Lecția de sănătate
- 2023-02-17
- 2060
Discutăm cu medicul pediatru și conferențiar universitar, departamentul de pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Ala Holban, despre Zinc și importanța lui în imunitate.
- Doamna doctor, ce este zincul ?
- Organismul uman are nevoie de nutrienți pentru îndeplinirea funcțiilor vitale, iar acestea se împart în 2 categorii: macronutrienți și micronutrienți. Macronutrienții sunt cei de care organismul are nevoie în cantități mai mari cum ar fi proteinele, carbohidrații, grăsimile. Acestea alimentează corpul cu energie. Micronutrienții sunt cei de care organismul nostru are nevoie în cantități mici, cum ar fi vitaminele și mineralele, iată Zincul este un micronutrient absolut necesar pentru organism.
- Care este importanța zincului în imunitate?
- De fapt, sistemul imun este un întreg laborator și el are foarte mulți factori care contribuie în comun ca noi să avem un sistem imun adecvat și să putem face față acelor provocări cu care se confruntă organismul, iar zincul este unul din acele componente care face parte din acest laborator, pentru că nu există nici o pastilă, nici un preparat care să rezolve problema cu imunitatea, fiecare element are aportul său. Zincul bineînțeles este important și mai ales că în ultimul timp acesta a ieșit în evidență datorită pandemiei de Covid.
- Care este importanța zincului la copii?
- La copii, pe lângă faptul că deficitul de zinc nu le va permite o funcționare tocmai bună și o constituire tocmai corectă a proceselor imune, li se va afecta și creșterea, va fi întârziată și maturizarea sexuală, vor apărea mai multe semne negative în dezvoltarea tegumentelor, a vederii și totodată, de funționare adecvată a sistemului nervos. De asemenea, deficitul de zinc la copii determină apariția dermatitei, diareei și a diferitor infecții. Deci, sunt mai multe riscuri pentru copii și evident pentru apariția unor patologii.
- Care este conținutul de zinc în organism?
- Conținutul total de zinc în organismul unui adult este de 2-3 grame. Aproximativ 60% dintre acesta se găsește în mușchii scheletici, 30 % în oase, 5% în ficat și piele, iar în sânge se găsește doar un singur procent din cantitatea totală de zinc.
- Cât de răspândit este deficitul de zinc?
- 21 % din populația lumii este expusă riscului de aport inadecvat de zinc. Cu toate acestea, ponderea este mult mai mare în țările cel mai puțin dezvoltate, unde copiii sunt predispuși la deficiența de zinc din cauza calității slabe a alimentelor și a pierderii crescute de zinc din datorită infecțiilor gastro-intestinale repetate.
- Dar ca să nu trecem prin diferite episoade de răceală la nou născuți, este nevoie să îi administrăm zinc?
- Nu cred că este cazul, în general suplimentarea cu zinc este recomandată după 6 luni de regulă. Până la 6 luni copilul este alimentat exclusiv la sân și în condițiile în care este o lactație adecvată, o sănătate maternă și o sănătate a copillului, atunci nu este nevoie de această suplimentare.
- Care sunt manifestările clinice în cazul deficitului de zinc ?
- În primul rând dezechilibru imunitar, întrucât zincul joacă un rol important în reglarea sistemului imunitar, iar lipsa de zinc poate favoriza apariția infecțiillor virale sau bacteriene. Căderea părului, lipsa de zinc duce la subțierea firelor de păr, la scăderea rezistenței acesora și la cădere. Modificarea simțului gustativ și olfactiv, atunci când există deficiență de zinc, percepția mâncării se schimbă și poate duce la scăderea apetitului. Insomniile sunt o altă manifestare a deficitului de zinc, deoarece acesta joacă un rol esențial în reglarea și sinteza melatoninei, hormonul care ne ajută să dormim, astfel, lipsa acestui mineral poate să ne influențeze somnul. De asemenea, putem avea probleme cu auzul din cauza deficienței de zinc și se modifică rata de creștere.
- Care categorii de oameni au cel mai mare risc al deficienței de zinc?
- Nou născuții; copiii hrăniți artificial; copiii și adulții malnutriți, inclusiv cei cu o nutriție insuficientă în proteine energetice și cu anorexie; oamenii cu diaree severă sau persistentă; oamenii cu sindromuri de malabsorbție; oamenii cu boli intestinale inflamatorii, care includ maladia Crohn și colita ulceroasă; oamenii cu boli de ficat, care elimină cantități crescute de zinc prin urină și care au nivele scăzute de zinc în ficat; oamenii care suferă de anemie și femeile gravide și cele care alăptează, mai ales adolesctentele.
- Și la final, ce doriți să le transmiteți oamenilor pentru a menține sănătatea?
- Să țină cont de faptul că organismul nostru este un laborator și ca acesta să funcționeze normal, are nevoie de toate ingredientele, toți macronutrienții și micronutrienții, pentru ca mai apoi să nu intre într-un deficit care poate cauza probleme.
Vă mulțumesc!
Sursa foto: Health & Beauty Online Journal (imagine simbol)