De ce este atât de importantă vitamina D în cantitate suficientă?

De ce este atât de importantă vitamina D în cantitate suficientă?

Despre vitamina D se vorbeşte mult mai ales că în sezonul rece, multe persoane nu stau suficient timp la soare şi nu au nici o alimentaţie echilibrată.

Vitamina D are o importanţă uriaşă în osteosinteza şi menţinerea nivelului optim de calciu şi fosfor în sânge. De asemenea, ea ajută la absorbţia calciului la nivel intestinal. O scădere a nivelului de vitamina D duce inevitabil la utilizarea calciului din alte organe, cum ar fi oasele. Acest lucru favorizează apariţia osteoporozei în cazul vârstnicului sau la rahitism în cazul copiilor”, explică medicul de familie Tatiana Popescu.

În cazul vitaminei D, aceasta provine în special din consumul de peşte şi preparate din peşte. Expunerea directă la soare stimulează absorbţia acesteia în organism. Astfel, deoarece suprafaţa de piele expusă iarna şi chiar primăvara la razele solare este mică, absorbţia este limitată”, a completat dr. Tatiana Popescu.

Când se poate recomanda suplimentarea dietei cu vitamina D?

Se poate recomanda în perioada sezonului rece administrarea de suplimente cu vitamina D, dar numai după ce vă consultaţi cu medicul”, avertizează specialista.

Deficitul de vitamina D este strâns legat de expunerea la soare, dar mai depinde şi de vârstă, de sex şi de necesităţile metabolice ale fiecărei persoane în parte. Este binecunoscut rolul său în osteosinteză, astfel ca un deficit apare mai repede la un copil care se află în perioada de creştere sau la un vârstnic cu diverse boli cronice, ca cele renale sau intestinale.

 

Sursa: csid.ro; yasen.su

Adaugă comentariu

Închide