Mihai Stratulat despre redeschiderea grădinițelor: Mai mulți copii fac complicații de la viroze simple decât în perioada de Covid-19

Mihai Stratulat despre redeschiderea grădinițelor: Mai mulți copii fac complicații de la viroze simple decât în perioada de Covid-19

 

În cadrul unui interviu oferit pentru canalul Just Vlog, medicul pediatru Mihai Stratulat și-a exprimat opinia față de măsurile adoptate de autorități în lupta cu Covid-19. Acesta a menționat că de la bun început autoritățile au gafat în unele cazuri.

„De la bun început s-a anunțat că noi suntem pregătiți, că spitalele sunt dotate cu tot necesarul, iar ulterior aflăm că nu chiar toate spitalele sunt dotate, nu sunt dotate deloc spitalele raionale. De la început nu a fost luat în serios transmiterea acestui virus de la persoanele venite, pentru că am aflat ulterior că multe persoane ofereau date eronate cu referire la adresa de domiciliu”, spune Mihai Stratulat.

De asemenea, medicul e de părere că nu va apărea prea curând un vaccin împotriva Covid-19. „Deja noi cunoaștem că este un virus nou până la apariția unui vaccin, dar el nu o să apară acum, deci eu cred că până în martie nu o să vedem nici un fel de vaccin. Până nu o să se îmbolnăvească 70% din populația globului pământesc noi de acest virus nu o să scăpăm”, susține medicul.

„Într-un final noi trebuie să conștientizăm că noi toți o să ne îmbolnăvim, sigur că măsurile de prevenire a răspândirii acestui virus se bazează în primul rând pe un singur aspect foarte important - să nu supraîncărcăm sistemul medical. O altă greșeală a autorităților a fost metoda de relaxare treptată: au permis pe 9 mai lumea să se primble, s-au permis slujbele în biserică, au fost deschise piețele – ceea ce a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri”, a comunicat Mihai Stratulat.

Întrebat de ce optează pentru redeschiderea grădinițelor, medicul a răspuns: „Acum copiii la fel sunt bolnavi de Covid-19, avem care sunt internați și stau internați, sincer nu văd logica. Un copil care nu-l găsești prin salon pentru că se joacă peste tot - îl ții internat doar că testul arată pozitiv? Mai bine să stea acasă în autoizolare. Copiii acum se îmbolnăvesc de la părinții care merg la serviciu. Noi avem foarte mulți copii care urmează să se îmbolnăvească exact din principiu că tata merge la serviciu și aduce virusul acasă.

Dacă copiii o să meargă la grădiniță, da o să se îmbolnăvească mai mulți copii deodată, dar noi foarte bine cunoaștem că copiii fac formă ușoară sau asimptomatică. Deci în cazul acesta, lăsați copilul să se îmbolnăvească, s-a îmbolnăvit, îl aducem acasă, îl punem în autoizolare și s-a rezolvat problema”, spune medicul.

„Sunt cazuri foarte rare de deces în rândul copiilor (din cauza Covid-19), Republica Moldova nu are nici unul, se mai întâmplă ca acest virus să se complice în pneumonie sau să dezvolte complicații la alte organe, dar și la o viroză simplă se întâmplă acest lucru.

Dacă să luăm pe parcursul anului, mai mulți copii fac complicații de la viroze simple decât în perioada de Covid-19. Din acest motiv eu nu găsesc argumente relevante pentru a nu deschide grădinițele”, a mai adăugat medicul.

Sursa: youtube.com/ Just Vlog

Adaugă comentariu