Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Copilul nu trebuie șters cu șervețel antibacterian pe mâini după ce s-a dat pe toboggan, spune un renumit pediatru

Copilul nu trebuie șters cu șervețel antibacterian pe mâini după ce s-a dat pe toboggan, spune un renumit pediatru

Dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind gesturile exagerate pe care le fac unii părinți pentru a-și feri copiii cu orice preț de expunerea la microbi. Într-un podcast la care a fot invitat de jurnalista Liana Stanciu, el a vorbit pe larg despre imunitatea copiilor, despre stilul de viață care îi ajută să fie mai sănătoși și despre importanța sănătății emoționale a celor mici.

Domnul doctor Mihai Craiu este medic primar pediatru, conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale și creatorul Spitalului Virtual pentru copii, unde oferă părinților informații medicale.

Prietenii imunității

„Imunitatea, la fel ca urechea muzicală, trebuie să o ai din gene și să o educi. Exact ca și învățatul, e nevoie de ajutor, meditații, repetiții. Nu se face dintr-o dată”. Care sunt prietenii imunității?

  • Expunerea repetată la situații normale. „În Olanda, s-a dovedit că excesul de curățenie a produs accelerarea bolilor autoimune. Deci copilul nu trebuie șters cu șervețel antibacterian pe mână după ce s-a dat pe tobogan în parc. Noi ne imaginăm imunitatea numai prin componența limfocitelor, cele care se luptă cu microbi care vin să ne imunizeze. Dar nu numai asta e imunitatea. Ea este o balanță. În momentul în care suntem ultra-sterili, nu mai atingem nimic, e totul climatizat, e închis, lipsa de expunere duce la o scădere a componentei de bază a imunității, apărarea naturală. Și așa ne trezim cu alergii și cu boli autoimune.”
  • Gesturi simple, de prevenție. „Când tușim, nu punem mâna, ci cotul la gură. E un gest simplu, pe care și-l poate însuși rapid un copil de grupa mică. Dacă am învăța de mici, noi românii, să ne spălăm pe mâini, să ne spălăm pe dinți și să tușim cum trebuie, ar fi mult mai puține boli în România.”
  • Diversitatea mâncării. „Copilul poate mânca fast food câteodată, de exemplu la ziua unui prieten, dar, atenție, nu în fiecare zi”.
  • Aerul curat. „Nu vă mai chinuiți să cumpărați umidificatoare, purificatoare și filtre hepa. Aveți geamuri, deschideți-le și aerisiți casa! Pentru că o zonă de aer stragnant, chiar dacă nu este poluată, afectează imunitatea. O puteți face noaptea, când traficul nu este atât de intens. Într-un aer stagnant se dezvoltă mucegaiuri microscopice, pe care organismul nostru de percepe ca fiind străine și ne sensibilizăm la ele. Și atunci, înclinația de a deveni mai alergici sau cu boli autoimune crește.”

Moda tratamentelor universal valabile

„Cât privește aceste panaceuri universale, toate pleacă de la un sâmbure de adevăr. De exemplu, știm că mierea este foarte bună. Dar sunt copii și adulți alergici la polen și, dacă se iau după moda consumului de miere, li se umflă limba, au probleme cu respirația și până la o reacție anafilactică. Până la urmă, cel mai important este să investim într-un stil de viață sănătos, să nu mai fie nevoie de surogate, panaceuri la modă, că noi, de fapt asta facem, ne cumpărăm liniștea. Nu există sirop, tabletă care să crească la toată lumea imunitatea.”

Răsplătiți copiii cu afecțiune și timp de calitate!

Dr. Craiu a subliniat și importanța pe care o au, pentru sănătatea copilului, atmosfera din familie și relațiile cu părinții. „Copiii au nevoie de acest cordon ombilical afectiv. Dovadă pot sta, de exemplu, tulburările alimentare ale unui copil de 5 ani în viața căruia apare brusc un frățior sau o surioară, fără să i se fi spus nimic, fără pregătire. Un copil, asemenea unui adult, atrage atenția asupra unei probleme devenind anorexic, spre exemplu. Sfatul acesta este și pentru părinții care au anumite dificultăți de comunicare în cuplu, care se mai ceartă în fața copiilor. Să se uite cum era copilul lor înainte de apariția dificultăților. Copilul mânca bine, dormea bine,  sărea peste tot și n-avea nevoie de atenția lor, pe care și-o manifestă acum părând bolnavi. Copilul trebuie răsplătit cu afecțiune și timp de calitate împreună.”

Share:

Articole recomandate