Odoraș.

Odoraș.

Jocuri pentru care ai nevoie doar de lucrurile din casă

Jocuri pentru care ai nevoie doar de lucrurile din casă

Mulți copii, oricât de multe jucării ar avea, oricum se plictisesc de ele. Și nu mai are rost să le fie completate colecțiile de jucării cu altele noi, ci mai bine să le propuneți niște jocuri interesante, care îi ajută să se dezvolte armonios, și pentru care sunt destule lucrurile de prin casă.

În articolul nostru găsiți astfel de jocuri împărțite în 2 categorii de vârstă, pentru copiii de 2-3 ani și pentru cei de peste 4 ani.

Jocuri recomandate copiilor de 2-3 ani:

1. Cutiile „Peekaboo” 

„Peekaboo” este de fapt un joc prin care participanții își acoperă fața cu mâinile sau se ascund undeva, după care se arată brusc spunând „peekaboo!”.

Pentru acest joc vei avea nevoie de:  câteva cutii (pot fi cutii de pantofi sau de depozitat, neapărat de carton); poze cu membrii familiei, cu prieteni sau animale, jucării, alte obiecte bine cunoscute de copil; lipici.

Alege diferite imagini, lipiți-le în interiorul capacelor cutiilor sau introduce-ți obiecte în cutii. Invită-l apoi pe copil să ți se alăture pentru a deschide cutiile. Roagă-l să-ți spună pe cine vede în imagini, să-și recunoască prietenii sau animalul de casă preferat.

Jucându-vă astfel îl stimulezi să-și dezvolte memoria, vocabularul, dar și  unele abilități practice (cum ar fi să închidă și să deschidă o cutie sau să lipească ceva pe o suprafață netedă).

2. „Leul lacom”

Este un joc distractiv, ce-l va ajuta să-și coordoneze mișcările, să-și dezvolte imaginația, dar și să fie îndemânatic.

Ai nevoie de: o cutie mare de carton; un cutter; acuarele; niște mingi ușoare ca de ping-pong.

Vei scoate fundul cutiei, după care vei desena pe una dintre fețe un cap mare de leu, care să pară înfometat. Decupează-i botul cu un cutter. Pictați-l! Îl poți lăsa chiar pe copil să aleagă culorile și să picteze chipul leului.

Ulterior, în funcție de dimensiunile găurii și de vârsta copilului, decide cam la ce distanță ar trebui să stea pentru a arunca mingiuțele în gura leului. Întâi fă-i tu o demonstrație, explicându-i unde trebuie să intre mingiuțele.

Obiectivul este să vă distrați, „hrănind” leul cu cât de multe mingiuțe puteți. După care recurgeți la scoaterea mingiuțelor din cutie.

3. „La magazin”

Copiilor le place sa meargă la cumpărături, să umple și apoi să care pungi sau coșuri cu cele mai diferite obiecte.

Pentru a vă juca pregătiți: niște pungi de hârtie; un coș nu foarte mare (poate fi un coș de rufe sau un coș cu care se merge la piață); o cutie de depozitat; cuburi sau alte jucării folosite în construcții; ambalaje cât mai ușoare (exemple: cutii de cereale, cutii de bomboane, borcane de iaurt)

Jucăriile vor fi puse în cutii (cărora li se vor lipi iarăși capacele) sau în borcane (și acestea vor avea nevoie de capace). „Marfa” (cutiile sau borcanele) va fi așezată apoi în coșul de rufe sau într-o cutie de depozitat. Copilul își va alege de aici „cumpărăturile”, pe care le va pune într-o pungă de hârtie sau într-un coș.

Acest joc îl va ajuta să se familiarizeze cu un aspect important din viața cotidiană (mersul la cumpărături) și va învăța să aleagă (atunci când alege ce va pune în ambalaje sau în sacoșă).

4. Construiește cu pahare de plastic

Dacă ai în casă un set de pahare de plastic, poți să-l înveți să construiască diverse „castele” și structuri cu ajutorul lor, așezându-le unele peste celelalte. O alta opțiune este să-l rogi să le strângă unul într-altul cât mai repede, și să faceți întreceri cu toată familie. Altă variantă, dacă sunt mai mulți copii, este să-i pui să apuce paharele cu degetele de la picior, și țopăind pe celălalt să pună paharele unele într-altele. 

 

Jocuri pentru copiii de peste 4 ani:

1. „Bowling de interior”

Ia zece sticle de plastic (ideale sunt cele mai mici, de o jumătate de litru), pe care le vei alinia la capătul holului sau în sufragerie.  În funcție de vârsta copilului, estimează distanța de la care ar fi confortabil pentru el să dea jos „popicele” și lipește o dungă din bandă adeziva. Aceasta va fi linia de start.
Alege o minge de mărime medie și ușoară. Arată-i copilului cum trebuie să o arunce pentru a doborî „popicele”.

Dacă copilul este mai mare și deja e „expert” în acest joc, puteți face jocul mai dificil: turnați apă în sticle astfel încât să fie mai complicat de doborât.


2. „Vânătoarea de comori”

Mai întâi, va trebui să găsiți o cutie în care să depozitați „comoara”. Aceasta se va putea constitui din: nasturi; bureți; capace divers colorate; chei vechi; sticluțe goale; scoici; pietricele; mărgele.

Sortați „comoara”, întrebându-l pe copil, de exemplu: „Ai în comoară chei sau nasturi de aceeași mărime?”. Continuați cu alte întrebări, prin care să-și poată exersa cunoștințele de matematică, de la adunare sau scădere până la înmulțire și împărțire (spre exemplu, dacă nasturii ar fi suficienți pentru a fi cusuți la 3 cămăși a câte 6 nasturi fiecare.

Cu ajutorul „comorii” mai puteți exersa și altfel. Puteți să clasificați obiectele de acolo în funcție de anumite caracteristici (cum ar fi culoarea sau lungimea ) și să le puneți pe categorii.  Jocul este destinat mai ales copiilor ce sunt deja la școală, dar poate fi jucat și de cei ce sunt încă la grădiniță, cu condiția să aibă noțiuni legate de compararea obiectelor în funcție de diferite criterii.

4. „Pregătesc, gust, ghicesc!”

Jocul se va desfășura în bucătărie. De asemenea, încearcă să inviți și alți membri ai familiei sau prieteni pentru a face joacă mai interesantă. Se cer măcar 4 participanți.

Va trebui să vă echipați cu: un fular sau cu o eșarfă prin care să nu se vadă; o pâine feliată; lingurițe; un cuțit cu vârful rotunjit, de preferat să fie din plastic; ingrediente care să aibă gusturi diferite, cum ar fi: cremă de brânza, pate de ficat, gem, cremă de ciocolată, praf de cacao, felii de castraveți murați.

Formați echipe. Pregătiți sandvișuri utilizând ingredientele menționate și așezați-le apoi pe un platou. Fiecare echipă va trebui să-i explice copilului ce a folosit pentru sandvișurile sale. După aceea ia fularul/ eșarfa, leagă copilul la ochi și pune-l să guste ce nimerește. Întrebați-l apoi daca știe cu ce ingredient este sandvișul respectiv.

Este o activitate utilă care ajută copilul să se obișnuiască cu cât mai multe gusturi.

 

Sursa: qbebe.ro

Share:

Articole recomandate