Este sigilarea dentară inamicul cariei la copii?
- 2015-08-18
- 7115
Veronica Munteanu este mămica a doi copii de cinci şi respectiv, trei anişori. Din păcate, copilul mai mare are deja majoritatea dinţilor cariaţi. Veronica spune că nu mai ştie dacă prima carie a fost una de biberon, sau - rezultatul consumului exagerat de dulce, cert e că fetiţa ei are multe plombiţe. Şi pentru că fiecare vizită la stomatolog s-a soldat mereu cu lacrimi şi isterii, Veronica a început să fie cu mult mai precaută vis-a-vis de dentiţia mezinului, mai ales că caria este una molipsitoare. Astfel, a aflat de noţiunea de sigilare, pe care a decis să o aplice în cazul celui de a-l doilea copil. Înainte de aceasta, însă, ar dori să afle mai multe despre această procedură stomatologică...
Majoritatea părinţilor cunosc faptul că alimentaţia incorectă, factorii de mediu şi lipsa unei igiene orale sunt principalii factori care duc la apariţia cariilor dentare la copii. Cu toate acestea, caria afectează aproximativ o cincime din copiii cu vârste cuprinse între doi şi patru ani, mai mult de jumătate din copiii de opt ani şi peste trei sferturi din adolescenţi. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, specialiştii în domeniu vin mereu cu soluţii de prevenire a cariei dentare. Astfel, de rând cu pasta de dinţi, aţa dentară, apa de gură, şi sigilările sunt o metodă foarte eficientă de a păstra dinţii copiilor intacţi.
Ce presupune sigilarea dinţilor, şi care sunt beneficiile acestei proceduri stomatologice, ne-a povestit doamna Ludmila Tanasiev, medic stomatolog, specialist în stomatologia pediatrică de aproape 30 de ani.
Ce este sigilarea dentară
Sigilarea este o măsură de prevenire a formării cariilor pe suprafeţele dentare ce prezintă şanţuri, cum sunt molarii şi premolarii. De ce anume ei? Pentru că în mod natural, saliva protejează suprafeţele dentare netede de alimente acide sau lipicioase, însă ajunge mai greu la suprafeţele cu şanţuri şi fisuri. Respectiv, aceştia din urmă, prezintă un risc mai mare de a forma carii dentare de la vârste destul de mici. Sigilarea poate fi efectuată atât pe molarii şi premolarii de lapte, cât şi pe cei permanenţi. Mai exact, este vorba de molarii de lapte numărul cinci, care apar în jurul vârstei de 20-30 de luni şi care se schimbă la vârsta de 10-12 ani, precum şi de molarii permanenţi, care apar la sfârşitul arcadei, înainte ca dinţii de lapte să se schimbe. Aceşti ultimi dinţi ies pentru prima dată în jurul vârstei de şase ani şi ulterior nu se mai schimbă. Atât în primul caz, cât şi în cel de-al doilea, cariile apar în special datorită unei igiene proaste. Amplasarea lor pe arcadă, nu permite efectuarea unei igiene corespunzătoare.
Vârsta sigilarii este de maxim 2,5 ani după eruperea dintelui, adică exact perioada de creştere a rădăcinii şi apexificarea. Dacă sigilarea se efectuează mai târziu, efectul nu este acelaşi, totuşi este practicat, pentru a proteja dinţii de caria fisurală. Aceasta se efectuează doar pe dinţii sănătoşi. Cei afectaţi de carie deja necesită tratament, adică înlăturarea ţesutului afectat şi înlocuirea lui cu alt material de obturare.
Care este procedura de sigilare?
Copilul trebuie să înţeleagă că sigilarea dentară nu este deloc dureroasă, mai bine zis, o nimica toată pe lângă plombiţele pe care ar putea să le pună ulterior, în lipsa sigilării. Aşadar, aceasta se realizează cu ajutorul unui lichid răşinos, care se aplică pe suprafaţa dintelui şi umple lăcaşurile şi adânciturile dintre dinţi. Procedeul este simplu şi nu afectează sub nici o formă structura dintelui. Se efectuează fără anestezie şi nu implică folosirea frezei. Gelul este aplicat pe toată suprafaţa dentară, de îndată ce a fost curăţat dintele. Este lăsat să acţioneze câteva minute, apoi este uscat. După care urmează ultima etapă – acoperirea dintelui cu un material protector, care se întăreşte în aproximativ un minut. Astfel, răşina se întăreşte complet, iar imperfecţiunile smalţului sunt astupate. Această măsură împiedică bacteriile şi depunerile de mâncare să ajungă în locurile greu de accesat cu periuţa.
După sigilare, aspectul molarilor şi premolarilor rămâne acelaşi. Substanţa protectoare, de regulă, este transparentă sau de culoare albă. Doar la o studiere mai atentă se observă că dintele sigilat este de o nuanţă un pic mai deschisă.
Materialul de sigilare are o garanţie de aproximativ doi ani, timp în care asigură o protecţie maximă împotriva cariei dentare. Sigilarea nu exclude controalele regulate la medic, precum şi refacerea sigilării dacă apare necesitatea. Siguranţa sigilării este cu atât mai mare, cu cât copilul respectă şi celelalte norme de igienă, cum ar fi periajul zilnic de două ori în zi şi alimentaţia corectă.
Foto: arhiva personală; zdravencatalog.com