Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Simptomele tulburărilor de mers la copii

Simptomele tulburărilor de mers la copii

De cum copilul începe a face primii pași, părinții își pun întrebări dacă micuțul se dezvoltă corect la acest capitol. Se știe că micuții își dezvoltă mersul ca la maturi abia spre vârsta de 3 ani. Dar există diverse tulburări de mers despre care e mai bine să cunoașteți.

Mersul șchiopătat 
Cea mai frecventă cauza a mersului șchiopătat o reprezintă durerea, localizată oriunde la nivelul membrului inferior. Durerea poate fi determinată de cauze minore. Însă atunci când mersul șchiopătat este o problemă veche, nedureroasă, se va lua în considerare o problemă de dezvoltare neuromotorie.

Mersul pe vârfuri
Atunci când începe să facă primii pași, copilul poate să meargă pe vârfuri. Această atitudine dispare spre vârsta de 2 ani. Totuși, există copii la care mersul pe vârfuri se păstrează și după această vârstă, situație în care probabil ne confruntăm cu o afecțiune neurologică ce determină spasticitatea membrelor inferioare (paralizie cerebrala de diverse cauze).

Diagnosticul tulburărilor de mers la copii

Diagnosticul se stabilește în urma unui examen clinic complet ce include evaluare neurologică, evaluarea sistemului osteoarticular și observarea copilului în timp ce merge/aleargă.

La examenul clinic se adaugă informații despre evoluția sarcinii, a evenimentelor peri/postnatale precum și investigații radioimagistice și de laborator.

Tratamentul pentru tulburările de mers la copii

Conduita terapeutică depinde de afecțiunea care determină tulburarea de mers (kinetoterapie, tratament ortopedic, antibioterapie, tratament oncologic etc.).

Atunci când observați o tulburare de mers cereți inițial părerea medicului pediatru care urmărește copilul. Acesta, în urma anamnezei și a examenului clinic vă va îndruma, dacă este  necesar, către alte specialități medicale (respectiv medic ortoped, neurolog și pe cel al unui kinetoterapeut).

 

Sursa: csid.ro; vk.com

Share:

Articole recomandate