Odoraș.

Odoraș.

Linex

8 MITURI despre Alăptare

8 MITURI despre Alăptare

Suntem un popor care crede în mituri. Auzim deseori informații pe care nu le verificăm și le considerăm a fi adevărate chiar dacă nu au nici un substrat factologic, motiv pentru care v-am pregătit o listă de mituri despre alăptare.

Mit: Trebuie să mănânc mult ca să am lapte.
Realitate:  Mama trebuie să mănânce în mod obișnuit: sănătos și echilibrat (nu în cantități industriale). O dietă variată și echilibrată nu înseamnă multă mâncare, ci alimente sănătoase, bogate în vitamine și minerale.

Mit: Pe perioada alăptării, nu ai voie să mănânci fructe și legume crude ca să nu aibă bebelușul colici.
Realitate: Alăptarea nu este o boală, este o etapă fiziologică, mama poate consuma orice aliment, dar cu moderație. Mama care alăptează poate avea o dietă variată și echilibrată, urmărind eventualele efecte asupra copilului. Poţi încerca pe rând anumite alimente şi observa reacţiile copilului tău. 

Mit: Un biberon de lapte praf nu influențează alăptarea.
Realitate: Un biberon de lapte praf oferit sugarului poate duce la înțărcare în următoarele săptămâni. Dacă oferim sugarului un biberon de lapte praf când avem impresia că îi mai este foame după supt (în loc să îl mutăm de la un sân la altul până se satură), facem ca pauza dintre mese să fie mai îndelungată deoarece laptele praf se digeră mai greu. În acest timp secreția lactată nu e stimulată prin golirea sânului, deci scade suplimentar. Bebelușul care a primit biberon poate avea dificultăți în a prinde sânul și în a extrage lapte, motiv ce îl va agita și-l va împiedica să sugă, intrând astfel într-un cerc vicios în care de la un biberon de lapte praf ajungem curând la înlocuirea treptată a sânului cu lapte praf.

Mit : Dacă bebelușul adoarme la sân, va fi un răsfățat.
Realitate: Răsfățul este un concept prea complicat pentru un nou-născut sau un sugar mic. Abia mai târziu copilul înțelege relația cauză-efect, înțelege că acțiunile lui au efect asupra celor din jur. Până atunci el își plânge nevoile, nu se răsfață, are cu adevărat o problema, nu este un șmecher. Fiind lipit în timpul sarcinii timp de 9 luni de mamă, el nu se concepe separat de ea, el are nevoie să fie ținut în brațe și alăptat pentru a se simți în siguranță.

Mit : Dacă laptele e transparent, nu e bun.
Realitate: Laptele de la începutul suptului este mai apos și are menirea de a satisface setea copilului. Dacă sugarul este lăsat atât cât își dorește la sân, va continua să sugă dacă îi este foame, extrăgând și laptele de sfârșit, mai albicios, cel bogat în lipide, menite să îi asigure un aport caloric satisfăcător.

Mit: Alăptatul unui copil până la 3 ani este anormal și rău pentru copil și duce la o relație de supradependență între mamă și copil.
Realitate: Alăptatul până la 3-4 ani a fost considerat a fi normal în mai toate culturile de la începutul omenirii pe această planetă. Doar în ultima perioadă alăptatul a început a fi privit ca pe ceva limitat. Copiii alimentați la sân până la vârsta de 3 ani nu sunt supradependenți de mamă, ci dimpotrivă tind să fie securizați și de aceea și mai independenți, deoarece li se dezvoltă încrederea.

Mit: Laptele meu nu este suficient de bun.
Realitate: Unele mămici se ghidează după aspectul laptelui și îl cataloghează drept "slab". Există perioade în care laptele pare mai apos, însă chiar și așa el este foarte hrănitor. Nu există lapte matern care să nu fie suficient de bun, el este alimentul perfect pentru bebeluși, având toți nutrienții pentru o dezvoltare cât mai sănătoasă a copilului.

Mit: Dacă sunt răcită trebuie să întrerup alăptarea
Realitate: Dacă ai gripă sau ești răcita nu trebuie să oprești alăptarea de teama să nu-l îmbolnăvești pe micuț. El a fost expus virusului încă dinainte ca tu să manifești primele simptome, așa că alăptarea lui în continuare nu-i va cauza îmbolnăvirea. În plus, prin lapte nu se pot transmite virușii, iar medicamentele de răceală sunt sigure și pentru mamele care alăptează. Este totuși de preferat să tratezi răcelile de sezon prin metode naturiste, mai sănătoase.

Foto: emmazeicescu.ro

Share:

Articole recomandate