Mucegaiul din casă vă poate afecta sănătatea. Semne ce ar trebui să vă îngrijoreze

Mucegaiul din casă vă poate afecta sănătatea. Semne ce ar trebui să vă îngrijoreze

Intri în casă şi te izbeşte un miros de umezeală? Este primul semn că se formează mucegai. Nu aştepta să îl vezi „înflorind” pe pereţi, ia măsuri, or, îți vei expune sănătatea unui pericol pe care deși mulți nu îl iau în serios, el este. Mai jos îți oferim mai multe semne ce-ți pot da de bănuit, dar și trucuri cum poți scăpa de mucegaiului din casa ta.

Semne care sugerează că mucegaiul se poate ascunde în casa ta:

1. Dificultăți de concentrare sau memorare

Toxinele găsite în mucegai pot face dificilă concentrarea sau memorarea lucrurilor în mod clar.

2. Oboseala

Dacă vă simțiți în permanență epuizați, ați putea suferi de efectele negative ale mucegaiului.

3. Dureri articulare sau musculare

Uneori expunerea la mucegai poate lăsa victima cu dureri musculare și articulare. Durerea se poate resimți chiar severă în cazuri extreme.

4. Amorțeală

Dacă degetele suferă de amorțeală sau furnicături, verificați în casă dacă nu aveți mucegai.

5. Dureri de cap

Respirația în mucegai poate provoca dureri de cap și uneori chiar migrene.

6. Vedere neclară

Vederea neclară, ochii apoși și ceața din ochi pot fi indicii că mucegaiul este instalat undeva în casa dumneavoastră.

7. Probleme de respirație

Deoarece mucegaiul se propagă și în aer, acesta va ajunge în cele din urmă în plămâni și va face dificilă respirația.

8. Amețeli

Dacă în mod normal nu aveți amețeli, dar de la o vreme și-au făcut apariția, poate fi un semn posibil al existenței mucegaiului.

9. Nevralgii                                                                                

Boli ale sistemului nervos cu tulburări de concentrare și atenție, dureri de cap, tulburări de memorie.

10. Gustul metalic din gură

Expunerea la mucegaiul negru poate lăsa un gust metalic în gură. Acesta este un simptom care poate fi asociat și cu probleme de sănătate mai grave.

11. Creșterea în greutate

Respirația prelungită într-un mediu cu mucegai poate deteriora centrele de control al greutății din creier, ceea ce duce la o creștere în greutate inexplicabilă la prima vedere.

12. Transpirații nocturne

Dacă respirați mucegaiul, corpul dvs. poate avea probleme în reglarea temperaturii. Acest lucru înseamnă că puteți transpira mult mai mult pe timp de noapte.

13. Întotdeauna vă simțiți însetat

Potrivit lui Hero Tip, „Mucegaiul pătruns în sistemul tău poate duce la o producție mai mică de hormon antidiuretic (ADH), care poate duce la senzația de sete cronică”.

14. Urinare mai frecventă

Mucegaiul provoacă și un dezechilibru hormonal, astfel poate fi și o explicație de ce persoanele care inspiră mucegai simt nevoia să urineze mult mai frecvent.

 

Mucegaiul este extrem de dăunător pentru sănătatea noastră, e lucru cert. Din fericire, puteți preveni acest lucru prin măsuri simple, precum:

Aeriseşte: deschiderea ferestrelor, pentru un interval de 4-10 minute, este modul cel mai rapid şi mai eficient de împrospătare a aerului şi de eliminare, totodată, a umidităţii din casă. Atenţie! nu întredeschide doar ferestrele, deschide-le complet, aerisirea bruscă este cel mai eficient mod de a schimba complet aerul din casă. Ideal ar fi să deschizi toate ferestrele din casă, fără a închide uşile dintre încăperi, ca să se formeze un curent de aer. În acest caz 2-5 minute de aerisire ar fi de ajuns.

Curăţă corect mucegaiul: pentru pereţi cu vopsea lavabilă, gresie, faianţă, foloseşte o cârpă moale, umedă, nu una uscată (altfel sporii mucegaiului se împrăştie în aer şi se depun în alte locuri); pulverizează o soluţie antimucegai (din magazinele de specialitate) sau şterge suprafeţele cu o cârpă înmuiată într-o soluţie ecologică, făcută chiar de tine: două pliculeţe de bicarbonat de sodiu diluat într-un litru de apă.

Lasă lumina aprinsă în baie: întunericul favorizează formarea mucegaiului; după fiecare duş, mai lasă becul aprins câteva minute, până când se aeriseşte complet baia. Covoraşul din cadă să fie din plastic – ţesăturile se usucă greu şi mucegaiurile se păstrează  în ele.

Bucătăria „lună”: stropii de grăsime, detergent etc. de pe pereţi sunt „mediul de cultură” ideal pentru sporii de mucegai.

Cumpără dezumidificatoare: cel mai simplu dispozitiv de acest gen conţine pastile din cristale active de clorură de calciu, care absorb excesul de umiditate din aer.

 

Sursa: livetrending.ro, libertatea.ro

Foto: alecoair.ro

Adaugă comentariu