Medic primar geriatrie despre cheiloschizis (buza de iepure)
- 2020-08-11
- 8657
Cheiloschizis, cunoscut și sub denumirea populară de buză de iepure, este o malformație facială congenitală, care se manifestă prin despicătura buzei superioare, care nu se unește așa cum trebuie cu nasul, menționează medicul primar geriatrie, Oana Cuzino.
Această malformație apare atunci când țesutul dintre buze și nas nu este suficient pentru ca acestea să se unească. De multe ori, cheiloschizisul apare împreună cu palatoschizisul (n.r. despicătura palatului).
Cheiloschizisul este un defect din naștere destul de des întâlnit, mai ales în rândul băieților.
Cauze cheiloschizis
Cauzele acestui defect congenital nu sunt cunoscute, ceea ce înseamnă că nu poate fi prevenit. Însă oamenii de știință bănuiesc că această malformație apare din cauza unui cumul de factori genetici și factori de mediu.
Există risc crescut de buza de iepure la un nou-născut care are o rudă de gradul I care are această malformație.
Un anumit tratament medicamentos luat de mama în timpul sarcinii poate crește, de asemenea, riscul de apariție a acestui defect congenital. Medicamentele anticonvulsivante, medicamentele pentru tratarea acneei, dar și unele medicamente folosite în tratarea artritei, psoriazisului ori cancerului pot contribui la creșterea riscului de cheiloschizis.
Expunerea la anumite substanțe toxice, fumatul, consumul de alcool ori cel de droguri în timpul sarcinii, precum și lipsa unor vitamine precum acidul folic din organismul mamei pot contribui la apariția acestei probleme.
Diagnosticare cheiloschizis
Diagnosticul se stabilește foarte ușor, la naștere, din cauza că defectul este vizibil.
În unele cazuri, cheiloschizisul poate fi observat încă din timpul sarcinii, cu ajutorul ecografiei.
Ce consecințe poate avea cheiloschizisul
Pe lângă aspectul fizic neplăcut, cheiloschizisul poate avea și consecințe de alta natură, ce pot afecta calitatea vieții copilului.
Copilul care suferă de această malformație poate avea infecții recurente la nivelul urechii, probleme dentare, precum și probleme de vorbire. Din fericire, acest defect congenital poate fi reparat prin intervenție chirurgicală.
Tratament cheiloschizis
În funcție de starea fiecărui pacient, poate fi nevoie de una sau doua intervenții chirurgicale pentru repararea defectului. Prima intervenție este, de regulă, făcută înainte ca bebelușul să împlinească 3-6 luni. Cheiloplastia, adică intervenția de reconstruire a buzei este o operație ușoară, care nu implică riscuri majore pentru bebeluș.
A doua intervenție poate fi uneori necesară pentru îmbunătățirea aspectului buzei și/ sau nasului, dar și pentru realinierea trăsăturilor ori pentru îmbunătățirea respirației. Cicatricele ce rămân în urma intervenției chirurgicale pot fi corectate estetic, însă abia după ce pacientul trece de adolescență, astfel încât trăsăturile faciale ale acestuia să fie deja definite.
În principiu, intervențiile pentru corectarea buzei de iepure țintesc:
- Obținerea simetriei între cele două buze,
- Unirea celor doua părți ale buzei superioare, care sunt despicate,
- Crearea unei distanțe adecvate între nas, buza superioară și nări,
- Crearea arcului lui Cupidon,
- Redarea simetriei trăsăturilor.
Cu toate că tratamentul pentru buza de iepure se poate întinde pe o perioadă de mai mulți ani și poate consta în mai multe intervenții chirurgicale, în general, pacienții care se nasc cu această problemă reușesc să obțină un aspect normal, să rezolve problemele de respirație și de vorbire.
Ce medici tratează cheiloschizisul
Din cauza că această malformație afectează mai multe zone, tratamentul pentru cheiloschizis implică mai mulți medici printre care:
- Medicul estetician – acesta va putea evalua situația și va stabili ce e de făcut din punct de vedere al intervențiilor de natură estetică.
- Medicul otorinolaringolog (ORL) – va evalua impactul pe care această problemă îl are asupra auzului, dar va stabili, totodată, și ce e de făcut în acest sens.
- Specialistul în chirurgie oro-maxilo-facială – acesta va stabili ce e de făcut pentru corectarea problemei din punct de vedere al îmbunătățirii funcțiilor.
- Medicul dentist – se va ocupa cu îngrijirea danturii, care e expusă multor riscuri din cauza acestei malformații.
- Medicul ortodont – va repoziționa dinții.
- Logopedul – va fi de ajutor copilului pentru îmbunătățirea vorbirii.
- Specialistul în audiologie – va monitoriza auzul.
- Medicul genetician – va stabili care este riscul ca familia sa aibă încă un copil cu aceeași problemă.
- Psihologul – acesta poate ajuta familia să accepte mai ușor situația și să înțeleagă ce e de făcut.
Sursa: doc.ro, foto: pantokrator.org