Odoraș.

Odoraș.

Linex

Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii la bebeluși – prevenție și tratament

Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii la bebeluși – prevenție și tratament

Acneea neonatală este o tulburare des întâlnită la nou-născuți. De obicei ea dispare de la sine. Însă, există și diverse afecțiuni dermatologice care necesită tratament de specialitate, cum ar fi unele erupții, de aceea e necesar să facem diferența între acnee neonatală și alte erupții sau alte afecțiuni ale pielii.

Bebelușii au pielea foarte sensibilă și adeseori prezintă modificări vizibile ale pielii - cum ar fi roșeața, vezicule, uscăciune care îi pot îngrijora pe părinții copilului. E important să știm dacă aceste semne de inflamație sunt sau nu efectul unei reacții alergice sau al altor boli mai grave.

Nu e un lucru neobișnuit că nou-născuții să prezinte acnee a pielii feței. Acneea nou-născutului și ulterior a bebelușului apare destul de frecvent și afectează, înainte de vârsta de 6 săptămâni, aproximativ 20% din bebeluși. Se întâlnește de obicei la pielea feței, dar mai poate apărea și pe pielea gâtului sau în partea superioară a toracelui, fie pe spate, fie pe piept. Apare rar în alte zone ale corpului.

În cazul adulților și adolescenților acneea apare de obicei datorită modificărilor hormonale care determină astuparea canalelor de excreție ale glandelor sebacee, astfel încât sebumul produs e mai vâscos și nu se mai poate elimina la exteriorul pielii. Aceste modificări pot apărea și datorită transpirației, prin aplicarea produselor cosmetice și de machiaj.

Semnele acneei neonatale

Acneea neonatală poate fi prezentă de la naștere, fiind datorată hormonilor materni, dar poate apărea și la timp scurt după naștere.

Semnele pe care le putem observa pe pielea bebelușului care suferă de acnee sunt:

1. puncte albe - așa-zisele comedoane închise, canale prin care sebumul nu poate fi eliminat;

2. inflamație de gravitate medie, mici papule eritematoase (coșuri roșii);

3. acnee gravă, rară, care se poate infecta și poate lăsa cicatrici.

Acneea neonatală nu necesită tratament, cu excepția cazurilor grave, când medicul poate recomanda antibiotice sau alt tratament. Acneea neonatală se manifestă înainte de vârsta de 6 săptămâni. Bebelușii care prezintă această afecțiune după vârsta de 6 săptămâni trebuie să fie consultați de un medic specialist.

Afecțiuni ale pielii des întâlnite la bebeluși

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare datorită contactului cu un obiect care irită pielea, cum ar fi un material textil, un metal, o cremă sau o loțiune. Se prezintă sub forma unor umflături roșii sau a unor arii mai extinse de iritație, de culoare roșie. Alergenii, substanțele cum ar fi sucul de citrice, saliva în exces eliminată la exterior pot duce la apariția dermatitei de contact.

Acest tip de iritație a pielii apare mai ales la bebelușii care au început să consume hrană solidă și e mai frecventă în jurul gurii. De obicei ea dispare de la sine, dar, dacă e persistentă sau se agravează, atunci medicul poate să prescrie o cremă cu steroid sau alt tratament.

Alergia la căldură (miliaria)

Acest tip de înroșire a pielii apare când glandele sudoripare sunt blocate. Cele mai frecvente cauze sunt supraîncălzirea camerei, apropierea bebelușului de sursa de încălzire sau menținerea prea îndelungată a bebelușului la piept. Trebuie evitate hainele prea strâmte sau groase, mai ales vara, și trebuie să menținem pielea copilului uscată. Miliaria se vindecă de la sine.

Eritemul toxic al nou-născutului

Eritemul toxic este o erupție care apare la câteva zile (2-14 zile) după naștere. Apar pete roșii, macule eritematoase, însoțite de prurit și edem. Uneori apar pustule mici, cu centrul galben sau alb, pe fondul de culoare roșie. Eritemul toxic apare la aproximativ 30% din totalul nașterilor de pe glob. Tulburarea dispare spontan în câteva zile, fără să lase urme.

