Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cum se manifestă lipsa vitaminelor la copil și ce e de făcut

Cum se manifestă lipsa vitaminelor la copil și ce e de făcut

Lipsa vitaminelor provoacă o stare de astenie inexplicabilă: copilul e palid, apatic, îi lipsesc puterea de concentrare şi capacitatea de a face faţă efortului fizic specific vârstei lui. În plus, micuțul răcește în mod repetat, chiar și în perioade când nimeni nu e bolnav. În articol vă informăm care sunt semnele că micuțul are deficit de vitamine și ce acțiuni trebuie să întreprindeți. 

 

Semne ale carenței de vitamine:

Mama observă tendinţa micuțului de a răci repetat,precum şi o paloare accentuată, care nu trece cu nimic. Dovada concretă a carenţei de vitamine şi oligoelemente este însă hemograma. Aici se observă când hemoglobina este mai scăzută, pentru că, prin alimentaţie, o dată cu vitaminele vin şi mineralele – fierul, în special. Atenție! Să nu cazi în capcana: „copilul meu cântăreşte ca la carte, ba este chiar grăsuţ”, căci tocmai aici e paradoxul: chiar „durduliu” din punct de vedere nutriţional, prichindelul poate prezenta deficienţe.

Regândește meniul copilului:

O soluţie ar fi revenirea la alimentaţia naturală, care oferă absolut toate vitaminele şi mineralele necesare organismului. Adaugă în meniul celui mic mai multe legume şi fructe. Și pâinea din grâu integral sau din secară e importantă, întrucât e sursă importantă de vitamină B1.

Prin urmare:

  • Nici o masă nu trebuie să fie privată de o salată verde sau de un fel de mâncare bazat pe crudităţi; prelucrarea termică a legumelor şi fructelor distruge sau elimină o parte importantă sau chiar anulează conţinutul în vitamine;
  • Morcovul este o sursă foarte bună de vitamină A. Este recomandat să fie adăugat în orice salată (ras fin) sau în diferite alte combinaţii (suc proaspăt, amestecat cu măr ras);
  • Orice legumă sau zarzavat de culoare verde are vitamine în cantitate mare;
  • Salatele asezonate cu zeamă de lămâie reprezintă o sursă foarte bună de vitamina C;
  • Fructele reprezintă o a doua sursă majoră de vitamine, mai ales de vitamina C.

Oferă-i surse de vitamine în mod constant. Organismul uman nu face rezerve de vitamine. Aşadar, nu poţi să îi dai copilului doar o dată pe săptămână alimente bogate în vitamine, pentru că oricât de multe ar mânca, necesarul pentru zilele care urmează trebuie asigurat în mod constant.

 

Informații: clickpentrufemei.ro

Foto simbol: mama.ua

Share:

Articole recomandate