Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Extraordinarele beneficii pentru organism pe care le are lăptișorul de matcă

Extraordinarele beneficii pentru organism pe care le are lăptișorul de matcă

Alimentul complet şi produsul apicol cu cel mai complex şi variat profil nutriţional, lăptişorul de matcă deţine aproape toate substanţele nutritive necesare organismului şi este singura sursă naturală de acid 10-HDA şi acetilcolină, nutrienţi esenţiali pentru corpul uman, dar imposibil de sintetizat de către acesta. Grecii şi egiptenii antici considerau că este un produs miraculos, care le va permite să trăiască fără să îmbătrânească vreodată.

În stare pură, lăptişorul de matcă arată ca o cremă vâscoasă alb-gălbuie, cu aspect de lapte condensat, gust acrişor şi uşor astringent, cu miros caracteristic. Este singura hrană cu care regina stupului se hrăneşte toată viaţa şi care îi asigură 4-5 ani de trai sănătos, spre deosebire de restul albinelor lucrătoare, care au o viaţă de doar 45 de zile.

„Recomand introducerea lăptişorului de matcă în alimentaţie, asta pentru calităţile nutritive deosebite pe care le are acest produs apicol, dar mai ales pentru proprietăţile terapeutice. Am observat rezultate foarte bune la pacienţii care aveau carenţe alimentare, nivel scăzut de energie şi o stare generală proastă. Consumat în stare pură, lăptişorul îmbunătăţeşte sănătatea pe toate planurile”, spune nutriţionistul- dietetician Liana Conţiu pentru „Ce se întâmplă, doctore?!”.

Printre cele mai importante efecte terapeutice ale lăptişorului de matcă se numără:

- îmbunătăţeşte mecanismele proprii de apărare ale organismului;

- rol de neurotransmiţător, cu efecte vitalizante pentru creier;

- corectează dezechilibrele hormonale;

- reface celulele nervoase şi încetineşte procesele degenerative;

- previne formarea tumorilor canceroase;

- stimulează performanţele intelectuale;

- tonic-energizant general, combate oboseala fizică şi psihică;

- antioxidant şi antibiotic natural cu spectru larg;

Eficienţa terapeutică şi beneficiile lăptişorului de matcă pur sunt garantate de o cantitate de 2% acid 10-HDA, certificată prin analize de laborator. Acest compus biologic unic are proprietăţi antiinfecţioase, antivirale şi antibacteriene care fortifică sistemul imunitar şi sistemul nervos. 10-HDA stimulează producţia de celule limfatice şi anticorpi, este un puternic regenerator al celulelor stem şi ajută la eliminarea radicalilor liberi. În plus, este uşor de asimilat şi bine tolerat de către organism deoarece nu necesită digestie.

Lăptişorul de matcă poate fi consumat intern sau extern, în funcţie de nevoi şi starea de sănătate. E indicat ca tratamentul să fie precedat de testarea posibilelor reacţii adverse sau a alergiilor. De aceea, la început se foloseşte o cantitate mică de lăptişor de matcă, dar, treptat, aceasta creşte.

Intern, cele mai bune efecte terapeutice se obţin prin administrarea în cure de 6 – 8 săptămâni a unei doze zilnice de întreţinere de 1g/zi pentru adulţi şi 0.5g/zi pentru copii. După fiecare cură e recomandată o pauză de 1-2 luni. În cazuri excepţionale se pot administra şi doze mai mari de lăptişor de matcă, dar numai la recomandarea medicului cu competenţe în apifitoterapie.

Extern, lăptişorul poate fi folosit sub formă de măşti pentru întreţinerea sănătăţii pielii.

Lăptişorul de matcă se consumă de preferat pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de masă, iar rezultatele cele mai bune se obţin dacă produsul este în stare pură, aşa cum este colectat din stup şi fără să fi suferit vreun proces de prelucrare sau transformare.

 

Sursa: csid.ro; meduda.ru

Share:

Articole recomandate