Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum ameliorăm tusea la copii fără a apela la antibiotic – sfaturi de la medic pediatru

Cum ameliorăm tusea la copii fără a apela la antibiotic – sfaturi de la medic pediatru

Tusea este un simptom frecvent în contextul infecțiilor respiratorii. Este surprinzător uneori cum un copil atât de mic poate să tușească atât de tare, nu? Însă, spre surprinderea părinților, de cele mai multe ori tusea nu este un simptom de agravare.

Dimpotrivă, tusea este un reflex sănătos, protector prin care se îndepărtează mucusul, substanțele iritante sau viruși/bacterii din căile respiratorii. Pentru a-ți ajuta copilașul să treacă mai ușor peste episoadele de tuse, este important ca tu să înțelegi de ce apare tusea și care sunt semnele de alarmă.

Tusea productivă

Cel mai frecvent tusea productivă sau tusea umedă apare în cadrul rinofaringitelor din cauza mucusului excesiv. De obicei aceste cazuri încep cu 2-3 zile de secreții nazale apoi secrețiile devin mai abundente și apare tusea productivă. După ce secrețiile nazale se ameliorează persistă tusea seacă care devine tot mai rară și poate dura până la 2-3 săptămâni.

Tusea productivă se va accentua mereu la somn, atunci când copilul stă culcat pe spate deoarece secrețiile nazale alunecă în faringe și creează senzația de înec, iritație și tuse. Curățarea nasului înainte de somn și menținerea copilului pe un plan ușor înclinat în timpul nopții pot ameliora situația.

Atunci când secrețiile nazale sunt foarte abundente cel mai bun tratament pentru ameliorarea tusei și a disconfortului este dezobstrucția nazală.

Cum? Lavaj nazal cu ser fiziologic sau cu apă de mare, de 3 ori pe zi, de 6 ori pe zi... de câte ori este nevoie. Este important să curățăm năsucul înainte de mâncare și de culcare pentru a-i oferi un confort copilului. Pentru lavajul nazal eu le recomand mereu pacienților mei HUMER, MARIMER, STARIMAR sau copiilor mai măricei CLINSIN MED. Sunt ușor de folosit și foarte eficiente.

Există o categorie de siropuri cu efect mucolitic( derivați ai acetilcisteinei) însă sunt recomandate doar la o anumită categorie de vârstă și trebuie să ne asigurăm că într-adevăr este vorba de o tuse productivă. Administrate la un copil cu tuse seacă pot accentua accesele de tuse și din acest motiv le-aș recomanda doar după un consult sau o discuție cu medicul pediatru.

În cadrul bronșiolitelor tusea poate fi mixtă, și seacă și productivă, uneori greu de diferențiat de către părinți între tusea dintre o rinofaringită și o bronșiolită. Specific pentru tusea din bronșiolită este accentuarea pe parcursul nopții sau în timpul efortului fizic și asocierea cu sunetul specific de wheezing-șuierat. În acest context simptomele apar din cauza inflamației mucoasei și a hipersecreției de mucus din căile respiratorii. Vestea bună e că și în cadrul bronșiolitelor, tusea productivă este ameliorată de lavajul nazal însă aici și terapia cu aerosoli va fi de ajutor. Aerosoli cu ce? Asta o să vă recomande pediatrul sau medicul de familie după un consult medical. Este important să recunoașteți semnele de alarmă enumerate mai jos, semne care ar trebui să vă ducă de urgență la medic.


Tusea seacă
Tusea seacă apare frecvent în cadrul virozelor respiratorii și a gripei. Aceste îmbolnăviri se manifestă adesea prin tuse seacă, rinoree apoasă, strănuturi, dureri musculare. Tusea seacă poate fi și simptomul unei pneumonii atunci când se asociază cu febră. Să nu uităm că pneumoniile pot fi atât de cauză virală cât și bacteriană, așadar antibioticul nu este întotdeauna o soluție! În toate aceste cazuri descrise mai sus tusea apare ca un mecanism iritativ.

Tusea seacă poate fi ameliorată cu o băutură caldă sau o linguriță de miere.

Siropuri de tuse? Nu sunt preferatele mele și cred că nici ale copiilor. În plus, nu avem prea multe studii care să ne dovedească eficacitatea siropurilor de tuse din plante, dar avem dovezi științifice că mierea ameliorează tusea ( atenție: nu administrăm miere copiilor sub 1 an).

Mai există o categorie de siropuri care inhibă tusea la nivel central (antitusive), dar acestea le-aș recomanda doar după un consult medical. Și mare atenție! NU vrem să administrăm un sirop care inhibă tusea atunci când vine vorba de tuse productivă.

Tusea seacă mai poate apărea în cadrul acceselor de astm și se asociază cu wheezingul caracteristic. În astfel de cazuri, de cele mai multe ori părinții deja știu să recunoască acest caracter al tusei și știu să intervină cu medicația necesară.

Tusea seacă care nu afectează activitatea zilnică sau somnul, care nu se asociază cu semne de alarmă sau febră -  cel mai probabil nu este un simptom care ar trebui să vă îngrijoreze.

Tusea lătrătoare

Laringita este o infecție virală care produce inflamația țesutului din apropierea corzilor vocale. Tusea în acest context este o tuse seacă, ascuțită asemănătoare cu lătratul unui cățeluș și din acest motiv o numim „tuse lătrătoare”. Frecvent tusea se accentuează pe parcursul nopții și este asociată cu voce răgușită. O plimbare în aer rece sau o baie cu abur cald poate ameliora tusea. În aceste cazuri siropurile de tuse cu siguranță nu au nici o eficiență. Formele ușoare de laringită se pot ameliora în câteva zile fără mari intervenții terapeutice însă, din nou, este important să recunoașteți semnele de alarmă și să mergeți la medic dacă acestea sunt prezente.

Semne de alarmă la un copil care tușește

Semnele de alarmă sunt semne sau simptome care pot să sugereze agravarea bolii iar în această situație ar trebui să mergeți la medic de urgență.

Semne de alarmă:

- respirație șuierătoare, wheezing;

- dificultăți de respirație, retracții intercostale, balans toraco-abdominal;

- creșterea frecvenței respirațiilor;

- refuzul alimentației și a lichidelor;

- tusea la un sugar mai mic de 3 luni;

- cianoza buzelor.

Indiferent de caracterul tusei, hidratarea optimă este extrem de importantă. Totodată evitați să expuneți un copil care tușește la fumul de țigară, deoarece acest factor extern va agrava accesele de tuse.

Așa cum am explicat mai sus, tusea este simptomul unei viroze, mai rar al unei infecții bacteriene. Indiferent ce metodă de tratament vom încerca, este important să înțelegem că până nu se va vindeca boala care cauzează tusea nu se va opri nici tusea. Astfel, nici unul din siropurile de tuse nu va face tusea să dispară ca prin minune.

Nu uitați că în infecțiile virale ale căilor respiratorii, tusea poate persista până la 2-3 săptămâni - tuse reziduală. Dacă persistă mai mult de 3 săptămâni ar fi bine să mergeți la medic.

În acest articol am abordat tusea care apare în contextul infecțiilor respiratorii, însă rareori tusea poate fi simptomul unei alergii, al unui reflux gastroesofagian sau al unui tic motor.

Cu drag de copii și familii fericite, Dr. Alexandra Latcu, medic pediatru, neonatolog

Sursa: dralexandralatcu.com

Share:

Articole recomandate