil și să nu renunți la ea nici pe parcursul activităților fizice unde susținerea sânilor devine indispensabilă.
5. Apelează la Fenugreek (semințe de schinduf).
Datorită hormonilor asemănători estrogenului din schinduf, sânii pot crește cu până la 30%. Se bea infuzie combinată de schinduf câte trei căni pe zi. Într-o cană de infuzie se adaugă și tinctură de mărar. Tratamentul se ține 21 de zile, iar după 14 zile se reia, pentru un efect constant. Un alt remediu naturist cu aceste semințe de schinduf ar fi: vei face semințele pudră și vei umple cu ele un sfert de ceașcă. Pune și apă, amestecând până când rezultă o pastă. Cu această pastă îți vei unge sânii și o vei lăsa acolo pentru aprox.10 minute. Poți repeta procedeul de 2 ori pe săptămână. În timp, vei observa că sânii își vor mai mări volumul, vor fi mai fermi și vor avea o piele mai catifelată și mai luminoasă.
6. Postura corpului corectă.
Deși menținerera unei posturi corecte nu îți va mări sânii cu siguranță, ce ține de aspectul ferm, să știi, că te poate ajuta. Nu trebuie decât să ai grijă să tragi gâtul și umerii în spate și să stai cât mai des rezemată. Din când în când, încearcă să încordezi cât mai mult mușchii din zona pectorală.
Cu multă voință, răbdare și perseverență vei reuși să ai sânii tonifiați, fermi și frumoși și după alăptare!
Sursa: qbebe.ro, familist.ro, ierburiuitate.wordpress.com
Sursa foto: suntmamica.ro, csid.ro