De ce somnul insuficient la copii poate duce la obezitate
- 2022-11-10
- 2039
Copiii care dorm puțin tind să mânânce mai mult și să consume mai multe calorii în ziua următoare, conform studiilor. Alimentele consumate sunt mai puțin sănătoase, deoarece conțin o cantitate mare de zahăr, transmite suntmamica.ro
„Când copiii dorm mai puțin noaptea, ei tind să mănânce a doua zi alimente care conțin 74 de calorii în plus, cauzate de o creștere cu 96 de calorii pe zi în alimente precum chipsuri și ciocolată, ceea ce crește potențial riscul de obezitate”, a spus Jill Haszard, un biostatistician la Universitatea Otago din Dunedin, Noua Zeelandă.
Jill Haszard adaugă: "O astfel de diferență ar putea explica cu ușurință de ce somnul insuficient crește riscul de obezitate la copii.”
Studiul a inclus 105 copii cu vârste între 8 și 12 ani. Aproximativ 61% dintre copii aveau o greutate normală, restul erau supraponderali sau obezi. Participanții s-au culcat cu o oră mai devreme timp de o săptămână, iar în săptămâna următoare s-au culcat o oră mai târziu față de perioada anterioară.
Toți copiii au purtat un dispozitiv la încheietura mâinii pentru a-și urmări în permanență activitățile zilnice. De două ori pe săptămână, copiii au fost întrebați ce alimente și băuturi au consumat în ultimele 24 de ore.
În urma studiului s-a constatat că cei 82 de copii cu date complete au pierdut 48 de minute de somn pe noapte, dar s-au trezit în medie cu opt minute mai devreme.
În general, copiii care au dormit mai puțin noaptea au consumat, în medie, 74 de calorii în plus pe zi și încă 96 de calorii provenite din dulciuri.
Cercetătorii au observat o legătură strânsă între lipsa somnului și aportul de calorii pentru alimentele nesănătoase.
„Găsirea unor modalități de îmbunătățire a obiceiurilor de somn sănătoase, inclusiv cititul sau o baie înainte de culcare, pot ajuta copiii să-și prelungească timpul de somn la 10 până la 11 ore pe noapte și să reducă riscul de supraponderalitate și obezitate”, a spus Haszard.
Sursa foto: suntmamica.ro