Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Exerciții fizice care corectează scolioza la copii

Exerciții fizice care corectează scolioza la copii

Încă de când sunt mici, ne dorim pentru copiii noștri o creștere sănătoasă și vrem ca aceștia să se dezvolte armonios.

Tocmai de aceea, atunci când observăm o postură ciudată la cei mici, fie că este vorba de alinierea inegală a umerilor sau curburi ale corpului spre dreapta sau spre stânga, este bine să acționăm în acest sens cât de repede cu putință.

Află care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni și modul în care o putem corecta, prin intermediul celor mai des recomandate exerciții.

Scolioza la copii – informații generale

În afară de formele rare ale afecțiunii, scolioza congenitală sau cea neuromusculară, scolioza idiopatică este cea mai des întâlnită la oameni, mai ales la copii – care sunt în faza de creștere rapidă.

Atât preșcolarii, cât și cei din primele clase primare, sunt predispuși la o modificare a formei coloanei vertebrale, cu efecte nedorite pe termen lung, dacă nu se iau măsuri care să o corecteze.

Practic, scolioza idiopatică presupune devierea coloanei vertebrale, fie în zona toracică, fie în cea lombară, făcându-și apariția la vârste fragede, în primii ani de viață până spre adolescență. Există și cazuri rare în care ea apare și în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16-20 de ani.

Deși factorii care o declanșează nu sunt în totalitate cunoscuți sau demonstrați științific, se presupune că anumite condiții din stilul de viață al copiilor apropiați de vârsta școlară reprezintă modul în care putem identifica această afecțiune și apoi acționa în consecință pentru a o remedia.

În acest sens, e foarte important să cunoaștem toate detaliile legate de această tulburare de postură și să ne adresăm medicului încă de când observăm la copilul nostru orice modificare a poziției oaselor vertebrale.

Se cunosc 4 grade de scolioză, iar cele mai frecvente cazuri sunt cele de scolioză de gradul 1 și 2, situații în care de obicei nu se acordă atenție abaterilor minore ale arcadei vertebrale și oamenii se adresează medicului mai târziu.

Gradele 3 și 4 se regăsesc în 10% din toate cazurile identificate și prezintă abateri mai pronunțate, însoțite de durere în spate și disconfort al altor organe interne, dar și de postura vizibil afectată.

Exerciții recomandate copiilor ce suferă de scolioză

Tratamentul pentru scolioza la copii este întotdeauna indicat de medic, iar în funcție de gradul scoliozei, acesta va recomanda copilului și anumite exerciții care să ajute activ și recurent la corectarea posturii în timp.

Iată 3 exerciții pentru scolioza la copii, în general fiind permise numai acelea care ameliorează curburile coloanei vertebrale și întăresc mușchii spatelui:

  • Se așază copilul cu zona afectată în paralel cu un zid, la distanță de 15 cm, cu partea dreaptă spre zid, venind cu mâna stângă ridicată pe deasupra capului, atingând zidul și sprijinind-o acolo, mâna dreapta fiind întinsă pe lângă corp. În modul acesta, se va flexa toată zona toracală pe partea stângă.

În continuare, din această poziție, se recurge la derotarea vertebrelor, lucru foarte important în tratarea scoliozei. Astfel, mâna dreaptă se aduce prin fața corpului în zona pieptului, spre stânga, rotind ușor corpul.

Se repetă flexarea mâinilor prin fața corpului, acest exercițiu ajutând la redarea curburilor de cifoza și lordoza, pentru că în momentul în care apare scolioza, aceste curburi fiziologice se șterg automat.

Se poate continua astfel cu mișcări ușoare anterior-posterior ale capului si gâtului, în balans cu întreg corpul (el fiind fie ușor cocoșat, fie ușor lordozat), pentru a echilibra zonele menționate mai devreme.

  • Exercițiul următor este menit să ajute reglarea posturii normale din zona lombară: se poziționează un caiet la un pas distanță în fața copilului, iar piciorul stâng se așază repetat pe acesta.

Caietul este la un nivel puțin mai ridicat și permițând corectarea curburii lombare.

  • Un alt exercițiu foarte important se poate efectua din poziția de stat la birou, atunci când copilul își face temele sau când se relaxează pe scaun.

Un aspect notabil este că el trebuie să fie cât mai aproape de birou, să aibă mâna stângă întinsă, sprijinită în cot și palma la nivelul urechii, iar piciorul stâng să fie peste piciorul drept. Acest exercițiu are ca scop corectarea poziției curburii din zona lombară.

 

Share:

Articole recomandate