Clisma înainte de naștere – opinia specialiștilor
- 2020-12-14
- 19395
Clisma la naștere naturală obișnuia să reprezinte o procedură standard pentru femei. În prezent însă specialiștii au ajuns la concluzia că este inutilă de cele mai multe ori, conducând în plus la o stare pronunțată de disconfort a pacientelor.
Oamenii de știință nu recomandă folosirea clismei ca procedură de rutină în primul stadiu al travaliului
În trecut femeile primeau clisme în timpul travaliului ca o procedură de rutină în multe state din întreaga lume. Ocazional se întâmplă să se confrunte cu incontinența fecală pe durata nașterii și se consideră că o clismă în prima parte a procesului de naștere poate reduce murdărirea și rușinarea femeii. De asemenea, se consideră că prin golirea intestinului gros bebelușul va beneficia de mai mult spațiu pentru a se naște, se va reduce durata travaliului, precum și șansa de infectare atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. De asemenea, s-a sugerat că ar putea diminua tranzitul intestinal după naștere, un motiv frecvent de îngrijorare pentru femei.
Printre dezavantajele clismei la naștere, s-a menționat faptul că este o procedură neplăcută și conduce la o durere crescută în timpul travaliului. În plus, deoarece clismele ajung să cauzeze o murdărire cu fecale în timpul nașterii pot să crească potențial riscul de infecții.
Cercetarea care a evaluat toate aceste aspecte a implicat 4 studii și un număr de 1917 femei. Aceste studii nu au descoperit diferențe semnificative în niciunul dintre rezultatele evaluate nici pentru femeie și nici pentru bebeluș.
Mai exact, nu au fost descoperite diferențe semnificative în ratele de infectare a rănilor perineale și de infecții ale bebelușilor între femeile care au primit clisme și cele care nu au primit, indică raportul. De asemenea, folosirea clismei nu a avut niciun fel de impact asupra ratei de infecții ale tractului respirator în cazul bebelușului.
Datele dintr-unul dintre studii au sugerat că folosirea clismei poate scurta durata travaliului, dar un alt studiu, care a luat în considerare dacă era vorba despre prima naștere a femeii sau dacă mai născuse anterior, a respins această concluzie.
Unul dintre studii a evaluat impactul unei clisme asupra satisfacției femeii cu procesul nașterii; nu a fost observat niciun beneficiu vizibil.
Cu toate acestea, niciunul dintre studii nu a evaluat durerea experimentată de femei în timpul travaliului și nu au existat date suficiente pentru a evalua efectele adverse rare.
Dr.Ludovic Reveiz, care lucrează la Institutul de cercetare al Fundației Universitare Sanitas din Bogota, a declarat că „aceste dovezi nu susțin folosirea de rutină a clismelor în timpul travaliului și în consecință practica de administrare de rutină a lor ar trebui descurajată”.
De ce nu mai este clisma recomandată înainte de travaliu
Administrarea clismei în timpul travaliului nu este recomandată din cauza următoarelor motive:
- disconfort – unele unități medicale susțin folosirea de rutină a clismei în timpul travaliului, chiar și când nu este necesară. Acest aspect poate cauza disconfort pentru unele femei, motiv pentru care nu este recomandat în cazul tuturor.
- costuri crescute asociate nașterii – clisma administrată înainte de travaliu crește costul nașterii în ansamblu, ceea ce nu este fezabil pentru multe spitale/maternități.
- lipsa eficacității – clisma nu a demonstrat niciun fel de efect în reducerea duratei travaliului, prin urmare Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă folosirea de rutină a clismei pentru reducerea duratei travaliului. Nu există dovezi care să susțină utilizarea clismei în scopul inducției travaliului.
Dr. Marra Francis, medic specialist obstetrică-ginecologie din San Antonio, subliniază că „clismele nu mai sunt de mult timp administrate de rutină în travaliu. Defecația în timpul etapei de împingere reprezintă un aspect natural. Am avut paciente care și-au administrat singure clisme acasă înainte de a merge la spital deoarece erau îngrijorate cu privire la pierderea controlului defecației în timpul expulziei. Clismele sunt sigure când ai ajuns cu sarcina la termen, dar nu ar trebui să fie folosite în timpul unei sarcini decât dacă sunt recomandate de medicul obstetrician”.
Există state unde clisma la naștere este o procedură de rutină
Deși clisma la nașterea naturală nu mai constituie o procedură de rutină în majoritatea statelor din lume, mai există locuri precum Malaysia unde continuă să rămână o practică în multe spitale private și de stat, conform Dr.Patrick Chia, medic specialist obstetrică-ginecologie. Specialiștii care susțin folosirea clismelor în prima parte a travaliului pot face acest lucru din cauza că:
- transformă nașterea intr-un proces mai curat (pentru personalul medical care monitorizează gravida)
- diminuează ratele de infectare ale nou-născutului și mamei prin reducerea riscului de contaminare cu materii fecale
- scurtează durata travaliului
- eliminarea unui scaun mare imediat după naștere poate cauza disconfort, iar în cazul în care femeia a suferit o epiziotomie rana se poate desface
- femeile pot considera curățarea intestinelor drept un obicei pozitiv.
Prin urmare, în cazul în care nu dorești o clismă la naștere, asigură-te că îi comunici medicului acest lucru în timpul consultațiilor prenatale. Poți solicita expres pe cale verbală sau poți specifica în cadrul planului de naștere (după ce îl discuți cu medicul obstetrician).
În cazul în care nu ai un plan de naștere, te poți consulta cu medicul care îți urmărește sarcina pentru a te ajuta să concepi unul. Este un lucru important deoarece poți exclude prin el ceea ce este privit drept procedură de rutină în unele spitale, iar moașele și asistentele trebuie să știe că medicul ți-a aprobat planul. Nu fii surprinsă dacă ai un medic care privește clisma drept o procedură de rutină.
Un medic bun însă va ține întotdeauna cont de dorințele și preferințele pacientei sale. Pentru a-ți face auzit punctul de vedere ai putea să îi prezinți o listă cu motivele pentru care nu dorești să primești o clismă, precum și rezultatele la care au ajuns studiile științifice în acest sens.
Sursa: nastenatural.ro