Tuberculoza la copii. Cele mai frecvente întrebări adresate de mămici?
- 2017-04-04
- 6938
În urma mediatizării cazurilor de tuberculoză identificate la copiii decedeți anul trecut, tot mai multe mămici au invadat internetul cu tot felul de întrebări la acest capitol. Deși este o boală gravă, contagioasă și foarte greu de identificat la copii, tuberculoza poate fi prevenită, iar în caz de îmbolnăvire, se tratează absolut GRATUIT în Republica Moldova.
Tuberculoza sau mai bine zis bacilul Koch, devine mai puternic odată cu modernizarea metodelor de tratament aplicate în tratarea lui. Astfel, cu fiecare an acest bacil devine mai rezistent la tratament și tot mai greu de depistat la copii. Pentru mai multe detalii am apelat la pediatrul de categorie superioară, Bistrițcaia Elina, care a răspuns la cele mai frecvente întrebări adresate de mămici.
Tuberculoza la copii diferă de tuberculoza la maturi?
Dacă acestă boală contagioasă poate fi mai ușor de depistat la adulți, având simtome clare (tuse persistentă inițial seacă, ulterior productivă, oboseală acentuată, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, febra prelungită, tuse cu sânge, transpirații nocturne), în cazul copiilor simptome practic nu există sau sunt doar la nivel de comportament. Copiii foarte rar fac febră în cazul îmbolnăvirii și nu tușesc. Simptomatica se reduce la înrăutățirea stării generale de sănătate, nervozitate și anxietate, pierderea apetitului, slăbiciuni și transpirație abundentă. Dar aceste simptome nu sunt neapărat un indicator, ele fiind comune și pentru alte afecțiuni. Totuși părinții în astfel de situații, când copilul pare diferit decât este de obicei, trebuie să se adreseze la medic.
Ce facem dacă avem suspecții la îmbolnăvirea cu bacilul Koch?
Diagnosticarea tuberculozei la copii este foarte greu de realizat. Sunt două teste (QuantiFERON TB și T-SPOT) foarte bune în Europa, pe care noi din păcate nu le avem pentru că sunt foarte costisitoare. Dar avem testul Mantoux, însă și acesta nu este accesibil întotdeauna din cauza prețului ridicat și nu dă un rezultat sută la sută. În cazul în care copilul este alergic sau după o infecție, testul poate să nu dea rezultate exacte. Totuși rezultatul pozitiv contribuie la investigarea mai aprofundată a stării de sănătate a copilului, fiind propuse la examinare analiza generală de sânge, de urină, radiografia cutiei toroacice. Pentru că tuberculoza este o boală socială și nicidecum o boală a celor săraci (cum se credea anterior), medicul de familie, odată în an, trebuie să facă chemare la toți copiii pentru a trece testul Mantoux.
Care copii se pot infecta de tuberculoză?
Cei nevacinați sau cu imunitate scăzută, care se află în contact cu o persoană contaminată. Nu există o vârstă de predilecţie pentru primoinfecţia tuberculoasă. Aceasta este cu atât mai gravă, cu cât vârsta copilului este mai mică, putând apărea astfel complicaţii grave cum sunt: meningita, bronşiectazia, tuberculoza miliară, care poate pune viaţa copilului în pericol. Iată din acest motiv, nou-născutului i se administrează vaccinul BCG chiar în primele zile de naștere, în maternitate. Al doilea vaccin BCG erau destinate preșcolarilor. Dar din vara anului trecut, vaccinul BCG de la vârsta de 7 ani a fost anulat de către Cabinetul de miniștri, considerând că situația la acest capitol este sub control. În acest context, doza unica de vaccin BCG este foarte împortantă pentru copii.
Ce facem dacă copilului nu i s-a făcut vaccinul în maternitate? Îl putem face mai târziu?
Dacă din anumite motive copilul nu a primit doza de vaccin BCG în maternitate ea poate fi administrată timp de 2 luni fără orice test. După vârsta de 2 luni, vaccinul este pus doar efectuând testul Mantoux înainte.
Poate un copil nevaccinat să contacteze cu un bolnav de tuberculoză și să nu ia virusul?
Un copil cu imunitatea ridicată poate să nu ia virulul, dar astfel de situații sunt foarte rare. Motivul este evident, puțini copii astăzi au o imunitate ridicată și nimeni nu poate garanta că un copil care a fost până la 2-3 ani sănătos nu se va îmbolnăvi de tuberculoză mai târziu.
Ce și cum putem face ca să prevenim îmbolnăvirea?
Imunizarea și întărirea imunității... Cea mai bună profilaxie este menţinerea unui regim de viaţă ordonat, a unei alimentaţii raţionale, bogate în produse proaspete, a igienei personale şi a locuinţei, a odihnei active şi pasive, pentru a menţine o imunorezistenţă eficientă generală a organismului, consumând de exemplu, şi produse pe bază de cătină, spirulină, echinaceea sau cimbru, în funcţie de vârstă.
Tuberculoza este o boală care nu se vindecă singură ! Oricine are acces la tratamentul tuberculozei, acesta fiind gratuit pe toată durata lui, atât la copil, cât şi la adult.
Foto simbol: amfms.ro