Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cum se manifestă hernia inghinală la copii

Cum se manifestă hernia inghinală la copii

Manifestată sub forma unei umflături în zona inghinală sau a scrotului, hernia inghinală la copii este diagnosticată, de cele mai multe ori, în primii ani de viață. Pentru că poate duce la complicații, hernia inghinală trebuie tratată, singura modalitate de tratament fiind intervenția chirurgicală.

În Ponderas Academic Hospital, medicii chirurgi pediatri operează copiii cu hernie inghinală prin abord minim-invaziv laparoscopic, începând cu vârsta de 9 luni.

Cum apare hernia inghinală la copii

Hernia reprezintă ieșirea unui organ din cavitatea în care se află în mod normal. Când apare în zona dintre abdomen și coapse (zona inghinală), este vorba despre hernie inghinală.

La copii, hernia inghinală are cauze diferite față de cea care apare la vârsta adultă. În perioada de dezvoltare intrauterină, în cazul fătului de sex masculin, testiculele se dezvoltă în abdomen, după care coboară în scrot prin canalul inghinal (peritoneo-vaginal). La scurt timp după naștere, acest canal se închide, fiind transformat într-un cordon fibros, ceea ce va bloca reascensionarea testiculilor în abdomen. În cazul în care canalul inghinal se menține deschis, prin el pot aluneca ansele intestinale, ceea ce duce la apariția herniei.

La fete, dacă acest canal peritoneo-vaginal nu se închide la naștere, prin el poate aluneca ovarul sau o parte din intestin.

Factorii de risc ai herniei inghinale la copii

Copiii care au următorii factori de risc au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticați cu hernie inghinală:

  • Antecedente familiale (un părinte sau un frate a avut hernie inghinală)
  • Fibroza chistică
  • Displazie de șold
  • În cazul băieților, necoborârea testiculelor
  • Anomalii uro-genitale
  • Naștere prematură
  • Sexul masculin (hernia inghinală este mai frecventă la băieți decât la fete, raportul fiind de 3:1)

Cum se manifestă hernia inghinală la copii

De obicei, hernia inghinală este depistată la nou-născut, alteori fiind detectată la câteva săptămâni sau luni după naștere. Principalul semn este tumefacția (umflătura) în regiunea inghinală sau scrotala, care crește în dimensiuni în urma măririi presiunii intraabdominale, de exemplu când copilul plânge ori tușește, și care dispare când copilul se relaxează.

Hernia reductibilă

Hernia este reductibilă când această umflătură devine mai mică sau dispare complet în abdomen, atunci când medicul o împinge ușor când copilul stă relaxat pe spate. 

Hernia încarcerată

Uneori, ansele intestinală devin blocate în sacul herniei, fără să mai fie posibilă reintroducerea acestora în abdomen. O hernie care nu poate fi redusă (împinsă înapoi în abdomen) se numește hernie incarcerată și afectează între 9% și 20% dintre copiii sub vârsta de 1 an. Bebelușii fetițe și copiii de ambele sexe născuți prematur au un risc mai mare de incarcerare, față de alți copii. Aceștia trebuie operați cât mai curând posibil deoarece există un risc crescut ca țesuturile să fie prinse în hernie și să fie afectată circulația la acest nivel, ceea ce ar determina moartea țesutului respectiv.

Când hernia devine incarcerată, copilul va prezenta:

  • Un abdomen destins, rotund, mărit de volum
  • Vărsături
  • Durere sau stare de irascibilitate
  • Febră
  • Zona locală – roșie sau decolorată

Cum se pune diagnosticul de hernie inghinală la copii

Hernia inghinală este depistată de medicul pediatru sau de chirurgul pediatru în urma examinării abdomenului, a regiunii inghinale și a organelor genitale externe. Chirurgul va determina dacă hernia este reductibilă sau nu.

În plus, medicul va diferenția hernia inghinală de hidrocel (care are un mecanism asemănător, dar are particularitatea exteriorizării lichidului peritoneal) sau de adenopatia inghinală (ganglioni măriți).

Hernia inghinală se tratează doar chirurgical

Singura modalitate de tratare a herniei inghinale este intervenția chirurgicală, care este  indicată la scurt timp după diagnostic, din cauza riscului de încărcerare. Este important ca intervenția chirurgicală să se efectueze înainte să apară aceste complicații.

Medicul chirurg pediatru va lua în considerare factori precum:

  • Vârsta copilului
  • Starea generală de sănătate
  • Eventualele boli asociate
  • Tipul herniei
  • Dacă hernia este încarcerată sau nu

La băieți, hernia de mici dimensiuni are un procent mare de resorbție spontană până la vârsta de 9 luni. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, este nevoie de intervenție chirurgicală.

Herniile voluminoase au indicație chirurgicală la orice vârstă, întrucât pot apărea complicații locale.

La fete, hernia inghinală se operează indiferent de vârstă, existând riscul pătrunderii ovarului în sacul herniar. În cazul întârzierii tratamentului chirurgical, se poate ajunge la pierderea completă a ovarului.

Dacă hernia este reductibilă (tumefierea inghinală apare și dispare), operația se face cu programare, mai ales la copiii peste un an.

Este nevoie de intervenție de urgență dacă există suspiciune de hernie inghinală strangulată (tumefacția nu se poate reduce, este tare și dureroasă). În acest ultim caz, se pot produce complicații precum necroza intestinului.   

Intervenția chirurgicală durează în jur de 30 – 40 de minute și constă într-o incizie în pliul inghinal, prin care chirurgul pediatru va reintroduce în abdomen ansa intestinală și va reface peretele slăbit. Operația se face cu anestezie generală și necesită spitalizare de o zi.

Hernia inghinală la copii poate să reapară?

Odată ce hernia s-a rezolvat, fie spontan, fie prin operație, este puțin probabil să reapară. Totuși, dacă intestinul a fost afectat, acest risc este ușor crescut.

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate