Platfusul la copii: sfatul specialistului
- 2015-03-17
- 19262
Platfusul (piciorul plat) este cea mai des întâlnită formă a tulburărilor de statică ale piciorului. Ea se manifestă ca o lipsă a scobiturii labei piciorului. Dacă nu se acordă atenţie acestei afecţiuni banale în faza incipientă, mersul şi aspectul fizic al copilului vor avea de suferit.
Picioruşe cu platfus
Am putea spune că toţi copiii se nasc cu platfus. Ţesutul adipos (grăsimea) din talpă face ca toţi bebeluşii să aibă picioruşe plate. Pe măsură ce micuţul creşte, acest ţesut adipos se retrage spontan, urmând ca talpa să se arcuiască. Sergiu Lipcanu, medic ortoped-traumatolog, susţine că până la vârsta de 3-4 ani grijile în ceea ce priveşte platfusul sunt nefondate, deoarece până la această vârstă 55-60% dintre copii încă nu au curbura plantară formată. "Putem spune chiar că platfusul este fiziologic. Dar acest aşa-zis picior plat fiziologic, neabordat corect, poate cauza ulterior diformităţi osoase care se supun mult mai greu corectării, explică medicul. Părinţii nu ar trebui să întârzie adresarea la medicul ortoped-traumatolog, care va recomanda o tactică individuală de conservare a evoluţiei sau de tratament al platfusului pentru fiecare copil”.
Totodată, adresarea la un medic specialist poate stabili dacă micuţul are picior plat, care ulterior se poate corecta, sau e vorba de un picior plat valg, care se manifestă nu doar prin lipsa boltei plantare, ci şi prin faptul că piciorului cade în interior, iar picioarele iau forma “X”. Picioarele plate valg pot fi diagnosticate mult mai repede, chiar după primul anişor al micuţului, iar tratamentul este mai complex – kinetoterapie, masaj, purtarea de încălţăminte ortopedică specială şi chiar intervenţie chirurgicală.
Cum alegi corect încălţămintea pentru a evita platfusul
O primă recomandare foarte importantă pentru părinţi este de a-i procura copilului chiar din primul an de viaţă încălţăminte calitativă, din piele, iar supinatorul din zona bolţii plantare trebuie să aibă înălţimea de 1 cm. Încălţămintea trebuie să fie flexibilă şi să aibă călcâiaşul închis puţin deasupra gleznei, care să se muleze bine pe partea posterioară a piciorului. Evitaţi încălţămintea de cauciuc, în special şlapii, care nu fac decât să deformeze picioruşul copilului la orice vârstă.
Soluţii în prevenirea şi stoparea evoluţiei piciorului plat
De cele mai multe ori, în cazurile de platfus, medicii de specialitate prescriu tratament kinetoterapeutic, masaj sau indică folosirea susţinătorilor plantari (tălpiţe care au un implant ortopedic la nivelul scobiturii plantare şi care permit corectarea bolţii piciorului, adică evoluarea piciorului plat spre unul normal). Susţinătorii plantari de prevenire sau corecţie (talonete, 3/4 sau întregi) se aplică în interiorul a orice fel de încălţăminte, peste talpa propriu-zisă. Se găsesc doar în centrele medicale de ortezare-protezare. Unul dintre cele mai dotate centre de acest gen de la noi este Centrul Medical “Osteomed”.
Specialiştii recomandă să se poarte susţinătorii plantari după vârsta de 2-3 ani, perioadă în care se consideră că mersul copilului este "maturizat”. Durata tratamentului este de peste 6 luni, dar de multe ori acesta poate dura ani în şir, după cum găseşte de cuviinţă medicul de specialitate în cazul fiecărui copil. Incomoditatea cea mare este faptul că micuţul trebuie să poarte aceste tălpiţe în toate tipurile de încalţări folosite. Este bine ca medicul şi părinţii să discute în prealabil cu micuţul, să-i explice de ce trebuie totuşi să poarte aceste tălpiţe.
Susţinătorii plantari sunt recomandaţi şi copiilor care deja au dezvoltat un picior plat şi care acuză dureri. Ei nu corectează diformitatea, dar susţin bolta plantară într-o poziţie mai confortabilă şi fac ca durerile să nu mai apară cu aceeaşi intensitate.
De asemenea se recomandă reducerea activităţilor fizice îngelungate (sport, plimbari lungi), deoarece acestea creează disconfort şi pot provoca durere. E nevoie de pauze, pentru a-i permite piciorului să se odihnească.
Şi totuşi, trebuie să liniştim părinţii şi să le spunem că, de fapt, marea majoritate a copiilor cu picior plat suportă bine această diformitate, iar unii fac chiar sport de performanţă.
Mersul desculţ, în special pe nisip, iarbă sau pe un covor moale reprezintă o bună gimnastică pentru prevenirea piciorului plat!
Foto: www.gatosmania.com; www.brotac.ro; costimariomedical.ro