Planta pe care trebuie să o pui la fereastră. Te scapă de umiditate și mucegai
- 2024-10-21
- 466
Din păcate, apariția mucegaiului este o problemă destul de comună în apartamentele noastre, iar mulți apelează la diverse soluții scumpe din comerț, doar pentru a-l ține la distanță. Este important să înțelegem precis de ce apare mucegaiul, pentru a putea preveni mai eficient formarea acestuia.
Mulți dintre noi putem avea impresia că mucegaiul nu va apărea decât într-o casă murdară, însă problema este mult mai complexă decât atât. Este important să știm că acestea poate să își facă apariția în orice casă unde nu este asigurată o ventilație suficientă, indiferent de cât de curate ar fi camerele. În plus, geamurile cât și orice alt loc cu o umidiate ridicată, este predispus la apariția mucegaiului.
Iar atunci când acesta se întinde de-a lungul unui geam, sau pe pervaz, nu doar că va avea un aspect vizual neplăcut, dar poate să ne provoace și diferite probleme serioase de sănătate! Din păcate, cum în dreptul ferestrelor se întâlnește aerul rece din exterior, cu cel cald din inteirorul casei, apariția mucegaiului aici este foarte comună.
De ce apare mucegaiul
Unul dintre motivele principale pentru apariția mucegaiului este condensul, dar și o ventilație insuficientă a casei. De fapt, faptul că nu aerisim cum trebuie un apartament este vinovatul principal pentru apariția mucegaiului!
Din păcate, este posibil ca vinovat de această problemă să fie și o izolație termică defectuoasă! Dacă aerul rece poate pătrunde în interior tot timpul, vaporii de apă se pot condensa pe geamuri, iar acest lucru va duce la mucegai. Și excesul de umiditate, provocat de gătit, dușuri, ori de spălatul rufelor, poate duce la apariția mucegaiului. Mai ales în zona geamurilor, unde temperatura este mai rece.
Cum putem preveni apariția mucegaiului
Există câteva metode care ar trebui să prevină metodă apariției mucegaiului, cel puțin în dreptul geamurilor. Prima este, după cum poate și intuim deja, să aerisim casa cât mai bine. În al doilea rând, ar trebui să folosim perdele care permit o circulație eficientă a aerului, iar pe termen lung putem investi chiar și într-un sistem de venitlație mecanică.
Desigur, trebuie să monitorizăm și nivelul umidității din casă! Cu ajutorul unui higrometru, acesta poate fi ținut ușor sub control, iar tot ce trebuie să știm este că nivelul ideal se află între 40% și 60%!
Planta pe care trebuie să o pui la fereastră
O plantă eficientă pentru a scăpa de mucegai și umiditate de pe geamuri este iedera englezească (Hedera helix). Aceasta este cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi excesul de umiditate și de a purifica aerul, ceea ce ajută la prevenirea apariției mucegaiului în zonele umede, cum ar fi pervazurile ferestrelor. Alte plante, cum ar fi feriga de cameră sau crinul păcii (Spathiphyllum), pot, de asemenea, să contribuie la reducerea umidității în locuință.