Endometrioza profundă - cauză de infertilitate
- 2020-02-10
- 3438
Între 25-50% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă care au diagnostic de endometrioză, dezvoltă și infertilitate. Un diagnostic de endometrioză profundă - în special în gr. III/IV - extinsă și infiltrată în țesuturi și organele vitale actului reproducător, poate fi predictivă pentru un lung proces terapeutic și poate îngreuna procesul obținerii unei sarcini pe cale naturală.
Deși durerea este un prim semnal al existenței acestei patologii, de cele mai multe ori femeile descoperă că suferă de endometrioză atunci când evaluează posibilitatea obținerii unei sarcini. Mecanismele infertilității sunt diferite în funcție de localizarea leziunii, întinderea ei și disfuncțiile pe care le produce organelor implicate în reproducere: disfuncție tubară sau obstacole la nivelul trompelor, disfuncție ovariană, influențe adverse ale lichidului peritoneal asupra fenomenelor legate de fecundație etc.
Diagnosticul și tratamentul endometriozei profunde este o mare provocare pentru femeia aflată în perioada fertilă. Dacă pacienta nu are dureri și manifestări foarte severe și își dorește o sarcină, e posibil să se amâne decizia de a interveni chirurgical, până când se obține o sarcină. Daca timpul se scurge, depășind câțiva ani și se confruntă cu endometrioză profundă severă singura opțiune rămâne intervenția chirurgicală, care poate rezolva problema.
Fiind o boală cronică, evolutivă, endometrioza are riscuri să recidiveze, fiind necesare intervenții repetate. Intervențiile chirurgicale repetate afectează rezerva ovariană, toate acestea reducând substanțial șansa ei de a procrea.
De aceea prima intervenție reprezintă o decizie importantă pentru viitorul său reproductiv și nu numai. „Intervențiile chirurgicale în cazurile de endometrioză profundă au ca scop excizia leziunilor și îndepărtarea obstrucțiilor sau repunerea în funcțiune a mecanismelor implicate în reproducere. În plus, după intervenție, îndepărtându-se sursele inflamatorii, se poate îmbunătăți și calitatea materialului biologic. Nu putem spera la o creștere a rezervei ovariene, dar sigur putem spera la ovocite de o calitate mai bună și la o facilitare a mecanismelor reproductive, atâta vreme cât dispare sursa inflamatorie locală” , spune dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica-ginecologie, medic specializat în infertilitate și reproducere umană asistată.
Mai mult decât în orice altă patologie, endometrioza profundă necesită o abordare multidisciplinară, prin prisma complexității bolii, fiind o patologie care cointeresează mai multe discipline: ginecologi, chirurgi generaliști, medici specializați în imagistică, specialiști în reproducere umană asistată etc.
Sursa: copilul.ro; standardmedia.co.ke