Despre educația și mentalitatea japonezilor
- 2016-07-18
- 10952
Știați că în școlile japoneze nu există femeie de serviciu? Că dacă un copil de 4 ani merge singur pe stradă sau cu metroul nimeni nu sesizează Protecția copilului? Japonia are o cu totul altă mentalitate și un sistem de educație care multora li s-ar putea părea spartan.
- Chiar dacă pentru europeni poate părea exagerat, mamele îşi lasă copiii să meargă singuri la grădiniţă, încă de la vârsta de 3 ani. În prima zi îi conduc să le arate drumul, în a doua zi doar îl urmăresc şi din ziua a treia cei mici sunt pe cont propiriu.
- Rolul mamei este acela de a învăţa copilul să se descurce singur şi de a forma un viitor adult -responsabil. De aceea, nu va fi o surpriză pentru nimeni să vadă un copil de 4-5 ani care merge singur cu metroul.
- Din clasa întâi pâna în a 6-a se predă o materie - ”drumul despre bunul simț”, în care elevii învață comportamentul civilizat și manierele de bun simț!
- Nu rămâne nici un elev repetent din clasa întâi până la clasa a 7-a, fiindcă scopul este educația și implantarea principiilor și nicidecum invațamântul și stocarea informațiilor!
- Japonezii cu toate că sunt considerați printre cei mai bogați oameni din lume, nu angajează femei de casă sau dădace pentru creșterea copiilor, parinții sunt primii raspunzatori de educația copiilor!
- Elevii și profesorii japonezi au program de curățenie obligatoriu în școli și licee. Ei participă împreună în fiecare zi, timp de 15 minute, la un program de curățenie generală în liceele și școlile frecventate. În acest fel, noua generație este învățată să respecte ordinea și curățenia.
- După pauza de masă, copiii școlari se spală obligatoriu pe dinți. De la vârste fragede, au grijă de sănătatea și igiena dentară. Pauza pentru masa de prânz a școlarilor și a studenților este de minimum 30 de minute, pentru a se asigura o bună și corectă digestie a alimentelor.
- Profesorii iau masa cu 30 de minute înaintea elevilor, ca să fie siguri că mâncarea este bună și nu este alterată, fiindcă elevul este considerat viitorul țării și trebuie protejat !
- Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de ”inginer sanitar” și are un salariu de la 5000 până la 8000$. Pentru a ocupa acest post, candidatul trebuie să treacă proba scrisă și orală!
- În Japonia este interzisă folosirea telefoanelor celulare în trenuri, restaurante și în orice spații închise. Prin această măsură, se respectă dreptul la intimitate și liniște al celorlalți din aceeași încăpere.
- Dacă te duci la un restaurant cu bufet suedez vei vedea că fiecare pune în farfuria lui atât cât îi trebuie, nu fac risipă, nici nu lasă resturi de mâncare în farfurii!
- Întârzierea anuală în medie a unui tren japonez este de 7 secunde. Japonezii au un mare respect față de timpul celorlalți; din acest motiv, sunt preciși și punctuali la secundă!
Sursa: digi24.ro, paginadefolos.blogspot.md
Foto: sirhealth.com