Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Recomandări pentru copii bine dezvoltați și gravide în formă de la specialistul în recuperare

Recomandări pentru copii bine dezvoltați și gravide în formă de la specialistul în recuperare

Ce putem face ca să ne asigurăm că sistemul osteoarticular al copiilor noștri rămâne sănătos și armonios dezvoltat pe termen lung a explicat, din experiența personală, dr. Edis Mustafa, medic specialist în recuperare medicală, transmite totuldespremame.ro

La fel cum în primul an de viață e esențial să îi creezi bebelușului contextul potrivit ca să se rostogolească, să stea în fund și apoi să meargă, tot atât de important este apoi să-l încurajezi să fie activ, să aibă o postură corectă și să mănânce bine. Ideal, prin exemplul personal.

Efectele obiceiurilor proaste se văd în timp îndelungat, mai ales în cazul copiilor, și de aceea sunt greu de conștientizat. Coloana unui copil care stă zi de zi aplecat deasupra telefonului mobil sau deasupra tabletei nu se va deforma în zile sau în luni, ci în ani, și va fi dificil de corectat. Totuși, și copiii încep să acuze, de la vârste tot mai fragede, diverse dureri articulare. Ce putem face ca să ne asigurăm că sistemul osteoarticular al copiilor noștri rămâne sănătos și armonios dezvoltat pe termen lung a explicat, din experiența personală, dr. Edis Mustafa, medic specialist în recuperare medicală. 

La fel cum în primul an de viață e esențial să îi creezi bebelușului contextul potrivit ca să se rostogolească, să stea în fund și apoi să meargă, tot atât de important este apoi să-l încurajezi să fie activ, să aibă o postură corectă și să mănânce bine. Ideal, prin exemplul personal.

Efectele obiceiurilor proaste se văd în timp îndelungat, mai ales în cazul copiilor, și de aceea sunt greu de conștientizat. Coloana unui copil care stă zi de zi aplecat deasupra telefonului mobil sau deasupra tabletei nu se va deforma în zile sau în luni, ci în ani, și va fi dificil de corectat. Totuși, și copiii încep să acuze, de la vârste tot mai fragede, diverse dureri articulare. Ce putem face ca să ne asigurăm că sistemul osteoarticular al copiilor noștri rămâne sănătos și armonios dezvoltat pe termen lung a explicat, din experiența personală, dr. Edis Mustafa, medic specialist în recuperare medicală, în cadrul podcastului Sănătatea în Focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu SmartLiving.ro.

Fără sucuri, dulciuri, mâncare procesată

„În primul rând, eu și soția mea suntem extrem de atenți la dieta copilului nostru. Noi am avut probleme cu greutatea de-a lungul timpului, am oscilat câteva kilograme în plus sau în minus. De aceea, am încercat să ne educăm copilul în acest sens: că niciun exces, de niciun fel, nu este bun. Nu încurajăm să consume sucuri, nu încurajăm să consume dulciuri, mâncare procesată. Există foarte multe alternative în piață“, explică dr. Edis Mustafa.

Potrivit medicului, dieta mediteraneană oferă un echilibru între gust, aport de vitamine, minerale, aminocizi. „Pot sublinia faptul că mă simt bine când mănânc feluri de mâncare specifice dietei mediteraneene, pentru că și asocierile între alimente sunt corecte. În plus, un alt avantaj al acestui tip de dietă este că este accesibilă nouă, deoarece suntem o țară cu ieșire la mare, putem consuma pește suficient. Avem, slavă Domnului, foarte multe fructe, legume foarte utile.“

Două ingrediente ar trebui introduse rar în alimentația noastră și a copiilor noștri: zahărul și făina albă, pentru că sunt alimente proinflamatorii.

Părinți activi, copii bine crescuți

Un alt exemplu din experiența personală a medicului Edis Mustafa se referă la nivelul de activitate fizică pe care ar trebui să-l aibă un copil ca să crească frumos și armonios.

Mișcarea este singurul mod eficient prin care ne putem păstra mobilitatea articulațiilor și echilibrul sistemului osteoarticular în general, spune specialistul. Orice nivel de mișcare, banala înviorare de dimineață, de exemplu, ne asigură mobilitatea pe termen lung.

Când vine vorba despre cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea copilului, medicul așază în fruntea clasamentului, deloc surprinzător, înotul: „Cu desăvârșire, înotul! Și poate sunt și puțin subiectiv, având în vedere că sunt născut la malul mării, dar prin înot realizăm stretching, realizăm tonusul muscular, creștem mobilitatea articulară, ne crește capacitatea la efort și avem un control mult mai bun pe respirație… Deci, din punctul meu de vedere, înotul este sportul cel mai complex“.

Și fotbalul are, însă, beneficii importante, pe lângă cele care țin strict de dezvoltarea armonioasă a corpului. „Fotbalul eu l-am considerat foarte mult timp o activitate socială, pentru că am stat mult pe lângă birou, printre cărți, și era un moment în care ieșeam pur și simplu pe maidan sau mă întâlneam cu prietenii mei și îi găseam utilitatea. Probabil acum, copiii noștri găsesc utilitatea socială prin intermediul virtual. Și trebuie să rupem această chestiune“, spune specialistul.

Timp limitat pe telefon sau pe tabletă

Oricât de eficient ar fi telefonul ca metodă de distragere a atenției unui copil, efectele negative sunt cu mult mai mari. Postura vicioasă, cocoșat, cu bărbia în piept pune o mare presiune atât asupra coloanei vertebrale, cât și asupra mușchilor spatelui.

Este ca și cum un pui de elefant, de aproximativ 30 de kilograme, s-ar așeza pe coloana cervicală, atrage atenția medicul.

„Dormim la ore corecte“

Somnul suficient și la timp completează lista recomandărilor specialistului în recuperare: „Dormim la ore corecte și nu pierdem orele de somn. Așadar, aș sublinia puterea exemplului în ceea ce privește dieta, mișcarea și somnul: este așa, un triunghi echilateral al nevoilor unui copil pentru dezvoltare armonioasă“.

Fără dureri articulare în timpul sarcinii și după

Pe măsură ce sarcina evoluează și numărul kilogramelor crește, greutatea în plus pune presiune pe articulații și pot să apară dureri. Cum controlul greutății este dificil în sarcină, soluția oferită de medicul Edis Mustafa o reprezintă tot mișcarea: „Mersul pe distanțe medii sau lungi, bineînțeles, atât cât va permite medicul ginecolog, dacă nu sunt probleme, și exercițiile de revigorare realizate în fiecare dimineață ajută la păstrarea mobilității“.

Un tip de mișcare foarte apropiat de principiile kinetoterapiei și, deci, foarte util pentru gravide, este pilatesul. Exercițiile de tip izometrie (menținere a unei anumite poziții, cu mușchii încordați, pentru un interval de timp) din pilates sunt indicate femeilor însărcinate în primele două trimestre. „În momentul în care faci izometrie, cordul tău va lucra mai mult, pentru că va primi mai mult sânge, și atunci va fi mai solicitat. Ceea ce în al treilea trimestru n-ar trebui să se întâmple“, completează medicul.

Share:

Articole recomandate