Bradul de Crăciun: natural sau artificial?
- 2018-12-20
- 2268
În perioada sărbătorilor de iarnă, un element esențial în fiecare casă este pomul de Crăciun. Fiecare cumpărător este preocupat de procurarea bradului și trebuie să aleagă între un brad artificial sau natural. Dacă nu ai apucat încă să cumperi bradul de Crăciun, fie el natural sau artificial, noi îți propunem să te informezi despre avantajele şi dezavantajele fiecăruia.
Avantajele bradului natural:
- Pe lângă mirosul specific, bradul prezintă şi anumite virtuţi terapeutice, datorită uleiurilor esenţiale conţinute. Picnogenolul, substanţa extrasă din scoarţa de pin, molid sau brad, are numeroase efecte benefice pentru sănătate, demonstrate prin studii ştiinţifice. Această substanţă are potenţial curativ pentru multe afecţiuni, unele chiar grave, cum ar fi infertilitatea, tromboza sau chiar demenţa.
- Culoarea verde a bradului natural are acţiune benefică asupra stării emoţionale. Oboseala mentală şi stresul pot fi eliminate prin expunerea la medii naturale. Totodată, bradul natural, dar şi alte plante verzi, oferă oamenilor o stare de bine, le stimulează imaginaţia şi creativitatea.
- Expunerea la plante verzi (includem aici şi bradul) poate reduce riscul de viroze respiratorii şi ameliorează simptomele acestora, precum slăbiciunea musculară, febra sau dificultăţile de respiraţie. Uleiurile esenţiale de brad au efecte antiinflamatoare, antiseptice, expectorante şi sedative.
Dezavantajele bradului natural:
- La fel ca varianta artificială, poate acumula praf pe acele sale, de aceea trebuie curăţat atunci când situaţia o impune.
- O altă bilă neagră a bradului natural este că, atunci când se usucă, acele sale cad prin casă şi trebuie să aloci mai mult timp curăţeniei.
Avantajele bradului artificial:
- Un brad artificial are aproximativ aceleași prețuri ca și bradul natural, diferența fiind că pe acesta îl poți utiliza mai mulți ani la rând. Deci, dacă alegi având prețul ca și criteriu, bradul artifical este mai avantajos.
- Brazii artificiali arată perfect, iar în casă nu vor cădea ace ca în cazul celui natural.
Dezavantajele bradului artificial:
- Bradul artificial este confecţionat din policlorură de vinil, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic. La fel ca bariul, plumbul sau staniul, policlorura de vinil reacţionează la sursele de căldură şi poate degaja compuşi volatili organici, care pot irita nasul, gâtul şi plămânii. De asemenea, policlorura de vinil poate degaja ftalaţi, substanţe care pot perturba activitatea glandei tiroide şi duc la dezechilibre hormonale.
- Unele studii arată că brazii artificiali ar putea conţine şi particule de plumb. Expunerea pe termen lung la astfel de substanţe ar putea creşte riscul de hipertensiune, infertilitate şi diminuarea IQ-ului.
- Medicii atrag atenţia că brazii de plastic pot agrava simptomele astmului la copii, ca urmare a prafului sau mucegaiului la care sunt expuşi.
- Grijă mare şi la instalaţia luminoasă! Dacă beculeţele produc căldură, plasticul reacţionează şi eliberează compuşi volatili cu efecte negative.
Sursa: csid.ro