Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Pediatrii Mihai Stratulat și Dorina Agachi pun punctele pe I privind infecțiile bacteriene la copii

Pediatrii Mihai Stratulat și Dorina Agachi pun punctele pe I privind infecțiile bacteriene la copii

Doi medici pediatri apreciați de mulți părinți, Mihai Stratulat și Dorina Agachi, oferă informații despre infecțiile bacteriene la copii și când este necesară administrarea antibioticelor. Recent, Mihai Stratulat a postat pe grupul Ask a Doctor informații detaliate despre acest subiect, iar colega sa, Dorina Agachi, a venit cu câteva completări. În acest articol vă oferim informațiile date.

Dacă tot vorbim despre cele mai frecvente infecții bacteriene întâlnite la copii și administrarea antibioticelor, haideți să facem regulă”, scrie medicul din start.

1. Administrarea antibioticelor se face atunci când aveți stabilită o diagnoză de infecție bacteriană:

a) Angina streptococică (confirmată prin testul rapid la streptococ; febră, cel mai des înaltă; analiza de sânge cu leucocite mari).

b) Pneumonia (excepție Pneumonia atipică, sau cum o numesc eu Bronșită cauzată de Mycoplasma/Chlamydia pneumonie) (febră, cel mai de înalta; tuse, cel mai des umedă; auscultativ se apreciază respirație diminuată, și nicidecum raluri și confirmarea radiologică).

c) Pielonefrită acută (febră înaltă, leucocite și VSH mare în sânge, leucocite mari în urină).

d) Otita purulentă (de obicei apare ca complicație a Otitei medie acută în a 4-a zi, cu eliminări alb-gălbui din ureche).

2. Pentru confirmarea infecției bacteriene și pentru argumentarea administrării de AB se face analiza generală de sânge și urină!

3. Marea majoritate a infecțiilor bacteriene comunitare se tratează cu succes prin administrarea de AB suspensie (sirop), iar AB de elecție în majoritatea infecțiilor bacteriene este Amoxacilina.

4. AB își face efectul între a 3-a și a 6-a doză administrată, iar pentru a decide dacă este nevoie de schimbat sau nu AB, se face repetat analiza generală de sânge și urină.

5. Des, starea copilului pare să se agraveze, nu din cauza ineficienții tratamentului, ci din cauza rehidratării insuficiente a copilului.

6. Cel mai des debutul acut al maladiei cu febră înaltă în primele 2 zile ne vorbește despre o infecție virală.

Dorina Agachi a venit cu două precizări la cele menționate de Mihai Stratulat:

1. Niciodată și chiar niciodată administrarea AB în viroze nu va preîntâmpina apariția complicațiilor sau așa cum se obișnuiește a se exprima „să nu se ducă mai jos”... „Nu stimate mămici. Nu AB este cel care va fi vector de a opri migrarea virozei, ci însuși propriul sistem imun al copilașilor... (excepție unele cazuri de gripă în > 3-5 zile de boală)”, a precizat medicul.

2. În toate cazurile enumerate de Mihai Stratulat despre necesitatea AB niciodată și chiar niciodată nu se întârzie dacă se monitorizează copilul până se obțin datele de laborator pentru confirmarea diagnosticului apoi se administrează AB. Urgență medicală pentru administrarea AB este meningita.

 

Foto simbol: ea.md

Share:

Articole recomandate