Administrează corect antibioticele! Află cu ce nu trebuie să le combini!
- 2016-02-16
- 17593
Mulți părinți cred că știu totul despre bolile copiilor, care sunt simptomele acestora, ce medicamente să le dea și în ce proporții. Ei bine, abordarea părinților nu este tocmai corectă, prin urmare administrarea medicamentelor după ureche este foarte periculoasă pentru sănătate micuților. Mai ales când e vorba despre antibiotice.
Este important să știi când și cum să le administrezi, cu ce ai voie să le combini și cu ce nu. Olesea Cozmic, farmacist ne vorbeşte în acest articol despre antibiotice - administrare, acțiuni, reacții adverse, contraindicații.
Să le luăm pe rând:
1. Când trebuie administrate antibioticele?
Este o regulă comună pentru toţi - cu 20-30 de minute înainte să iei masa ori peste o oră și jumătate după ce ați mâncat. Există şi excepţii, care pot fi găsite în instrucţiunea medicamentului. Vă puteți abate de la regula generală doar atunci când trebuie să le combinaţi cu alte medicamente. Este mai bine să schimbați ora de administrare a acestuia.
2. Cum le administrați?
Le administrați doar cu apă!
Nu trebuie să consumați antibioticele cu lapte, chefir, cafea, ceai, sucuri din fructe şi legume - se formează combinaţii insolubile și astfel tratamentul devine ineficient.
Adesea, în timpul tratamentelor copiilor, părinţii amestecă preparatele medicale cu diverse sucuri sau apă și fructe, fapt care de cele mai multe ori reduce drastic acțiunea medicamentului. Este vorba în primul rând de ampicilină, amoxicilină, eritromicină, tetraciclină.
Trebuie să respectați strict pauza dintre administrarea antibioticelor - de 6, 8 sau 12 ore. De exemplu, dacă administrarea antibioticelor este prescrisă de 3 ori pe zi, atunci împărţim 24 la 3 şi luăm antibioticul la orele 6:00, 14:00 şi 22:00. De ce? – pentru că acţiunea antibioticului durează 6 ore. Dacă întârziem cu administrarea lui, atunci bacteriile din organism se înmulțesc şi prind la puteri și devin mai rezistente la medicament. De aceea, trebuie păstrată constant concentraţia de antibiotice pentru a nimici bacteriile, din cauza cărora vi s-a prescris acest preparat, dar fără să creați o dependenţă.
3. Administrarea antibioticelor: Precauţii!
|
Grupa 2 |
Grupa 3 |
Grupa 4 |
Gravide şi copii |
Amoxicilină, Ampicilină, Benzilpenicilină, Eritromicină, Metronidazol, Sulfadimidin |
Cloramfenicol, Gentamicină, Rifampicină |
Doxicilină, Streptomicină, Tetraciclină |
* Grupa 1 - medicamente indicate spre administrare; Grupa 2 - medicamente relativ inofensive; Grupa 3 - Inofensivitatea utilizării nu este demonstrată; Grupa 4 - medicamentul provoacă complicaţii
4. Interacţiunea cu alte medicamente şi alimente
"Bacterii" (preparatele pre/probiotice)
De obicei, ele sunt administrate pentru restabilirea florei intestinale, după impactul negativ al antibioticelor. Însă ele nu pot fi luate la aceeași oră și odată cu antibioticele, dar peste cel puțin două ore. În caz contrar, antibioticul va distruge complet preparatul pre/probiotic.
Antiacide (bicarbonat de sodiu, Almagel, oxid de magneziu etc.)
Nu se recomandă administrarea lor comună, deoarece antiacidele împiedică absorbţia antibioticelor.
Furagin, Benzilpenicilină, Tetraciclină
Antibioticul nu doar că este incompatibil cu preparatele medicinale, el poate transforma urina în acid (inclusiv acizii, cum ar fi acidul ascorbic şi clorura de calciu), precum ş fructele şi legumele care conţin vitamina C. În zona de risc sunt coacăza neagră, măceşul, lămâia şi merele. O combinaţie a acestor medicamente sau produse încetinesc eliminarea urinei, fapt care sporeşte riscul de toxicitate al preparatului.
Produsele bogate în carbohidraţi (zaharuri)
Mierea, pomuşoarele frecate cu zahăr, dulceaţa, ciocolata, bomboanele, cartofii reduc eficacitatea sulfanilamidelor (Sulfaren, Ftalazol), macrolidelor (Klacid, Sumamed), cefalosporinelor (Cefazolina, Cefalexina).
Vitamine
Tetraciclina, Doxiciclina, Eritromicina, Cefalexina, Cefixim, Amoxicilina, Benzilpenicilina nu pot fi luate, cel puţin cu calciu, inclusiv cu lapte ori produse din lapte - chefir, acidofilină, iaurt etc. şi/sau cu produse ce conțin fier. În cazul acestei combinaţii se formează compuşi care nu se absorb. Consecinţe: dureri de stomac, lipsa eficacităţii. Amânaţi consumul de orice suplimente şi complexe de vitamine până la însănătoşire.
Băuturi alcoolice
Administrarea antibioticelor și consumul de alcool este contraindicat. Orice băuturi alcoolice, indiferent de tărie, sporesc efectul toxic şi reduc activitatea antibioticelor.
Atenţie: antibioticele urmează să fie administrate doar la indicaţia medicului. În mod ideal, după ce testați sensibilitatea la anumite antibiotice.
Sfatul farmacistului: În cazul unor maladii ar fi perfect, dacă există posibilitatea, să faceți teste de însămânţare bacteriană ca să stabiliți nivelul de sensibilitate față de antibiotice.
Fiţi sănătoşi!
Foto: medlor.ru / arhiva personală