Specialist renumit FIV: Fertilizarea in vitro ar trebui să fie ultima opţiune a unui cuplu, nu prima
- 2018-08-09
- 4293
Profesorul Konstantinos Pantos, un reputat specialist în FIV, cu rezultate excepţionale, a oferit un interviu interesant pentru posrtalul „Ce se întâmplă, doctore?” (csid.ro) în care vorbește despre fertilizarea in vitro și cauzele infertilității. Noi am selectat câteva răspunsuri ale specialistului ce pot trezi interes cuplurilro care nu reușesc încă să conceapă un bebeluș.
Când ar trebui să ridice o femeie problema infertilităţii?
Atunci când încercarea de a concepe un bebeluş are loc de mai bine de un an pe cale naturală și nu are succes. În 40% din cazuri problema constă la femeie, însă în aceeaşi măsură poate fi o problemă şi la bărbat, restul de 20% fiind strict o problemă de compatibiliate a cuplului, care nu implică nicio disfuncţionalitate din partea partenerilor la nivel individual. În acest caz este pur şi simplu o problematică de compatibilitate.
„Noi trebuie să găsim în primul rând cauza, să o tratăm şi să oferim femeii/cuplului oportunitatea de a concepe. Pe lângă medicamentele pe care le oferim femeii pentru a produce ovule, trebuie să fim atenţi şi la alte cauze posibile care împiedică conceperea, precum endometrioza. Este important să ne uităm şi la calitatea lichidului seminal, precum şi la compatibilitatea cuplului. În funcţie de toate acestea vom decide cum poate rămâne însărcinată femeia – in vitro sau prin inseminare intrauterină, dacă sunt probleme cu lichidul seminal sau cu producerea actului sexual. Fertilizarea in vitro trebuie să fie cu toate acestea ultima opţiune a cuplului, nu prima”, a spus medicul.
Cauzele infertilităţii: despre fumat şi stres
Dacă unele femei nu pot concepe la vârsta de 30-35 de ani ar putea purta vina stilul de viaţă sau fumatul, însă cel mai comun motiv îl reprezintă endometrioza. Endometrioza este o afecţiune pe care nu o conştientizează multe dintre femei – experimentează durere în timpul menstruaţiei şi nu realizează că de fapt suferă de endometrioză. Fiind o afecţiune atât de frecventă, am început să susţinem anual conferinţe pentru conştientizarea acesteia. Dacă endometrioza este tratată cu ajutorul laparoscopiei, femeia poate fi înseminată imediat, fără a mai fi nevoie de fertilizare in vitro. De aceea le spun constant cuplurilor că este importantă realizarea unei intervenţii laparoscopice pentru a rezolva endometrioza înainte de a lua în considerare fertilizarea in vitro.
Stresul constituie un factor extrem de important, dar nu suficient de important precum mecanismul care produce infertilitate. Stresul acţionează asupra deciziei cu privire la ce anume este cel mai bine să facă şi conduce adesea către fertilizarea in vitro. Este important să verificăm stresul în cadrul cuplului, comunicarea şi motivele care îi ţin împreună. Multe cupluri rămân împreună doar pentru a-şi îndeplini scopul – acela de a concepe – după care divorţează, pentru că nu mai există nimic care să îi ţină împreună.
Sursa: csid.ro; el-carabobeno.com