Eczema

Eczemele sunt afecțiuni care, în general, se moștenesc. Ele se manifestă prin zone de piele foarte uscate și mâncărimi puternice. Numai în cazurile mai grave pielea devine roșie și inflamată. Apariția lor poate fi declanșată de aerul cu umiditate scăzută, diverse alimente sau produse cosmetice.

În tratarea eczemelor e importantă toaleta zilnică: pielea se spală fără să fie frecată, cu un săpun cu pH scăzut, și se aplică crema anti-eczemă după fiecare baie. Se consideră că baia trebuie să nu fie prea frecventă. La farmacii se vând mai multe creme anti-eczemă care reduc mâncărimea, fără prescripție medicală, fiind utile și cele care conțin un corticosteroid cu acțiune moderată. Pentru aplicarea acestora e preferabilă consultarea medicului. Cei mai mulți copii se vindecă de eczeme până la vârsta de 4 ani.

Milia

Milia se manifestă prin mici umflături, granulații de culoare albă, dure, la suprafața pielii. Pot exista la naștere sau se dezvoltă la scurt timp după naștere. Nu sunt periculoase și dispar de la sine. Poate apărea datorită formării cutelor de piele. Se estimează că aproximativ 40-50% din nou-născuți au milia.

Melanoza pustulară neonatală tranzitorie

Este o afecțiune frecventă la nou-născuți, mai ales la cei cu pielea de culoare închisă. Se manifestă prin mici pete purulente care nu sunt nocive și dispar spontan în 5 zile de la naștere, lăsând o pată întunecată pe piele. Aceste pete se găsesc mai ales pe frunte, gât, piept, coapse sau în zona lombară în spate.

Reacții alergice

Reacțiile alergice produc erupție bruscă alcătuită din papule și placi eritematoase - urticarie - și în general nu pot fi confundate cu acneea neonatală, deoarece sunt foarte rare în primele 6 săptămâni de viață și nu sunt localizate pe față, gât și partea superioară a toracelui, așa cum este acneea neonatală.

Remedii simple pentru tratarea acneei neonatale la domiciliu

Pielea bebelușului are mai puține glande și e mai sensibilă decât pielea adultului, putând fi mai ușor iritată de produse dermatologice, care în general nu dăunează adultului. Remediile utilizate de adulți pot fi dăunătoare și de aceea trebuie să evităm folosirea unor produse cumpărate din farmacie fără rețetă, dacă medicul pediatru sau dermatolog nu le recomandă.

Acasă trebuie să păstrăm pielea bebelușului curată, dar să nu o umezim prea mult. Se poate folosi o loțiune de curățare pentru pielea sensibilă. Este absolut necesar să nu încercăm să pipăim, să stoarcem, să înțepăm coșurile sau zona iritată, pentru a evita o infecție. Pentru cei mai mulți bebeluși e mult mai bine să le atingem pielea cu cât mai puține corpuri străine sau produse cosmetice sau de igienă. Totuși, dacă pielea copilului e prea uscată, putem folosi o cremă special destinată îngrijirii bebelușului.

Nu există date certe care să dovedească acest lucru, dar se consideră că alăptarea la sân este un remediu eficace, deoarece laptele matern conține anticorpi care pot fi utili copilului, inclusiv pentru vindecarea acneei neonatale. În cele mai multe cazuri acneea neonatală dispare de la sine, dar trebuie să consultăm medicul specialist în dermatologie infantilă în cazul persistenței sau agravării simptomelor.

Prevenirea acneei neonatale

Deoarece această afecțiune este cauzată de anumiți hormoni ai mamei în timpul gravidității, nu există metode de prevenire a apariției acneei neonatale. În schimb putem reduce riscul apariției acneei infantile, adică între vârsta de 3 și 6 luni, prin evitarea utilizării produselor cosmetice uleioase, grase, și prin monitorizarea felului în care bebelușul răspunde la diverse produse cosmetice, evitându-le pe cele dăunătoare. Unii bebeluși, de exemplu, au reacții negative la produsele cu anumite parfumuri.

Dacă apar alte simptome simultan cu acneea, trebuie consultat medicul, deoarece uneori modificările pielii pot fi semnul unei tulburări hormonale, al unei infecții sau al altor afecțiuni.

Sursa: sfatulmedicului.ro; foto: romedic.ro

Share:

Articole recomandate