Reguli de la Prințesa Urbană cum să ne comportăm cu o gravidă
- 2017-09-12
- 4972
O femeie gravidă este adorabilă, mulți doresc să o îmbrățișeze, să-i atingă burtica, să o giugiulească sau să o servească numai cu gustoșenii. Dar multe acțiuni care par inofensive, de fapt îi creează disconfort femeii gravide. În articol găsiți câteva reguli de la renumita bloggeriță și scriitoare română, Prințesa Urbană.
1. Nu pupați.
Nu ştiu dacă ştiţi, dar sistemul imunitar al gravidei este una cu pământul, că altfel sarcina ar fi eliminată repejor de organism precum un intrus diabolic. Mai mult, gravida nu are voie să ia nici un soi de medicament. Motiv pentru care simpla ideea de a face schimb de bacterii şi virusuri, cu oricine, indiferent de cât de sănătos se crede pupăciosul, o face să-i vină s-o ia la goană. Puteţi zâmbi, face cu mâna, trimite sms-uri cu pupici, da like pe FB, orice nu presupune contact fizic şi schimb de fluide.
2. Nu pipăiți.
Burta unei gravide e tot o burtă, chiar dacă în ea se află un om mic. Burta e un lucru personal, ca şi sânii şi buzele şi degetele de la picioare. Dacă totuşi simţiţi că nu vă puteţi abţine şi TREBUIE, e absolut obligatoriu să puneţi mâna pe burtă, o întrebare înainte de a acționa nu strică.
3. Fiți creativi.
Femeia gravidă e încă femeie. Ba mai mult, e cam aceeaşi femeie care era înainte de burtă. Ceea ce înseamnă că are şi ea o viaţă. Înainte ce vorbeaţi cu gravida? Despre restaurante şi pisici? Excelent, gravida încă mănâncă şi încă-şi iubeşte animalul de casă, aşa că puteţi încerca o conversaţie pe aceste teme.
4. Nu presupuneți şi nu aproximaţi.
Şansele să nimeriţi exact vârsta burţii sunt mici. Dacă veţi spune că pare mai mare, gravida o să creadă c-o faceţi grasă. Dacă veţi spune că pare mai mică, gravida o să creadă că o acuzaţi că nu-şi alimentează corect fătul. Raţionamentul se aplică şi celorlalte variabile ale sarcinii, respectiv sexul copilului, tipul de naştere, locul naşterii, metode de hrănire şi altele.
5. Nu recomandaţi.
Majoritatea gravidelor au un medic bun, un soţ competent, cel puţin două trei prietene bune care-au fost şi ele gravide, o clinică unde vor naşte, haine pe care să le poarte. Nu le băgaţi în sperieţi cu opinii nesolicitate despre un medic sau altul, despre laptele praf sau despre pătuţul de la Ikea.
6. Nu o îndopaţi.
Doar pentru că are burtă nu înseamnă că mănâncă tot timpul, nici că trebuie să îi strecuraţi în buzunare bombonele şi crenvurşti în foietaj.
7. Nu minimalizaţi răul gravidei.
Lăsaţi-o să se plângă. N-o întrerupeţi la fiecare frază să îi spuneţi Da, ştiu, eu am avut greţuri MAI mari, dureri de spate MAI atroce, burta MAI mare etc .etc. N-o interesează, aţi născut, gata, aţi trecut de partea cealaltă a gardului, aveţi voie să vă plângeţi de bunuri distruse şi de copil obraznic, dar nu de fosta sarcină.
Puteți în schimb să-i faceți cadouri drăguțe, să-i spuneți că e frumoasă, merge chiar și aia cu pielea care strălucește, încurajaţi-o că tot ce face e minunat, că nu s-a îngrăşat mai deloc , şi, cel mai important, că există viaţă şi după naştere.
Foto simbol: formulalubvi.com