Medic pediatru: Majorarea cazurilor de infecții intestinale la copii se datorează lenei mamelor
- 2017-02-23
- 73538
Centrul de sănătate publică din Chișinău a prezentat o statistică potrivită căreia în 2016 a crescut numărul de dereglări intestinale acute la copii ca urmare a otrăvirilor alimentare. Spre comparație, în 2014 s-au înregistrat 50% de astfel de cazuri la copii, iar în 2016 deja la 74% de micuți. Ziarul Komsomoliskaia Pravda a contactat-o pe Irina Cobzari, medic-pediatru de categorie superioară, pentru a afla care este cauza majorării cazurilor de dereglări intestinale la minori. În context, specialista susține că se observă o diminuare a culturii generale a mamelor, ceea ce duce la otrăviri alimentare frecvente la copii.
Astfel, specialista menționează că înainte, mai mult de jumătate din tinerele mămici erau femei cu studii superioare. Acum, însă, circa 50% dintre femeile care au născut nici nu au finalizate studiile gimnaziale sau liceale.
„Nu vreau să fiu categorică, dar multe dintre ele nici nu știu că suzeta trebuie clătită, biberonul trebuie spălat cu apă fierbinte, mâncarea pentru copil trebuie pregătită aparte. Aceasta se explică prin faptul că mamele sunt leneșe”, susține medicul-pediatru.
Totodată, Irina Cobzari mai semnalizează o cauză care duce la dereglările intestinale la copii. În scop de a economisi, părinții îi hrănesc pe copiii ce nu sunt alăptați natural cu produse care nu li se potrivesc ca vârstă – chefir și lapte, deoarece amestecurile sunt foarte scumpe. În sine acestea nu provoacă otrăvire alimentară, dar îi afectează microflora intestinală a copilului și duce la dereglări.
Medicul mai atenționează că este incorect ca mama să lingă suzeta copilului și să i-o pună acestuia în gură fără a o spăla cu apă fiartă. În același timp, apa care este oferită bebelușului trebuie să fie fiartă chiar dacă este din butelie.
Fotografie simbol: baby.unica.ro