Despre bolile de ochi la copii și maturi – cum pot fi prevenite sau tratate
- 2017-05-17
- 5386
Deși s-ar părea ciudat, dar la copii se întâlnește boala de ochi numită cataracta. Parcă de obicei auzim doar despre maturi sau chiar de vârstnici cu astfel de probleme, dar se întâlnesc cazuri când copiii au cataractă congenitală. Despre bolile de ochi la copii și maturi s-a vorbit în cadrul Șezătorii mamelor din 16 mai, organizată de Revista Odoraș.
Vera Chiriac, medic oftalmolog de categorie superioară la Medpark, a spus că dacă se descoperă la micuț cataracta congenitală totală, aceasta trebuie rezolvată în termen de o lună, în caz contrar micuțul își poate pierde definitiv văzul. Pentru a preveni pierderea văzului din cauza cataractei, la o lună de la naștere copilul trebuie prezentat obligatoriu oftalmologului. De asemenea, la un an controlul tot este obligatoriu și se recomandă ca pe parcursului vieții, verificarea ochilor să aibă loc în fiecare an.
Vera Chiriac a menționat că această boală progresează și nu există un tratament, spre exemplu, cu picături, care să oprească progresia cataractei. Iar dacă o persoană cu cataractă decide să folosească picături pentru a opri progresia, își face mai rău, și apoi este mai greu ca aceasta să fie înlăturată chirurgical.
Cornelia Ceban, alt medic oftalmolog de categorie superioară din cadrul Medpark, a vorbit despre glaucom. Potrivit ei, această boală mai este numită și „asasinul silențios” deoarece la început nu se manifestă nici un simptom care să pună în gardă persoana care suferă.
Glaucomul reprezintă creșterea presiunii în interiorul ochiului. Această boală poate fi tratată dacă este depistată la timp. La început pacientului i se prescriu picături, dar dacă acestea nu au efect atunci se recurge la tratamentul cu laser.
Medicii au subliniat că deși aceste boli de ochi sunt mai mult caracteristice maturilor și vârstnicilor, acestea se pot întâlni și la copii.
Foto: medpark.md; ochi-sanatosi.ro