Mihai Stratulat a revenit în grupul Ask a doctor. Își propune să explice în ce cazuri sunt necesare antibioticele
- 2017-10-25
- 20384
Pediatrul moldovean, Mihai Stratulat, a revenit după o perioadă pe grupul Ask a doctor. Acesta a anunțat recent că în acest grup va pune accent pe precizarea în ce situații sunt necesare antibioticele. Medicul a anunțat părinții că va analiza împreună cu ei tratamentele prescrise de colegii săi și dacă este neapărat nevoie de antibiotic. Totodată, nu a exclus și faptul că și alte teme medicale vor fi abordate în cadrul grupului.
Prima temă la care medicul s-a referit sunt anginele. Iar mai jos vă redăm clasificarea făcută de Mihai Stratulat:
1. Angina micotică (candida): depuneri albe, fără febră.
2. Angina virală: gât roșu, fără depuneri, și febră 37-40°C. Poate fi cu vezicule cu lichid sau afte, preponderent pe cerul gurii, pe o parte și alta de ovulă (omuleț) - Herpangina sau Angina herpetică.
3. Angina mixtă (virală + micotică): gât roșu cu depuneri albe și febră 37-39°C.
4. Angina bacteriană: gât roșu cu depuneri alb-gălbui sau albe, febră de obicei 39-40°C. P.S. Copilul până la 1 an nu face angină bacteriană!
Acum apare întrebarea: cum tratăm?
1. Angina micotică - nu necesită tratament, de obicei depunerile dispar în 1-2 săptămâni, dacă nu dispar, atunci se dau antimicotice (ex. Fluconazol).
2. Angina virală - tratament simptomatic: scădem febra și oferim multe lichide + stropim în gât doar în caz de febră mai mare de 39°C și doar la copilul mai mare de 1 an.
3. Angina mixtă - ca la Angina micotică și cea virală.
4. Angina bacteriană - necesită tratament cu antibiotic doar dacă este cauzată de streptococ (Beta-hemolitic). În acest caz se dă testul rapid la streptococ, inclusiv și pentru a face diferența dintre Angina mixtă și bacteriană. Dacă testul este pozitiv se dă antibiotic, în cazul în care iese negativ, se așteaptă a 4-a zi, când febra trebuie să cedeze, în caz contrar (febra se menține înaltă și în a 4-a zi) se dă antibiotic (întotdeauna se începe cu Augumentin).
Mihai Stratulat a accentuat la final că toți suntem purtători de bacterii în gât, se tratează doar atunci când este angină. După tratament bacteriile oricum o să rămână.
Foto: osearaperfecta.md